Lite bilder från den både högtidliga och samtidigt avslappnade och trevliga mottagningen på Självständighetsdagen den 6 december, hos ambassadör Liisa Talonpoika i residenset – De Geerska palatset – på Västra trädgårdsgatan. De Geerska palatset i tre våningar uppfördes under åren 1772-1774 på en av Stockholms förnämligaste och elegantaste gator. Finska staten köpte fastigheten år 1941.

Under dagen bjöds det, liksom tidigare år, in representanter för den svenska statsmakten, diplomater, militärattachéer samt företrädare för finländska aktörer och organisationer. Också finska och svenska krigsveteraner, en krympande skara, var förstås inbjudna samt en del medierepresentanter.

 

Entrén är imponerande och julgranen som möter en när man kommer in är ståtlig i all sin enkelhet. Marmorstatyn Den dansande pojken skapades år 1876 av Walter Runeberg, son till Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg. Den står till vänster vid trappuppgången, där kön upp till salongerna ringlade lång. Vid foten av trappan står också det vackra bordet och den fina spegeln där gästboken ligger och alla som besöker residenset skriver sina namn.

Själva trappuppgången med sina utsökt vackra fönster och djupa nischer där Oiva Toikkas berömda glasfåglar var utplacerade, är också en elegant del av det här palatset.

 

 

 

Bland tavlorna på väggarna finns många att beundra. En av dem är den pampiga målningen av Marskalken av Finland, Carl Gustaf Mannerheim. Det här fotot togs den 6 december 2010, med vännen Mikko Viitala i förgrunden.

På presentbordet låg denna gång två böcker: den ena av den svenske Finlandsveteranen Jan-Erik Kjellberg, den andre av svenske Dag Sebastian Ahlander, just marskalk Mannerheims liv. Den finns naturligtvis också på svenska: Gustaf Mannerheim.

Och som vanligt bjöds det på utsökt vackra små kulinariska verk, skapade av den kunniga och kreativa kökspersonalen. Här en del av läckerheterna som hade dukats upp:


 

 

 

 

 

 

© denna sajt.