Idag firar vi finländare vårt lilla lands självständighet. Känslan av tacksamhet och av kärlek till vårt land och folk är stor.

Det talas mycket om krigen, det visas dokumentärer, filmer och intervjuer med krigsveteraner var och varannan dag i finsk tv och krigen diskuteras i både radio och tidningar och dessutom skrivs det böcker om de svåra tiderna för det lilla finska folket. Men uppenbarligen anser finländarna inte att det är för mycket; uppenbarligen vill folket minnas sin historia och känna stolthet och tacksamhet över vad deras föräldrar och mor- och farföräldrar gjorde när de försvara det då fyra miljoner stora (lilla) landet mot 184 miljoners jättegrannen i öster. I en enkät som Yle (motsvarigheten till SVT i Sverige) lät göra 2009, tillfrågades finländarna om det talas för mycket om krigen i Finland. 73 % svarade “nej”.

Så här skriver Yle om hur självständighetsdagen firas i landet. I Yles arkiv finns klipp och texter som handlar om Finland genom historien med tyngdpunkt på krigen och självständigheten. I Yles arkiv kan man läsa (och se) en del om självständighetsbalerna på presidentens slott åren 1959-1960– och 2002-2007.

Om dagens firande av självständighetsdagen kan man läsa mer på Yles sajt under rubriken Självständighetsdagen firas traditionsenligt. På TV Finland, som vi ser här i Sverige och som ingår i de flesta basutbud, går hela dagen och kvällen i självständighetens tecken, programtablån finns här.

Idag går mina tankar till min egen far, till Veikko Virtanen, 90, och till alla andra som stred för Finlands frihet. Och jag tänker på när Veikko berättade för mig om hur han träffade mannen som blev något av Finlands nationalförfattare, mannen som skrev om kriget i boken Okänd soldat, nämligen Väinö Linna. Idag, på självständighetsdagen, sänds filmen Tuntematon sotilas (Okänd soldat) traditionsenligt på tv, så som den sänts i decennier.

Min text från 2008 hade rubriken “Här är Finlands framtid” och handlade lite om skillnaderna mellan Sverige och Finland, som våra länders helt olika historiska bakgrunder har skapat.

HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ, SUOMI!