Dessa inlägg bör läsas först:
•  Finland. Riksdagsledamoten Hussein al-Taee är sjukledig hela maj månad, meddelar SDP. – 13 maj 2019.
•  Finland. Hussein al-Taee har också varit inblandad i en vårdnadstvist. – 12 maj 2019
•  Finland. Nyvald SDP-riksdagsledamot i blåsväder för nedsättande nättexter om judar, sunnimuslimer, kurder och homosexuella. – 26 april 2019
 Finland. Den nyvalda SDP-riksdagsledamoten Hussein al-Taee ber nu om förlåtelse för att han skrivit nedsättande om bland annat judar och homosexualitet – 30 april 2019
•  Finland. Centralkriminalpolisen: Det finns inte anledning att misstänka Hussein al-Taee för brott med anledning av hans skriverier. – 8 maj 2019
•  Finland. Antti Rinne, SDP, kände inte till Hussein al-Taees skriverier: ”Också vi har blivit lurade.” – 2 maj 2019
•  Finland. SDP-riksdagsledamoten Hussein al-Taee har intagits på sjukhus. – 2 maj 2019

Klicka på textrutan för att lsa artikeln (på finska) och se bilder.

Ex-partikamraten som avslöjade riksdagsledamoten Hussein al-Taees upprörande skriverier får dödshot:

“Folk på gatan drar med handen längs halsen.”

Medborgarrättsaktivisten i Helsingfors, Anter Yasa är känd för sina starka kritiska åsikter mot islam och  invandringspolitiken. Anter, med kurdisk bakgrund, kom till Finland som flykting 1996

Anter, som alltid varit intresserad av politik gick som 17-åring med i Vänsterunga.

– Det var inte min grej, jag gick över till sossarna eftersom alla kompisar var där. Jag var nära att bli kandidat i kommunalvalet, men allt förändrades 2016 när jag avslöjade leksakshandlaren Rami Adham, som var socialdemokrat, som bedragare.

Anter avslöjade en annan samhälleligt betydelsefull sak när han, efter riksdagsvalet på sin blogg publicerade skärmdumpar av riksdagsledamoten Hussein al-Taees rasistiska inlägg, där al-Taee bland annat hånar somalier, homosexuella och judar.

– Hussein al-Taee och Rami Adham är båda solklara islamister. I Finland ser man ordet “islamist” som ett skällsord trots att det betyder att man är en representant för politisk islam.

– Det är bekvämt för islamisterna att verka inom Socialdemokraterna eftersom man där inte förstår ett dugg om situationen i Mellanöstern. Alla varningar för islamister är för socialdemokraterna islamofobi och rasism, framhåller Anter. Men en sann islamofobiker är ju den som är rädd för att tala klarspråk om saker.

– Jag lär vara alldeles fruktansvärt hemsk för att jag “inte gillar att barn får leksaker” (uttalandet har att göra med leksakshandlaren Rami Adhams bedrägerier med leksaker till barn i Syrien. Min anm.). Och jag är “hatretoriker” när jag avslöjar rasistiska och nedsättande skriverier. När mina avslöjanden visade sig vara sanna var det ingen som bad om ursäkt.

Anter beskriver sig själv som en liberal flykting som förespråkar humanitär invandring.

– Jag är emot skadlig invandring och utnyttjande av asylsystemet. I skuggan av kriget i Syrien kom år 2015 en enorm mängd människor till Finland som inte har behov av skydd, säger Anter. Asylsystemet borde inte få devalveras på det sättet. Det känns som om det inte längre har något värde (legitimitet).

Också sexualbrott begångna av utlänningar har, enligt Anter, åsamkat problem för personer med invandrarbakgrund i Finland.

– Kvinnornas rädsla har ökat. När en kille som ser ut som jag kommer emot i en mörk gränd ser man i kvinnans ögon at hon blir rädd.

Hans egen säkerhet har försvagats, menar han

– Jag har hört av poliser att man pratar om mig i moskéerna. Man gör handrörelser längs halsen mot mig på gatan. I bakhuvudet finns hela tiden vetskapen om att något kan hända.

Anter svär att han inte kommer att tystna utan kommer att fortsätta att göra avslöjanden på sin blogg och i sociala medier.

– Jag är så trött på att medierna i Finland inte talar sanning om islam och Mellanöstern. Anledningen till att jag fortsätter är enkel: Sanningen!

© Översättning Merit Wager.