Klicka på textrutan för att komma till artikeln (på finska).
Att asylsökande konverterar till kristendomen väcker frågor hos chef på Migrationsverket – ”Varför behöver man en jurist som påminner”
I Finland har allt fler asylsökande som har fått avslag på sin asylansökan överklagat beslutet och då sagt sig ha konverterat från islam till kristendomen.
Esko Repo, överdirektör vid Migrationsverkets asylenhet, säger till Lappeenrannan Uutiset att fenomenet har konstaterats i alla nordiska länder, men är störst i Finland.
– Min åsikt är den, att när en sådan sak förs fram efter ett negativt beslut, i samband med ett överklagande, så ligger det något mer bakom det hela, att man helt plötsligt konverterar till kristendomen, kommenterar Repo.
Repo skriver inte under på påståenden som på senare tid fått spridning i media om att rättshjälpsreformen som genomfördes förra året märkbart skulle ha försvagat de asylsökandes rättsskydd. Bland annat asyljurister har kritiserat reformen. På fredagen (11 augusti) lovade justitieminister Antti Häkkänen (Samt.) att en myndighetsutvärdering av rättsskyddet ska göras.
Genom reformen har asylsökande rätt till juridisk hjälp endast i ytterst speciella fall. Samtidigt har allt fler som fått avslag på sina asylansökningar överklagat Migris beslut i högsta förvaltningsdomstolen. Som grund har man då bland annat angett konvertering till kristendomen. Domstolen har då återsänt fallen till Migri för hantering.
Enligt Repo har reformen inte inneburit att Migrationsverkets beslut skulle ha ogiltigförklarats i större utsträckning än tidigare.
– Det finns ingen forskning som visar det. Rättshjälpsreformen har inte på något sätt påverkat asylsamtalen, säger Repo.
Religion är en av grunderna för att beviljas asyl eller uppehållstillstånd, men det är inte en automatisk grund.
– Vid asylsamtalet går vi igenom alla grunder. Jag kan inte för död och pina förstå varför man inte kommer att tänka på att man har konverterat, att man skulle behöva ha en jurist med som påminner om att man ska berätta om sin religion.
Klicka på textrutan för att komma till artikeln (på finska).
Esko Repo, Migrationsverket, är förundrad över varför man anger att man avstår från islam så sent: – ”Trovärdigheten måste i det skedet undersökas noga”
Ur texten:
–Nu när de inte längre får juridiskt biträde vid asylsamtalen så klarar de asylsökande inte alltid av att berätta alla viktiga detaljer, de framkommer först i samband med överklagandet när det går att få rättslig hjälp. Då återsänder förvaltningsdomstolen ärendena till Migrationsverket för behandling, berättar Lauri Perälä, chef vid Imatra asylmottagning. En av grunderna har varit just konvertering till kristendomen.
Esko Repo, överdirektör vid Migrationsverkets asylenhet. är av en annan åsikt om saken.
–Den här förändringen har inte förhindrat rätten till juridiskt biträde för asylsökande. Frågan handlade om när, i vilka fall, rättshjälpsbyrån betalar för det. En del har dragit alltför långtgående slutsatser i den här frågan.
Mnga sakkunniga har utryckt oro över att de asylsökandes rättsskydd försvagats i samband med rättshjälpsreformen. Högsta förvaltningsdomstolen har uttryckt att närvaron av ett juridiskt biträde vid asylsamtalet betydligt skulle öka sannolikheten vid ärendets hantering.
Enligt Esko Repo har reformen inte fått till följd att Migrationsverkets beslut skulle ha ogiltigförklarats oftare.
–Det finns inga vetenskapliga belägg för det. Rättshjälpsreformen har inte på något som helst sätt påverkat asylintervjuerna. Reformen har inte haft någon påverkan alls på vår behandling av ärendena.
Repo tror alltså inte heller att det ökade antalet asylsökande som konverterar till kristendomen i statistiken beror på rättshjälpsreformen.
–Vid samtalet med den sökande går vi igenom alla grunder. Jag kan inte för död och pina förstå varför en sökande inte kommer att tänka på det. Att han skulle behöva ha en jurist som påminner honom om att han ska berätta om sin religion.
Att frånträda islam är, enligt Esko Repo, ett fenomen särskilt bland irakiska och afghanska asylsökande, ett fenomen som han ser i hela Norden, men starkast i Finland.
–Min åsikt är att när en sådan här sak kommer fram först efter att den sökande har fått ett negativt beslut så är det ett större fenomen som ligger bakom. Att man helt plötsligt konverterar till kristendomen och så lämnar man bara in en ny ansökan.
Risken för att en asylsökande som övergått till kristendomen kan utsättas för förföljelse på grund av sin tro när han återvänder till sitt hemland, är laglig grund för erhållande av skydd. Enligt Migrationsverket är dock inte religion i Finland en automatisk grund för att man ska få skydd. Saken utreds individuellt för varje asylsökande.
–Det måste utredas ytterst noga när en person går igenom hela asylprocessen och religionen kommer fram så sent. Trovärdigheten måste i det skedet vägas mycket noga mot helheten.
© Översättning Merit Wager.
Läs också:
• ”Om du vill veta hur många iranier som konverterar till kristendomen, titta på Farsi1!” – 30 november 2011
• Studio Ett frågar: ”Varför konverterar många asylsökande till kristendomen när de kommer hit?” – 23 juli 2013
• Finland. Migris chef: ”För att avgöra en asylansökan krävs inte någon expert i religionsvetenskap.” – 1 april 2017
• En migga: ”Jag kan idag, tolv år senare, konstatera att den här församlingen, som fortfarande döper asylsökande, inte har någon enda afghansk pastor eller någon enda tolk i dari. Jag har inte heller läst om några kristna missionärer i Afghanistan, ditsända av denna församling.” . 22 april 2017
• En migga skriver mer om ”bekvämlighetskonvertiter” och påstått hedersförtryckta som, när de fått PUT, vill ha hit sina familjer – 23 april 2017
• Finland. ”Man måste göra en utvärdering, inte bara på basis av att någon låtit döpa sig och gått med i församlingen.” – 27 april 2017
• Om asylsökande som konverterar till kristendomen – Svenska Dagbladet 4 maj 2017
• En migga: ”Att falskeligen konvertera är bara ett av många verktyg i verktygslådan för den som vill få asyl trots avsaknad av asylskäl.” – 4 maj 2017
• Om att ”nykristna” startar religiösa bråk – 4 maj 2017
• Kommentar till min text i Svenska Dagbladet av Christoffer Abrahamsson, präst i Betlehemskyrkan Stockholm, samt min replik på den. – 8 maj 2017
• En del blir kristna, en del blir homosexuella – 9 maj 2017
• Be my guest # 126 Gun Holmertz – 10 maj 2017
• ”Kanske är din artikel svaret på våra böner om att sanningen ska göra oss fria?” – 12 maj 2017
• En kommentar om asylsökande som konverterar från islam till kristendom från en medlem i en kristen församling– 15 maj 2017
• En migga: ”Asylsökande från strikt muslimska länder, främst Afghanistan, Irak, Pakistan och Iran, säger sig plötsligt ha blivit ateister. ” – 2 juni 2017
• I en osignerad ledare i Dagens Nyheter… – 24 juni 2017