I inlägget Att få svenskt medborgarskap är inte en mänsklig rättighet 13 juli 2021 kan man bland annat läsa följande (fler frågor och svar i ämnet finns i inlägget):

Svar från Migrationsverket på mina frågor kring detta med medborgarskapsansökningar, vilkas hantering nu ska “snabbas upp”.

Fråga: När, av vem (justitiedepartementet?) och varför har Migrationsverket fått i uppdrag att satsa extra mycket just på medborgarskapsärenden? Om ett sådant uppdrag getts och om det förmedlats skriftligt så vill jag be om att få en kopia av det.

MIG: Migrationsverket har inte erhållit något formellt uppdrag från justitiedepartementet att satsa extra på medborgarskapsärenden. Förstärkningen av prövningsresurserna inom medborgarskap sker inom befintlig budgetram för att minska det stora antalet öppna ärenden och säkerställa planeringen för att nå författningsstyrda tider under år 2023.

Kommentar: Min fråga kom sig av att en migga med långvarig tjänst på Migrationsverket berättat, att uppdraget att snabba upp hanteringen av medborgarskapsansökningarna kommit från den dåvarande justitie- och migrationsministern Morgan Johansson. Och av att många på Migrationsverket tyckte det var märkligt att verket plötsligt skulle prioritera att avgöra ansökningar om svenskt medborgarskap som ju inte på något sätt var livsviktiga eller i behov av att prioriteras. De miggor jag hade kontakt med hade heller aldrig hört talas om att det skulle finnas bestämmelser i medborgarskapslagen som anger en viss tidsgräns för när medborgarskapsansökningar ska vara avgjorda.

Miggor som hörde av sig och var förbryllade, kopplade ihop det här plötsliga uppsnabbandet av medborgarskapsavgöranden med att det skulle hållas val till riksdagen hösten 2022 och att regeringen därför kanske hade en önskan om att så många som möjligt skulle ha möjlighet att rösta. Detta var givetvis inte uttryckt i skrift någonstans, men det var den allmänna meningen att eftersom medborgarskapsansökningar aldrig tidigare prioriterats på detta sätt och att det till och med mitt under pandemin snabbskapades en helt ny enhet med helt nyanställd personal för att hantera dem, så hade det med just riksdagsvalet att göra.

•  Migrationsverket beviljar nu svenska medborgarskap i snabb takt13 november 2021. Ur texten (läs gärna hela inlägget för att få hela bilden):

Tidigare har endast Medborgarskapsenheten i Norrköping, där kunskap och erfarenhet på området finns, hanterat medborgarskapsansökningar. Från den 1 juli i år har de nu även hanterats av den nybildade enheten för dessa viktiga beslut i Göteborg (Region Väst).
———-
Fråga: Hur många beslut om svenskt medborgarskap har medborgarskapsenheterna i Göteborg fattat sedan arbetet där kom igång i Väst?
Svar från MIG: Närmare 7000 har fattats av de enheter som arbetar med medborgarskapsfrågor i Region Väst.

Fråga: Hur många beslut var positiva, hur många var negativa?
Svar från MIG: Cirka 6800 beviljades, drygt 165  fick avslag. Region Väst började fatta egna avslagsbeslut först den 1 augusti. Innan dess fattades avslagsbesluten på medborgarskapsenhet i Norrköping.

Fråga: Vilka nationaliteter har de personer som beviljats resp. inte beviljats svenskt medborgarskap?
Svar från MIG: En majoritet som beviljats medborgarskap var syrier, cirka 5800. Afghaner är näststörsta gruppen om drygt 320 beslut. Statslösa är den tredje största gruppen om 200 beslut. Av avslagen är cirka 100 gjorda för syrier. Övriga nationaliteter är bland annat eritreaner och andra.

Fråga: Utbildningen (till den helt nya medborgarskapsenheten i Göteborg, min anm.) verkar också mest ha skett digitalt och varit, som man åtminstone som utomstående kan tycka, oerhört kort och med stor sannolikhet inte tillräcklig när det gäller något så viktigt som att bevilja oåterkalleliga medborgarskap i Sverige.
Svar från MIG: Samtidigt som Migrationsverket har behövt anpassa all verksamhet efter nationella pandemirestriktioner startade vi upp medborgarskapsverksamheten i Region Väst. All utbildning kring handläggning i dessa ärendeslag har då skett digitalt med aktivt och praktiskt stöd av erfaren personal från medborgarskapsenheterna i Norrköping. Dessutom utbildas personalen i Göteborg och övriga verksamhet fortlöpande.

Fråga: Dessutom har ju de som rekryterats till att fatta dessa beslut, som jag förstår det, inte ens säkerhetsklassificerats.
Svar från MIG: Samtliga beslutsfattare inom ärendeslaget medborgarskap har genomgått en intern säkerhetsintervju och är i process att bli säkerhetsklassade vilket beräknas vara klart till årsskiftet.

Kommentar: Notera alltså, att de som fattade beslut om svenskt medborgarskap vid den nya medborgarskapsenheten i Göteborg från juli 2021 till slutet av december 2021 (och in på 2022), således inte var säkerhetsklassade. Inte heller utbildade i att fatta dessa viktiga beslut, annat än kort digitalt…

Slutkommentarer: En sak som regeringen, med den starka migrationsministern Maria Malmer Stenergard i spetsen, kanske kunde fundera över är, om den borde ge Migrationsverket i uppdrag att låta medborgarskapsansökningar vänta medan andra viktigare ansökningar och ärenden prövas och fattas beslut i. Kunde den förra regeringen ge Migrationsverket i uppdrag att snabba upp beviljandet så kan den här regeringen säkert ge verket i uppdrag att göra motsatsen.

Svenskt medborgarskap (som inte kan återkallas som i andra länder) är ingen mänsklig rättighet och inte på något sätt ens nödvändigt att inneha för personer med andra medborgarskap, som lever i Sverige. De enda skillnaderna mellan att ha och att inte ha svenskt medborgarskap är de, som dåvarande regering verkade tänka på när den beslutade att snabba upp beviljandet av medborgarskap i juli 2021: att man inte får rösta i riksdagsval, samt, förstås, att om man begår brott så kan man komma att utvisas till sitt medborgarskapsland. Att leva utan att rösta i riksdagsval går alldeles utmärkt (det är jag själv, som icke svensk medborgare, ett levande bevis för) och att låta bli att begå brott likaså (vilket jag inte heller funnit svårt). Man har alla möjligheter att integreras i samhället på ett bra sätt och den dag man beviljas medborgarskap – och då också bör behärska svenska och känna till hur Sverige styrs och vad de olika partierna står för – får man också rösta i riksdagsvalen vart fjärde år.

© denna sajt.