Läs först dessa texter:
•  Finland. Riksdagsledamoten Hussein al-Taee är sjukledig hela maj månad, meddelar SDP. – 13 maj 2019.
•  Finland. Hussein al-Taee har också varit inblandad i en vårdnadstvist. – 12 maj 2019
•  Finland. Nyvald SDP-riksdagsledamot i blåsväder för nedsättande nättexter om judar, sunnimuslimer, kurder och homosexuella. – 26 april 2019
•  Finland. Den nyvalda SDP-riksdagsledamoten Hussein al-Taee ber nu om förlåtelse för att han skrivit nedsättande om bland annat judar och homosexualitet – 30 april 2019
 Finland. Centralkriminalpolisen: Det finns inte anledning att misstänka Hussein al-Taee för brott med anledning av hans skriverier. – 8 maj 2019
•  Finland. Antti Rinne, SDP, kände inte till Hussein al-Taees skriverier: ”Också vi har blivit lurade.” – 2 maj 2019
•  Finland. SDP-riksdagsledamoten Hussein al-Taee har intagits på sjukhus. – 2 maj 2019
•  Finland. Mannen som avslöjade Hussein al-Taees rasistiska Facebook-skriverier får dödshot. – 27 maj 2019
•  Finland. Förlängd sjukledighet för ifrågasatta, nyinvalda riksdagsledamoten Hussein al-Taee – 27 juni 2019

Klicka på textrutan för att läsa hela artikeln på Yles sajt.

Tragiskt. Den här mannen hade allt. Han var respekterad i det finska samhället. Han backades bland annat upp av president Tarja Halonen när han kandiderade för Socialdemokraterna till Finlands riksdag (och med liten marginal också kom in i april i år). Innan dess hade han arbetat som fredsmäklare hos president Martti Ahtisaari (Nobels fredspris 2008) vid hans världskända, ytterst välrenommerade CMI Peace Broker (Crisis Management Initiative), texter på sajten där han nämns finns här.

När det avslöjades (läs texterna ovan) att Hussein al-Taee skrivit ytterst nedsättande om judar, somalier, kurder, homosexuella med flera på sociala medier, men han nekade tills han var totalt överbevisad och det inte gick att upprätthålla lögnen längre, höll han en gripande pressträff och därefter, på Valborgsmässoafton, hamnade han på sjukhus och blev långvarigt sjukskriven, en sjukskrivning som förlängdes till och med söndagen den 21 juli. Och nu kommer alltså ytterligare avslöjanden om mannen som verkligen hade allt. Ur Yles text:

Yle och Iltalehti rapporterar att SDP:s riksdagsledamot Hussein al-Taee uppgett falska uppgifter om sin utbildning på sajten Linkedin. Al-Taee avslutade på söndag sin stressrelaterade sjukledighet.
———–
Han har tidigare uppgett på Linkedin att han genomfört två högre högskoleexamina på ett universitet i Polen. Al-Taee har också uppgett sig ha tagit en lägre högskoleexamen i Finland och i Storbritannien.

Dessutom skriver han sig ha tagit diplom (diploma på engelska) för studier i internationella relationer och diplomati på universitetet i Lincoln i Storbritannien.

De här uppgifterna stämmer inte, enligt både Iltalehti och Yle som båda varit i kontakt med universitetet i Warszawa och Lincolns universitet Storbritannien.

I Warszawa ska al-Taee bara ha tagit en examen, i stället för två, som han angett.

I Yles artikel, som länkas till via textrutan ovan, finns skärmdumpar av de uppgifter som funnits, men nu ändrats, på Hussein al-Taees Linkedin-sajt.

Trots allt detta meddelades i slutet av förra veckan (18 eller 19 juli) att:

Socialdemokraten Hussein al-Taee uppträder på en politisk debatt på Etnofestivalen Faces i Karis om en dryg vecka.

al-Taee insjuknade i våras då det efter hans inval i riksdagen uppdagades att han tidigare hade skrivit nedlåtande om vissa folkgrupper på sociala medier.

Sjukledigheten kopplad till skandalen har förlängts flera gånger.

Kommentar: Han var för bra för att vara sann. Det tragiska är att han hade varit alldeles tillräckligt bra om han bara hade varit sann.

Jag beklagar att Hussein al-Taee gått över många gränser. Han har först blånekat och ljugit om sina nedsättande skriverier om diverse människor och sedan dessutom avslöjas med att ha förfalskat – eller åtminstone “förskönat” – sin utbildning, sina examina. Att då ändå kunna ses som tillräckligt pålitlig och stabil, lämplig och värdig att representera finska folket i dess riksdag, blir inte lätt. Men det är hans parti SDP och därmed också de som röstade på honom och trodde på honom, som avgör hans öde.

 

 

 

© denna sajt. Vid citat ur någon av de översatta artiklarna eller kommentarer och åsikter, vänligen länka alltid till originalinläggen.