Läs först följande texter för att förstå vad detta handlar om:
 Finland. Nyvald SDP-riksdagsledamot i blåsväder för nedsättande nättexter om judar, sunnimuslimer, kurder och homosexuella. – 26 april 2019.
•  Finland. Den nyvalda SDP-riksdagsledamoten Hussein al-Taee ber nu om förlåtelse för att han skrivit nedsättande om bland annat judar och homosexualitet – 29 april 2019

Klicka på textrutan för att läsa texten (på finska).

Regeringssonderaren,  Socialdemokraternas, Sdp, ordförande Antti Rinne konstaterar att Hussein al-Taee, ny riksdagsledamot  från Sdp, har vilselett också partiet.

– Även vi har blivit lite lurade i den här saken, sa Rinne till journalisterna i riksdagen.

Han fördömde också al-Taees rasistiska skriverier:

– Jag accepterar verkligen inte denna typ av skriverier.

För ett antal år sedan publicerade al-Taee texter på Facebook där han uttrycker sig nedsättande mot bland annat judar.

I artikeln i Helsingin Sanomat sägs vidare:

al-Taee, som tidigare arbetat för konfliktslösningsorganisationen CMI steg för första gången som nykomling den 14 april in i riksdagen. Hans slogan var “Rauhan Taee” (“Fredens Taee).

Måndagen den 29 april erkände al-Taee i en text på sin blogg (läs alltså först de två texterna som länkas till i början. Min anm.) att alla skärmdumpar av hans nedsättande skriverier om olika grupper är äkta. Han bad om förlåtelse för vad han skrivit om homosexuella, judar, sunnimuslimer av såväl sina supportrar, sitt parti och CMI. Tidigare har han förnekat att han skrivit dessa texter, han har sagt att skärmdumparna inte var äkta och hävdat att det handlade om svartmålning av honom.

I programmet A-studio i Yle samma kväll konstaterade al-Taee att han borde ha bett om ursäkt för länge sedan. Och:

– Den här människan och de här orden är mycket främmande för mig. Jag har inte på fem år velat tänka så om andra människor.

Antti Rinne, SD:s ordförande, sa på tisdagen (30 april) att eventuella vidare åtgärder ligger i riksdagsgruppens händer. SDP:s partisekreterare Antton Rönnholm meddelade STT (Finska Nyhetsbyrån) att gruppen ämnar hantera frågan på nytt.

Rinne berättade för journalisterna att han har pratat med al-Taee och han hade gett riksdagsledamoten rådet att ta avstånd från sina skriverier och be om förlåtelse.

Sista ordet lär inte vara sagt i den här saken. Fortsättning lär följa.

© Översättning Merit Wager.