I oroliga och osäkra tider är det mycket viktigt att känna till bland annat var de de befintliga skyddsrummen finns, som befolkningen ska kunna bege sig till i krigssituationer och i andra kritiska sammanhang. Det här är ingen värderande jämförelse mellan de två länderna, bara rak information och länkar till sidor i respektive land som man kan läsa mer på.
Information från Räddningsväsendet i Finland
Klicka på bilden av Räddningstjänstens logo för att läsa mer.
Skyddsrum har byggts där det finns mest människor att skydda
År 2022 fanns det i Finland cirka 50.500 skyddsrum med sammanlagt cirka 4,8 miljoner* skyddsplatser. Skyddsrummen skyddar bland annat mot sprängningar och splitter, byggnader som kollapsar, tryckvågor, strålning och ämnen som är farliga för hälsan.
Skyddsrum finns där det finns många människor och stora byggnader, det vill säga huvudsakligen i städer och tätorter. De flesta skyddsrummen är fastighetsspecifika skyddsrum. Dessa inrättas i samband med normalt byggande, när byggnaden är tillräckligt stor. Det kan hända att det inte finns ett skyddsrum i ditt eget hus, eftersom det finns gemensamma skyddsrum för flera hus.
Allmänna skyddsrum byggs för att skydda dem som inte befinner sig hemma samt i stora städer för att komplettera skyddsrummen. I glesbygden, på landsbygden och i småhusområden finns det vanligen inga skyddsrum, och invånarna har ingen anvisad skyddsplats. I dessa områden vidtar myndigheterna nödvändiga åtgärder för att skydda befolkningen under undantagsförhållanden bland annat genom att flytta befolkningen eller genom att anvisa en skyddsplats i närheten.
Uppgifter om det egna fastighetsspecifika skyddsrummet eller det närmaste allmänna skyddsrummet finns ofta i fastighetens räddningsplan. Räddningsverken ger råd om egen beredskap och om hur man gör upp en räddningsplan.
Vidare:
Byggnadens ägare svarar för att underhålla och iståndsätta skyddsrum
Skyddsrummet ska upprätthållas på ett sådant sätt att det kan tas i bruk inom 72 timmar. I allmänhet används skyddsrum under normala förhållanden till exempel som hobbylokaler eller förråd. Det är bra, eftersom man upptäcker servicebehoven snabbare när lokalerna används. Under normala förhållanden ska skyddsrummet användas på ett sådant sätt att det förblir funktionsdugligt.
Det är viktigt att det i fastigheten finns en person som vet hur man tar i bruk skyddsrummet. Dessutom bör det finnas en plan för hur man tar i bruk skyddsrummet. Planen kan till exempel ingå i räddningsplanen. Bland annat de regionala räddningsförbunden erbjuder utbildning om skyddsrum.
Fastighetsägaren ansvarar för att underhålla skyddsrummet. Skyddsrummets anordningar ska inspekteras och underhållas minst vart tionde år. Över inspektionen och underhållet ska upprättas ett inspektionsprotokoll som på begäran ska visas upp för räddningsmyndigheten. Räddningsmyndigheterna övervakar i samband med den övriga tillsynen, till exempel brandsyner, att skyddsrummet har inspekterats och underhållits på behörigt sätt.
På basis av risker inrättas skyddsrum i Finland i större byggnader. Enligt räddningslagen ska skyddsrum inrättas för en byggnad där människor bor, arbetar eller uppehåller sig stadigvarande och där våningsytan är minst 1.200 kvadratmeter. För industri- och produktionsbyggnader, samlingslokaler eller lagerlokaler är motsvarande gräns 1.500 kvadratmeter.
Dessutom har en byggnads ägare eller innehavare samt ämbetsverk, inrättningar, företag och sammanslutningar skyldighet att på eget initiativ förbereda sig för störningar och undantagsförhållanden. I räddningslagen och förordningen om räddningsväsendet anges de objekt för vilka en räddningsplan ska göras upp. Räddningsplanen ska ange hur farliga situationer ska förebyggas och innehålla tydliga instruktioner.
* Befolkningen var år 2022 cirka 5,5 miljoner. Det finns alltså skyddsrumsplatser för ca 87 procent av befolkningen.
Ta med till skyddsrummet:
Information från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, i Sverige
Klicka på bilden av MSBs logo för att läsa mer.
MSB får många frågor om skyddsrum
Det är inte aktuellt att ställa i ordning skyddsrum nu. Det är något som sker först ifall regeringen fattar beslut om höjd beredskap. Skyddsrum är bara ett av flera sätt att skydda befolkningen vid fara under höjd beredskap, andra är till exempel utrymning. Det finns också andra möjligheter att söka skydd, till exempel i förstärkta byggnader, i en källare, tunnel eller tunnelbanestation.
Du som äger ett skyddsrum ansvarar för det kollektiva fysiska skyddet av befolkningen i händelse av krig
Det ansvaret innebär bland annat att se till att det är lätt att hitta till skyddsrummet och se till att det finns utrustning i det som fungerar. Du får använda skyddsrummet till annat i fredstid men ska kunna ställa i ordning det inom 48 timmar, om regeringen beslutar om höjd beredskap i Sverige.
Det är inte aktuellt att iordningställa eller på annat sätt rensa ut skyddsrum nu. Däremot ska du se till att skyltar finns uppsatta och regelbundet se över ditt eller dina skyddsrum och skyddsrumsförråd.
Skyddsrum är utrymmen som ska skydda befolkningen i krig
Ett skyddsrum är en del av en byggnad eller annan anläggning med förstärkta väggar, tak, golv och dörrar som kan stå emot tryckvåg och splitter, brand, joniserande strålning och bråte från raserade hus. Skyddsrummet har ett eget ventilationssystem för att stänga ute giftiga gaser och radioaktivt damm.
Hur många skyddsrum finns det?
I Sverige finns cirka 64.000 skyddsrum med plats för ungefär sju miljoner människor. Skyddsrummen finns spridda i olika typer av byggnader, såsom bostadshus och industrifastigheter.
Det finns ett stort antal så kallade normalskyddsrum, oftast i vanliga bostadshus. Det är upp till fastighetsägarna att i fredstid använda dem som exempelvis förråd, cykelrum eller föreningslokaler. Det finns också ett fåtal riktigt stora skyddsrum som oftast nyttjas som parkeringsgarage.
Det är inte tanken att skyddsrummen ska räcka till hela befolkningen. Skyddsrummen är i första hand en möjlighet i områden som är svåra att utrymma, till exempel större tätorter eller städer. Bor man på landsbygden kanske man själv har en källare eller något liknande som kan vara ett alternativt skydd.
Vid fara under höjd beredskap ska du ta dig till det skyddsrum eller skyddande utrymme som är närmast.
Alla hus där det finns skyddsrum ska vara märkta med skyddsrumsskylt på fasaden. Det är fastighetsägaren som ansvarar för att skylten sitter uppe.
Civilbefolkningen och skyddsrum är skyddade i väpnade konflikter och det är viktigt att veta var dessa finns. Därför är skyddsrum markerade med den internationella symbolen för civilt försvar. Det är en skylt med en orange ruta med en blå triangel.
* Befolkningen var år 2022 drygt 10.5 miljoner. Det finns alltså skyddsrumsplatser för cirka 67 procent av befolkningen.
Ta med till skyddsrummet: