103 år av frihet för ett frihetsälskande folk, ett frihetsälskande land

I år håller Finlands ambassad på grund av coronapandemin ingen mottagning för alla som vill hedra och minnas och fira Finlands historia, friheten och att det lilla sargade, krigshärjade landet reste sig ur askan och blev ett av världens bästa länder att födas, växa upp och dö i. Så här kommer en liten kavalkad från tidigare firanden i det vackra residenset på Västra Trädgårdsgatan 13, det så kallade De Geerska palatset som finska staten köpte år 1941.

Klicka på textrutan för att läsa hela inlägget här på sajten.

Statistikcentralen publicerade på Självständighetsdagen förra året, 2019, en text skriven direkt till landet Finland, som började så här och följdes av en uppräkning av allt som det lilla landet är det bästa eller bland de absolut bästa på i världen:

Bästa Finland, bästa festföremål!

Den sjätte december är det Din högtidsdag. Under Din 102-åriga självständighet har Du utvecklats till ett exemplariskt land i många avseenden. Man brukar berömma hjältar, men så här som finländare är det ibland lite svårt med beröm. Därför sökte vi över hela världen synpunkter på i vilka sammanhang Du har lyckats.

Det värmer vårt hjärta speciellt att Du är ett bra land för barn.

Texter här på sajten den 6 december under ett antal år. För att se alla bilder från tillställningarna och läsa mer, klicka på länken för respektive år.

•  Finlands självständighetsdag – 93 år av frihet! 2010. Ur texten:

Idag firar vi finländare vårt lilla lands självständighet. Känslan av tacksamhet och av kärlek till vårt land och folk är stor.

Det talas mycket om krigen, det visas dokumentärer, filmer och intervjuer med krigsveteraner var och varannan dag i finsk tv och krigen diskuteras i både radio och tidningar och dessutom skrivs det böcker om de svåra tiderna för det lilla finska folket. Men uppenbarligen anser finländarna inte att det är för mycket; uppenbarligen vill folket minnas sin historia och känna stolthet och tacksamhet över vad deras föräldrar och mor- och farföräldrar gjorde när de försvara det då fyra miljoner stora (lilla) landet mot 184 miljoners jättegrannen i öster.

 Finlands 94:e självständighetsdag 2011. 2011. Ur texten:

Idag, den 6 december, fyller det fria och självständiga Finland 94 år. Sverige, tillsammans med Ryska federativa socialistiska republiken och Tyskland var de allra första att erkänna Finlands självständighet den 4 januari 1918, tätt följda av Grekland den 5 januari samma år.

Traditionsenligt tänds vita eller blåvita ljus i fönstren i finländska hem och man tänker på dem som offrade sina liv för att vi, deras ättlingar, skulle få leva i fred och frihet.

•  Finland firar att det varit ett fritt och självständigt land i 95 år.  2012. Ur texten:

På Yles sajt kan man läsa mer om firandet av självständighetsdagen i Finland, det första med Sauli Niinistö som president. Bland annat:

Temat för årets slottsmottagning är “Finländskt arbeten och finländska gärningar”. På gästlistan hittas därför personer som med sitt arbete eller andra handlingar befrämjat Finland och dess befolkning. Bland annat är personer från över 50 olika arbetsgrupper inbjudna, från små företag till stora arbetsgivare.

I år är fler krigsveteraner och lottor inbjudna till mottagningen. Som vanligt dyker också regeringens medlemmar, riksdagsledamöter samt medlemmar i Europaparlamentet upp. Totalt har 1 800 personer bjudits in.

•  Finland självständigt i 96 år. 2013. Ur texten:

I 96 år har vårt fosterland varit fritt. Det kunde ha gått illa under krigen, men starka finländska män och kvinnor lyckades mot alla odds se till att vårt lands frihet räddades trots en vida övermäktig fiende.

 Finland självständigt i 97 år. 2014. Ur texten:

I Helsingfors domkyrka hålls en ekumenisk gudstjänst vid middagstid där också president Sauli Niinistö deltar.

På Helsingfors stadshus ordnas en mångkulturell fest klockan 13-16. Idén är att föra fram hur folk med invandrarbakgrund högaktar sitt nya hemland. Festen ordnas för åttonde gången och det är stadsdirektör Jussi Pajunen som står värd. Festtalet hålls av president Tarja Halonen.

Vid femtiden inleder studenterna sitt fackeltåg från Sandudd. Tåget väntas anlända till Senatstorget klockan 18. Presidenten tar emot fackeltåget från sin balkong.

•  Finland. Glimtar från Självständighetsmottagningen den 6 december 2015. 2015. Ur texten:

Salomon Altschuler, 102-årig finländsk jude (född i Viborg 1913), som tjänade sitt land genom Vinterkriget, Fortsättningskriget och Lapplandskriget. Och fick agera tolk åt tyska officerare…

– Hela min ungdom gick åt i krigen och jag gifte mig under ett av dem Det var att ta en risk, jag visste ju inte om jag skulle klara mig helskinnad. Inte en enda dag var jag borta från mitt uppdrag. Tack gode Gud så slutade det hela lyckligt.

Presidentparet uppehöll sig länge i rummet där krigsveteranerna satt och drack kaffe, för övrigt de enda gästerna som åt och drack vid sittande bord. När krigsveteranerna, under ledning av Armas Ilvo, sjöng den känslosamma Veteraanin iltahuuto (ung. Veteranens kvällssång), tårades presidentens ögon.

•  Finland, 99, i mitt hjärta. 2016. Ur texten:

Jag är finlandssvensk och finländare och jag älskar mina två språk: mitt modersmål svenska och mitt andraspråk finska. Jag har alltid känt det som att jag har dragit den absoluta vinstlotten som föddes som finländare i Finland. Jag är stolt över mina landsmän i det lilla landet, över dem som stred för att Finland skulle förbli fritt och självständigt och som segrade över en överväldigande motståndare. Jag är stolt över alla innovativa människor, över att skolan är så bra och över att utbildning, allmänbildning och bildning fortfarande är något som eftersträvas och uppskattas. Jag älskar att finländarna inte är lättkränkta, att de inte har en rigid konsensusmentalitet, att de inte är rädda för att vara barnsliga och galna och göra bort sig. Att de är raka och tydliga och inte drar saker i långbänk utan är beslutsföra och kan få även stora förändringar till stånd snabbt när det behövs. Alldeles extra mycket gillar jag att det är helt okej att inte passa in i mallar och att yttrandefrihet existerar i verkligheten och inte bara i lagtexten. Ett folk med sisu (ung envishet, uthållighet, kampvilja) kuvar man inte, ett folk med sisu går aldrig som får till slaktbänken. Det fria Finland är ett fantastiskt land så värt att älska!

•  Finland. Statsmän och -kvinnor gratulerar till 100 år av självständighet och enastående framgångar. 2017. Ur inlägget:

Statschefer över hela världen gratulerar Finland.

•  Finland. Vackert, gott och finskt på ambassadörens residens på Självständighetsdagen. 2018. Kort ur texten:

Under dagen bjöds det, liksom tidigare år, in representanter för den svenska statsmakten, diplomater, militärattachéer samt företrädare för finländska aktörer och organisationer. Också finska och svenska krigsveteraner, en krympande skara, var förstås inbjudna samt en del medierepresentanter.

•  Finland. Självständighetsdagsmottagning och två krigsveteraner – en svensk och en finländare. 2019. Kort ur texten:

I år liksom förra året på mottagningen och året dessförinnan på förhandsvisningen av den tredje och mest storslagna filmatiseringen av Okänd soldat (kan ses i full längd på HBO) träffade jag den svenske krigsveteranen Jan Erik Kjellberg. Nästa gång han fyller år blir han 96.

Läs mer om honom via länkarna i stycket ovan.

En ny bekantskap bjöds jag också på: Kurt Antskog, finlandssvensk krigsveteran boende i Stockholm. 96 år fyllda.

God självständighetsdag, bästa landsmän!
Hyvää itsenäisyyspäivää, parhaat maanmiehet!

© denna sajt.