Texter från 18 års skrivande på den här sajten från och med januari 2006 till och med januari 2023, en text per år.

OBS! I en del äldre texter kan det finnas länkar som inte längre fungerar och det klan jag tyvärr inte göra något åt.

•  Inspirerande skribenter/debattörer del 4: Jörgen Huitfeldt och Henrik Sjögren. – 30 december inför det nya året 2023. Ur texten:

Det finns många kloka människor, tillika goda skribenter och debattörer, som jag följer och ofta läser vad de publicerar eller lyssnar på vad de säger i olika sammanhang. Inte alltid har jag samma åsikt som de, ibland tillför de nya perspektiv på företeelser, sådana som jag själv inte tänkt på. Men ofta känner jag igen tankegångar jag själv har och inspireras av att känna igen mig i. Det här är del 3 i en liten opretentiös serie om sådana personer. Efter Josefin Utas, Widar Andersson och Paulina Neuding skriver jag om två skribenter: Jörgen Huitfeldt och Henrik Sjögren. På Kvartal, resp. Fokus.

•  Svaret på Patrik Oksanens lätt hoppfulla fråga i Svenska Dagbladet är dessvärre ett entydigt “nej”. – 9 januari 2022. Ur texten:

Svaret på Patrik Oksanens lätt hoppfulla fråga i slutet av hans text i Svenska Dagbladet (läs den gärna!) är dessvärre ett entydigt: “Nej”.

Frågan lyder:

Kan Sverige bli lite mer som Finland?

Skillnaderna mellan de två länderna, deras folk och mentalitet, deras historia, deras känsla för sina respektive länder, deras demografi, deras utbildnings- och bildningstradition och syn på skolans uppgift är för stora. Jag tyckte också för långt mer än ett decennium sedan, i mina texter om Finland, att man i Sverige kanske kunde inspireras av ett litet framgångsrikt, fredligt, tryggt, säkert och stabilt land som Finland, men det har aldrig funnits något reellt intresse för landet i öster; det är Norge och Danmark man tittat på (men inte heller velat lära sig något av). Nu är det för sent att försöka ta efter sådant som fungerar betydligt bättre i Finland än i Sverige, gapet mellan länderna har blivit för stort.

•  Finland. President Sauli Niinistös nyårstal 2021 till medborgarna. – 1 januari 2021. Ur texten:

Ett annat tema i talet var säkerhet, terrorism och cyberangrepp:

Finskt medborgarskap är ett värdefullt kapital för dess innehavare. De som får en fristad här har det bättre ställt än de flesta människor i världen, sa presidenten.

Presidenten återkom till en bekant fråga; diskussionen – eller polemiken – om de friheter och rättigheter som alla som bor i Finland har. Den andra vågskålen, med ansvar och skyldigheter, har fått mindre uppmärksamhet, enligt presidenten. Rättigheter kan inte upprätthållas utan ansvar.

•  Såg ni inte detta komma heller, trots tydliga varningar för flera år sedan? Vad krävs för att ni ska se det? – 4 januari 2020. Ur texten:

Säpo: De ensamma männen utgör ett växande terrorhot.

Män som lever i ofrivilligt celibat kräver en ökad uppmärksamhet från Säkerhetspolisen. Det säger Säpochefen Klas Friberg på ett seminarium i Göteborg, rapporterar Ekot. Under de senaste åren har flera terrordåd i världen utförts av personer med kopplingar till den s kallade incelrörelsen.
———-
Thomas Gürs kommentar på Facebook: Låt oss därför öka mansöverskottet i Sverige genom att bevilja uppehållstillstånd åt en massa unga män som inte har rätt att vara i vårt land, inte känner till vårt samhälle, inte kan språket och som härrör från länder med dokumenterat större kvinnoförakt.

•  Finland. Republikens president i sitt nyårstal: “Vi har sett hur vissa av dem som sökt skydd hos oss, och även fått det, själva har skapat otrygghet genom omänskliga gärningar.” – 1 januari 2019. Ur texten:

President Sauli Niinistö:

Vi kan med gott samvete säga att Finland är det mest demokratiska, mest jämlika och friaste landet i världen*. Vår styrka har alltid varit förtroende, också för myndigheter: från undervisning till socialväsendet, från polisen till hälso- och sjukvården.

De som skapar vår trygghet har av tradition åtnjutit vår uppskattning. Nu kommer det emellertid allt oftare fram att de i sitt arbete blir utsatta för olämpligt, rentav aggressivt beteende. Något har gått allvarligt snett om de som tillhandahåller samhällets tjänster i sitt arbete måste vara rädda för de personer de hjälper.

Presidenten konstaterade vidare att migrationen är det som delat Europa mest de senaste åren:

Vi har ingått internationella avtal om att skydda nödställda, och de avtalen ska vi följa. Men också hos oss har vi fått erfara att systemet kan missbrukas av personer som vill resa in i landet av andra orsaker. Dessutom har vi sett hur vissa av dem som sökt skydd hos oss, och även fått det, själva har skapat otrygghet genom omänskliga gärningar.

Presidenten menar att den som fått rätt att stanna i Finland och getts möjlighet till delaktighet också förutsätts vilja anpassa sig till vårt samhälle. Och att ta ansvar  genom vägledning av de egna.

Att bryta mot Finlands lagar och värderingar ökar risken för att hela folkgrupper blir stämplade och skapar djup misstro, till och med hat.

•  Min replik i Dagens Samhälle om asylsökande som är – eller uppger sig vara – minderåriga – 8 januari 2018. Ur texten:

Den 4 januari skrev Gunnar Nordmark, ordförande för Liberalerna i Kronoberg på Dagens Samhälles sajt. Ur texten bland annat:

Barn och unga som var under 18 år då de sökte asyl bör beviljas uppehållstillstånd, om de inte fått besked om sin ansökan inom ett år.

I min kommentar, publicerad den 8 januari, påpekar jag bland annat det som anges i rubriken och:

Asyllagstiftningen – utlänningslagen – ska inte göras till ett godtyckligt lapptäcke. Att ”värna asylrätten” innebär att lagar och regler stiftade i demokratisk ordning följs och att de kommuniceras på ett tydligt sätt till dem som söker asyl eller skydd här. Att lång väntetid på beslut inte är asylgrundande. Att när det kommer 162 877 asylsökande personer, varav 35 369 som säger sig vara minderåriga, till ett litet land nästan alla på en gång, då tar det tid att fatta beslut i varje enskilt ärende. Och att ett ja är ett ja och ett nej är ett nej.

•  Finland. Man vill inte ta risken att förhandlingarna med Irak strandar och att tusentals tillståndslösa personer blir kvar i landet. – 1 januari 2017. Ur texten:

I Finland finns det i dagsläget bara några hundra sådana personer, men under nästa år (2017) kan antalet öka upp till 10.000, när Helsingfors förvaltningsdomstol har hunnit hantera överklagandena av negativa beslut från Migrationsverket. Men alla som får negativa beslut stannar givetvis inte kvar i Finland.

Sannolikt kommer många irakier i vilket fall som helst att besluta sig för att bege sig till Central- och Sydeuropa på jakt efter svartjobb. I Finland vill man dock inte ta risken att förhandlingarna med Irak strandar och att tusentals tillståndslösa personer blir kvar i landet.

Trots Iraks officiella linje återsänds redan nu ett antal irakier med tvång från Finland. Men de är ur finländska myndigheters synpunkt för få eftersom Irak endast accepterar att ta emot i Finland dömda brottslingar samt personer med giltiga resehandlingar. I år har färre än hundra tvångsutvisningar genomförts till Irak. Därför börjar man nu på allvar förhandla om ett återvändandeavtal i februari, men ett sådant kan komma att dra ut på tiden ända till hösten. I Finland finns många män från Mosul, staden som landets regering och dess allierade försöker befria från IS. Få irakier vill återvända hem så länge där förs krig.

•  Finland. Presidenten i sitt nyårstal: “Invandring kan aldrig betyda att våra centrala värderingar, demokrati, jämlikhet och mänskliga rättigheter, ifrågasätts.” – 1 januari 2016. Ur texten:

Följande, som sägs i talet, är också mycket viktigt i en demokrati. Det heter “kunskap är makt” och ett folk som vet vad som pågår kan känna tillit till sina företrädare inom politiken och myndigheterna och därmed känna trygghet. Att, som är det vanliga i Sverige, dölja vilka det är som har begått olika brott är förödande och skapar bara rykten, misstänksamhet och motsättningar mellan människor. Alltså:

”Oberoende. av om en förbrytare är infödd finländare eller invandrare så måste myndigheterna öppet berätta om vad som har hänt och om följderna. Det dämpar känslosvallet och klipper vingarna av de värsta ryktena.”

Och så det som nog är bland det allra viktigaste och som det är mycket, mycket bra att presidenten så självklart framhåller:

”Invandring kan aldrig betyda att våra centrala värderingar, demokrati, jämlikhet och mänskliga rättigheter, ifrågasätts.”

•  Krister Thelin: “Detta “förhandlande” och dunkla tal om kronofogdebeslut på avhysning (från bussen) innan verkställighet kan ske, tyder på okunnighet eller medveten taktik för att undvika att fatta obekväma beslut.

– 2 januari2015. Ur texten:

Polisen ska sköta sitt jobb, Migrationsverkets chefer och tjänstemän ska sköta sitt. Politikerna ska agera som vuxna, ansvarstagande människor och inte bete sig som småbarn i en sandlåda medan folket och asylsökande med faktiska skyddsbehov, tvingas se på hur människor kommer till Sverige av andra orsaker än just skyddsbehov och beter sig som om de är på en charterresa där de har rätt att klaga på boende och annat som de inte ens betalar för. I ett annat land hade den fars som i skrivande stund (läs bland annat här) ännu pågår på andra dygnet i Östersundstrakten knappast kunna spelas upp. Det är dags att Sverige blir en rättsstat och att den osannolikt illa hanterade asylsituationen klaras upp. Nu. Omedelbart.

•  Varför ska människor som lever lagligt i Sverige och som betalar skatt och hyra och försörjer sig själva samt följer rikets lagar, bekosta bostäder och bidrag åt personer som vistas olagligt i Sverige? – 2 januari 2014. Ur texten:

När blev det så att en stad (Malmö) fick rätt att fatta beslut som går stick i stäv med lagen om reglerad invandring? Och när blev det möjligt att man i Sverige kunde låta bli att följa sin egen, av riksdag och regering stiftade utlänningslag? När bestämdes att svenska skattebetalare ska betala för människor som vistas olagligt i Sverige? När gick de svenska skattebetalarna med på det?

Är Sverige nu officiellt ett land där lagen ska gälla olika i olika delar av landet? Eller rättare sagt: där man kan bryta mot lagen i olika delar av landet, om man vill? Ska inte längre utlänningslagen gälla hela Sverige? Bland annat inte den del som säger att när man har fått avslag på sin ansökan om asyl eller skydd så ska man lämna landet?

•  Det är ganska illa ställt om varken en kommunikationsavdelning på en skattefinansierad myndighet (!) eller den svindyra spökskrivaren som den skattefinansierade myndigheten betalar med skattemedel kan skriva en acceptabel debattartikeltext! – 7 januari 2013. Ur texten:

Det kom ett mejl:

Jag gillar dina faktiskt objektiva texter.

Angående din senaste text Varför är det så svårt för så många att skriva klart, tydligt och korrekt?

Flertalet av dessa texter du nämner är “pliktartiklar” utlagda/beställda av ledning/nyhetschef/redaktör till journalist, de är alltså påtvingade kampanjalster skrivna utan engagemang, hoprafsade med tidigare artiklar som underlag, kan ju bara bli soppa.

•  Svensk minister framför visioner om lyckad integration i tysk tidning. – 2 januari 2012. Ur texten:

Nu ska Tyskland – och säkert hela resten av EU och därefter världen – bibringas de ullenhagska flosklerna kring “integration” i form av en ouppnåelig “vision för ett öppet samhälle”. Det sker i en artikel med rubriken Vision von einer offenen Gesellschaft publicerad i den tyska dagstidningen Berliner Zeitung den 30 december 2011. I ett pressmeddelande – Erik Ullenhag om ett öppet och tolerant Europa i Berliner Zeitung – säger han:

I allt fler av Europas länder har främlingsfientliga partier vunnit starkare stöd. Och kanske än allvarligare – de har tillåtits flytta den politiska kartan. Europa har de senaste tio åren gått mot ökat slutenhet och mer av stängda gränser mot omvärlden. Denna utveckling måste brytas. Europa har ett medmänskligt ansvar att stå upp för människor på flykt.

Men i andra länder känner man till att Sverige är ett land som har stora problem på asylinvandrings- och integrationsområdet. Ministern ter sig som en sexåring som, med ofullständig vokabulär (= floskler) och mycket grunda kunskaper, vill ge sig i kast med de stora grabbarna och lära dem hur de ska bete sig och agera. Lilla Sverige, med de överallt kända stora utanförskaps- och andra integrationsproblemen, skämmer ut sig när det, via en av sina ministrar sprider gallimatias, förpackad i fin, men tom ordströmsförpackning.

•  En migga: “Irakier, även de som presenterar sig som kristna, har ofta falska handlingar. Varför?” – 2 januari 2011. Ur texten:

Romer från Balkan har också tappat bort sina nya biometriska pass någonstans på vägen till Sverige. Somalier har inga och har de några så är de garanterat förfalskade handlingar, vilket väcker misstanken om att personen inte kommer från Somalia vilket också sedan  bekräftas, genom språkanalys. Irakier, även de som presenterar sig som kristna, har ofta falska handlingar. Varför? Jag kan inte svara på detta.

•  En migga om att “det ska bli den flottaste villan i byn”. – 7 januari 2010. Ur texten:

En migga: ”Det finns folk från många länder som söker asyl i Sverige och som åker hem på en gång när har fått uppehållstillstånd. Där startar de, med svenska barnbidrag, socialbidrag och andra “integrationsbidrag”, ett husbygge. Det ska bli den flottaste villan i byn.

I min omgivning har jag ofta mött dessa människor, hört deras skryt och fått se bilderna på villan eller lägenheten. Frågan om vad som hände med den starka hotbilden som ju gjorde att asyl beviljades, har jag inte ställt.

En sak som jag tycker är väldigt jobbig är, att vi som jobbar med asylärenden alltid ska höra barns eventuella egna asylskäl, också när det gäller barn i familj. Jag tycker så synd om dessa barn som måste rabbla en innantill lärd läxa som de hört från föräldrarna. Jag vill helst inte ens ställa några följdfrågor till dem angående asylhistorien för då skulle de torska på en gång. De skulle bli ledsna och utskällda av sina föräldrar. Så jag låter dem säga det som föräldrarna har sagt till dem att de ska säga och skriver ner det.  Jag vill inte plåga dem. Ibland kan någon av dem självmant börja berätta om längtan till hemlandet, drömmen om att bygga ett hus där, som kusinens familj lyckats med efter att ha fått uppehållstillstånd. Men då brukar biträdet sätta stopp för berättelsen…”

•  En migga: “Eller göra det som regeringen begär av oss: ändra inställning och agera som en myndighet.” – 2 januari 2009. Ur texten:

En migga: Undrar hur Migrationsverkets ledning kommer att redovisa att Migrationsverket ännu två månader efter en betydelsefull dom i Migrationsöverdomstolen inte har vidtagit någon åtgärd? (Saken gäller registreringar av uppehållsrätt för unionsmedborgare och deras anhöriga. Det är beslut som enligt lag inte går att överklaga. Men Migrationsöverdomstolen gjorde en analys av Rörlighetsdirektivet och konstaterade att sådana beslut måste gå att överklaga).

Med tanke på att det där med kvalitet och innehåll inte varit så viktigt – det som är viktigt är budget, antal pinnar per anställd, och handläggningstid från ansökan till beslut – så får väl ledningen helt enkelt mörka alltihop. Eller göra det som regeringen begär av oss: ändra inställning och agera som en myndighet.

•  Statsminister Fredrik Reinfeldt anser att människor som kommer hit ska försörja sig själva och sina familjer – 2 januari 2008. Ur texten:

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill att regeringen under året inför krav på att invandrare ska ha jobb och bostad för att deras familjer ska få komma till Sverige. Det säger han i Rapports nyårsintervju med K-G Bergström. Han menar också att eftersom vi har reglerad invandring så kan det inte kan vara så att vi kan sända signaler som gör att människor tror att de kan komma hit och leva av det svenska bidragssystemet.

Så här säger statsministern:

I Sverige ställer vi krav på att man ska kunna stå på egna ben. När man har ett fast jobb med en bra försörjning och egen bostad så kan det efter en tid vara möjligt att ta hit anhöriga.

•  Asylsökandeboom i Sverige – 2 januari 2007. Ur texten:

Samtidigt anländer rekordartat många nya asylsökande till Sverige – 40 procent fler kom hit under år 2005 jämfört med år 2004.

•  Språkhantering i God morgon, världen i Sveriges radio – 15 januari 2006. Ur texten:

Det går förstås bra att skapa sig ett eget språk som både stavas och uttalas hur som helst och där prepositionerna kan bytas ut eller lämnas bort efter behag när ens modersmål inte ens är officiellt språk (huvudspråk) i det egna landet. Eller handlar det om slarv (lika illa det, enligt min mening) och att texterna har översatts från engelska av någon som inte behärskar vare sig engelska eller svenska riktigt väl?

 

© denna sajt.