MFO intro

På förekommen anledning och för dem som inte känner till att jag var ombud åt asylsökande i närmare 15 år och som inte heller känner till Medborgarnas flyktingombudsman, MFO (1 oktober 2002 – 17 november 2007), som jag utnämndes till av Mauricio Rojas, då riksdagsledamot för Folkpartiet, har jag här lagt ut en minimal bråkdel av den information, de krönikor, berättelser och rapporter samt fotografier som fanns på MFO:s sajt, som inte längre ligger kvar på nätet. Ibland saknar texterna årtal;  de flesta hänför sig dock till tiden oktober 2002 – november 2007.

Hösten 2007 bestämde jag mig för att sluta som Medborgarnas flyktingombudsman och eftersom ingen annan i kommittén såg det som en möjlighet att fortsätta driva den, lades verksamheten ner efter enhälligt beslut. Då inga pengar någonsin varit inblandade utan allt hade skötts helt ideellt, och övriga medlemmar accepterade mitt beslut att sluta som Medborgarnas flyktingombudsman, kunde verksamheten avvecklas på ett smidigt sätt och den 17 november 2007 blev vår sista dag. Jag fortsatte därefter som ideellt, det vill säga helt oavlönat, ombud i de då aktuella ärendena och även efter det har jag agerat ombud åt asylsökande och som rådgivare åt andra som agerat ombud åt asylsökande.

Jag har sedan 1995 varit engagerad och aktiv på olika sätt i asyl- och migrationsfrågor. De kunskaper jag samlat under alla år finns ju kvar och nya insikter, nya kunskaper och ny information tillkommer kontinuerligt. Inte minst delar jag med mig av dem till människor som agerar ombud åt asylsökande och som kontaktar mig för råd och hjälp. Men jag skriver också mycket om dessa frågor, inte minst på den här sajten sedan maj 2005.

I filmklippet nedan bekräftas också det jag har sagt och skrivit många gånger: att jag inte fått en krona i arvode och ingen annan i kommittén heller, utan hela verksamheten har varit 100 procent ideell (oavlönad). Jag hade inte tänkt lägga ut klippet, men eftersom osanna påståenden florerat som påstått motsatsen, så gör jag det.

Här följer alltså sju oredigerade minuter ur mängder av material som spelades in under några år från 2002 till ca 2004, 2005. © Copyright filmaren och denna sajt.

Om det är problem med ljudet, klicka på länken högst upp i videorutan, den som börjar MERIT_WMP…

 

TEXTER från MFO-sajten:
Besök på flyktingförläggningen i Gimo 24 januari

Flyktingförläggningen i Säffle, av Mats Holm, GöteborgsPosten
Civilkurage och humanitet hos polisen i Västerås
Krönika av Mauricio Rojas
Om barnen i Gimo, av Diana Stepanovas (då asylsökande)
Möt Ibragim av Anna Johansson,
Möten i Gimo av Jolin Boldt
En krönika av Mauricio Rojas

ARTIKLAR skrivna om MFO och av medlemmar i MFO-kommittén:
”Det var som ett straffläger” Aftonbladet, 9.12 2002
Den vedervärdiga tillvaron i Säffle – Tove Lifvendahl (MFO), smedjan.com 10.12 2002
Utredning ska granska flyktingkritik i Säffle – SvD 10.12 2002
Att brottas med makten – Merit Wager (MFO), Liberal Debatt (oklart datum)
”MFO utnyttjade medborgarrätten” – 22 november 2007