Finland. Den nyblivne SDP-riksdagsledamotens gloria har halkat rejält på sned.

Klicka på textrutan för att läsa hela artikeln på Hufvudstadsbladets sajt.

Ur en artikel i Hbl 19 april, uppdaterad 23 april:

Socialdemokraternas nyvalda riksdagsledamot Hussein al-Taee, som har arbetat för fredsorganisationen CMI (se längre ner) ber om ursäkt på Facebook, efter uppståndelse kring hans tidigare kommentarer. Han har bland annat jämfört Israel med Islamiska staten IS i en Facebook-grupp.

al-Taee har också framställt IS som en konspiration skapad av USA och Israel. Han har arbetat för fredsorganisationen CMI, som skriver till nyhetsbyrån STT att skriverierna inte representerar organisationens linje.

Klicka på textrutan för att läsa hela artikeln på Helsingin Sanomats sajt.

Hussein al-Taee skapar ett långvarigt (problem av sina gamla Facebook-skriverier – kurragömmaleken med media slutade i vaga kommentarer.

Finlands största dagstidning Helsingin Sanomat skriver bl.a.:

Pressen från medierna fortsätter eftersom al-Taee inte går med på att ordentligt öppna sin tidigare tankevärld, skriver Helsingin Sanomats skribent i rättsliga frågor, Mikko Gustafsson.

Knappt två veckor före riksdagsvalet publicerades bilder på nätet som satte fredsmäklaren Hussein al-Taees karriär som ledamot på spel. Bilderna som visades på Facebook hade al-Taees profilbild och namn. Texterna hånade/förtalade somalier, kurder, sunnimuslimer, judar och homosexuella.

Klicka på logon för att läsa om CMI.

Valkampanjen för Al-Taee baserades på hans tidigare arbete i krishanteringsinitiativet Crisis Management Initiative – CMI, grundat av Nobelpris-belönade, tidigare Finlands president Martti Ahtisaari. Bilderna/texterna på nätet stod i stark kontrast till kampanjen.

I valet fick al-Taee över 4 200 röster för Socialdemokraterna i Nyland.
———-
Ett av al-Taees stora problem har varit hans kurragömmalek med media. Han har undvikit journalisternas frågor i riksdagskorridorerna och dag efter dag skjutit upp att kommentera saken offentligt.

På torsdagen (25 april) gick han med på att tala med Helsingin Sanomat i 20 minuter och medgav då att han kan ha skrivit de nedsättande kommentarerna om judar, kurder, sunnimuslimer och homosexuella.

Information: Artikeln i Helsingin Sanomat är lång och långt ifrån allt är översatt (översättning är både krävande i sig och dessutom tidskrävande), men genom ovan texter får man ändå en god bild av vad det handlar om. Artikeln i Hufvudstadsbladet, som inte alls är lika utförlig och förklarande som den i Helsingin Sanomat, kan dock läsas i sin helhet på svenska.

 

© Översättning Merit Wager