Råd till svenska politiker i riksdag, regering, kommuner. Och till lärare, poliser, arbetsgivare och arbetskamrater till hitkomna. Till alla i Sverige som sysslar med allehanda famlande “integrationsprojekt”. Och till varenda journalist – med svensk och med icke-svensk bakgrund: 

Låt någon översätta hela Hussein al-Taees text så att de av er, som är kloka nog att förstå den och är verksamma i sammanhang där det finns så mycket som en enda hitkommen irakier, syrier, afghan, jemenit eller vilken annan muslim som helst från en bakgrund lik Hussein al-Taees, kan läsa den. För här får alla som förmår att sätta sig över sina egna fördomar och sitt “godhetstänkande” en mycket viktig text att ta in och lära sig av. En text vars innehåll i alla sammanhang där det finns hitkomna muslimer från konservativa, tabuomgärdade samhällen, borde tas upp och diskuteras ingående och seriöst med dem.

Läs först:
•  Finland. Nyvald SDP-riksdagsledamot i blåsväder för nedsättande nättexter om judar, sunnimuslimer, kurder och homosexuella. – 26 april 2019. Kort ur texten:

Socialdemokraternas nyvalda riksdagsledamot Hussein al-Taee, som har arbetat för fredsorganisationen Crisis Management, CMI, ber om ursäkt på Facebook efter uppståndelse kring hans tidigare kommentarer. Han har bland annat jämfört Israel med Islamiska staten IS i en Facebook-grupp.

Det finns mycket i detta som jag har försökt förmedla i tal och skrift i ett kvartssekel. Som jag har vetat, förstått, känt till, insett efter att jag för flera decennier sedan arbetade på Saudiarabian Airlines och på Saudiarabiens ambassad i sammanlagt tio år, och som jag också vetat, förstått, känt till, insett efter att ha varit ombud åt asylsökande – huvudsakligen muslimer – i 15 år.

Klicka på textrutan för att läsa hela texten på Yles sajt.

SDP:s Hussein al-Taee erkänner på sin blogg att han skrivit nedvärderande om homosexualitet och judar. De skärmdumpar på hans Facebook-kommentarer som cirkulerat i offentligheten är äkta, säger han själv.

Hussein al-Taee har bland annat skrivit nedvärderande om judar och homosexualitet samt jämfört Israel med terrorgruppen IS i en Facebookgrupp. Därtill har han skrivit att USA grundat och finansierat terrororganisationen al-Qaida.

Nu skriver han på sin blogg under rubriken Hussein al-Taeen anteeksipyyntö (Hussein al-Taees bön/begäran om förlåtelse):

Det här riktar sig till alla dem som mina gamla skriverier och tankar har sårat samt till mina närmaste supportrar, mina väljare, CMI, SDP och den socialdemokratiska riksdagsgruppen som jag inte tidigare vågat och förmått berätta om allt från min “dåtid” (på finska “menneisyys” som är motsatsen till “framtid”. Därför “dåtid. Min anm.).

Jag ber er alla om förlåtelse.

Jag har inga ord för att beskriva den skam jag känner nu på grund av det språk jag använt och de fördomar och tankar jag haft om homosexualitet, judar, sunnimuslimer, somalier och andra människogrupper.
————–
Jag kommer från en mycket konservativ bakgrund där inställningen till exempelvis könsroller och sexuella minoriteter är fjärran från hur jag tänker nu. I min uppväxtmiljö var homosexualitet tabu, det fanns inga som helst ord för att tala om den. I min kamratkrets var ett sätt att hantera rädslan för homosexualitet att använda ett nedvärderande språk. När jag under min studietid i Storbritannien blev bekant med en homosexuell lärare var jag förvirrad på ett sätt som idag känns helt galet.
————–
Min resa har varit lång och svår också vad gäller min inställning till judar. När jag var ung och följde nyheterna från Mellanöstern, såg jag andra människors smärta. Å den ena sidan fanns där diktatorer som Väst sålde vapen till, å andra sidan fanns där deras folk som förtrycktes. Men särskilt gjorde situationen för palestinierna i Mellanöstern mig verkligt frustrerad och ledsen. I min tankevärld blandade jag ihop judarna och Israel. Sedan barndomen har jag lärt mig de tankar som rådde i åtminstone en del av Mellanöstern, där Israel anklagades för allt som hände i världen. Nu vet jag att det är ett enkelt narrativ som Mellanösterns härskare använder för att vända intresset bort från sina egna problem. I medierna talades det om en “judisk stat”.

Mina tankar började förändras när jag under min studietid i Warszawa frågade min mamma om judarna. Hon berättade om judarnas stolta historia i Irak och sa att efter att judarna lämnade staden försvann många kära människor och att den förlusten fortfarande känns, generationer senare. Judarna gick i landsflykt från Irak till Israel och deras egendom beslagtogs av staten.

Under de senaste åren har jag bekantat mig både med judarnas historia och fått många nära judiska vänner. Mitt tidigare tänkande är mycket skamfyllt för mig. Därför är jag starkt engagerad i att agera mot den oroväckande antisemitism som återigen breder ut sig i såväl i Mellanöstern som i Europa.

Texten är mycket lång och jag har översatt en hel del men långt ifrån allt. Här ett avsnitt till ur den:

Jag är shiamuslim. Religionen är en viktig del av livet för mig, en källa till fred och nåd. För mig personligen är religionen en mycket viktig men privat sak. Jag ser religion och politik på ett annorlunda sätt än min far och hans parti. Jag tror på en sekulär rättsstat som garanterar religionsfrihet för varje människa.

Texten är som sagt lång och egentligen borde den översättas och läsas av alla beslutsfattare och journalister, lärare, arbetsgivare, politiker, personer verksamma inom rättsväsendet och av alla som sitter och diskuterar “integration” i kommissioner och grupper och andra konstellationer.

Hussein al-Taee avslutar sin ursäkt så här:

Med det jag här har skrivit vill jag be om förlåtelse och berätta att jag kommer att göra allt för att vara värdig mina supportrars och väljares förtroende. Som riksdagsledamot vill jag använda de erfarenheter och den kompetens som min bakgrund gett mig till att förhindra social polarisering.

Här kan man se och höra den presskonferens (på finska) som Hussein al-Taee gav på eftermiddagen den 29 april (klicka på bildrutan):

Tillägg efter att ovanstående skrevs:

 

© Översättning Merit Wager. Om texter översatta i detta inlägg används i större omfattning, vänligen kontakta mig. Vid ev citat ur denna text ska länkning ske till originaltexten/översättningen på denna sajt.

 

© översättning Merit Wager. © denna sajt.