Klicka på textrutan för att läsa hela texten på Kvartals sajt.

En utmärkt text av Dan Korn, en text som förtjänar att man inte bara skummar igenom den utan aktivt tar in det han skriver.

Ur Dan Korns text:

Men så hade jag ett samtal med en person som uttalat står långt till höger på den politiska skalan och han sade något som fick mig att tänka om:

-Du vet, sade han, att när man har mina åsikter tror folk automatiskt att man är rasist. Det har en märklig effekt på väldigt många invandrare som tror att de hittat en själsfrände och vräker ur sig fördomar om judar, om svarta och om bögar. Varför skulle Zafar vara annorlunda än alla andra?

Här har vi kanske själva kärnan. Zafar har med rätta fått mycket uppmärksamhet för sitt arbete med att vända en förortsskola med stora problem till att bli ordnad. Det skedde därför att han förstod eleverna, deras föräldrar och den mentalitet som rådde där. Det som är hans styrka blev också hans fall, därför att i denna förortsmiljö är rasism, antisemitism och homofobi ofta lika självklar som att äta och sova. Nej, jag har inte sagt att det gäller alla, kanske inte ens majoriteten, men det gäller så många att den inställningen är påtaglig i många svenska förorter.

Och Dan Korns avslutande ord:

Hamid Zafar skriver i Göndörs antologi 2018:

Jag ser det som att [- – – ] den svenska bidragspolitiken och idén om att man kan rädda barnen genom att strö pengar över dem som är en del av problemet. Det är min fulla övertygelse att barn eller ungdomar på glid inte räddas genom bidrag och fler datorer utan genom vuxnas brinnande engagemang. Det är dessa hängivna människor, som ofta arbetar i det fördolda, som vi som samhälle bör stötta.

De orden har inte blivit mindre sanna därför att vi nu vet saker om deras författare som vi inte visste för två år sedan. Om det nu är sant, vilket jag alltså tror, men givetvis inte kan ge mer än indicier för, att Hamid Zafar har ändrat sig under de senaste åren har han gjort en livsresa som det finns anledning att stötta och främja. Problemet är då inte han, utan alla de som fortfarande inte gjort den resan.

För drygt ett år sedan hände något i Finland som har vissa (med betoning på “vissa”) likheter med det som hänt med den så hyllade afghanske flyktingen Hamid Zafar, som kom till Sverige som barn (hur gammal han var vet jag inte). Jag skrev mycket om det som hände då och känslorna och tankarna kring det var många.

Det handlade om Hussein al-Taee, irakisk flykting som kom till Finland som tioåring med sin familj. Om hans lysande karriär, bland annat som fredsmäklare i Irak, utsänd av president Martti Ahtisaaris Crisis Management Initiative, CMI, som i år firar 20 år av fredsmäklande och åtnjuter stor respekt i världen. På CMI:s sajt kan man bland annat läsa om, och se en bild av, Hussein al-Taee när han mötte Påvens representant fader Rabban i Dohuk, Irak, där de diskuterade hur säkerheten för kristna ska kunna garanteras när dessa återvänder till sina hem, efter att de jagats bort av IS.

Här är det jag skrev när jag följde “fallet Hussein al-Taee” som exploderade i slutet av april 2019, några dagar efter riksdagsvalet där Hussein al-Taee med minst möjliga marginal (21 röster) kom in i riksdagen för SDP, Socialdemokratiska Partiet. Läs gärna hela texterna om ni vill förstå vad som hände, här följer endast utdrag ur dem:

•  Finland. Nyvald SDP-riksdagsledamot i blåsväder för nedsättande nättexter om judar, sunnimuslimer, kurder och homosexuella. – 26 april 2019. Ur texten:

Socialdemokraternas nyvalda riksdagsledamot Hussein al-Taee, som har arbetat för fredsorganisationen CMI (se längre ner) ber om ursäkt på Facebook, efter uppståndelse kring hans tidigare kommentarer. Han har bland annat jämfört Israel med Islamiska staten IS i en Facebook-grupp.
———-
Knappt två veckor före riksdagsvalet publicerades bilder på nätet som satte fredsmäklaren Hussein al-Taees karriär som ledamot på spel. Bilderna som visades på Facebook hade al-Taees profilbild och namn. Texterna hånade/förtalade somalier, kurder, sunnimuslimer, judar och homosexuella.

 Finland. Den nyvalda SDP-riksdagsledamoten Hussein al-Taee ber nu om förlåtelse för att han skrivit nedsättande om bland annat judar och homosexualitet – 30 april 2019. Ur texten:

Råd till svenska politiker i riksdag, regering, kommuner. Och till lärare, poliser, arbetsgivare och arbetskamrater till hitkomna. Till alla i Sverige som sysslar med allehanda famlande “integrationsprojekt”. Och till varenda journalist – med svensk och med icke-svensk bakgrund:

Låt någon översätta hela Hussein al-Taees text så att de av er, som är kloka nog att förstå den och är verksamma i sammanhang där det finns så mycket som en enda hitkommen irakier, syrier, afghan, jemenit eller vilken annan muslim som helst från en bakgrund lik Hussein al-Taees, kan läsa den. För här får alla som förmår att sätta sig över sina egna fördomar och sitt “godhetstänkande” en mycket viktig text att ta in och lära sig av. En text vars innehåll i alla sammanhang där det finns hitkomna muslimer från konservativa, tabuomgärdade samhällen, borde tas upp och diskuteras ingående och seriöst med dem.

Ur Hussein al-Taees bön om förlåtelse på hans blogg:

Jag ber er alla om förlåtelse.

Jag har inga ord för att beskriva den skam jag känner nu på grund av det språk jag använt och de fördomar och tankar jag haft om homosexualitet, judar, sunnimuslimer, somalier och andra människogrupper.
———-
Jag kommer från en mycket konservativ bakgrund där inställningen till exempelvis könsroller och sexuella minoriteter är fjärran från hur jag tänker nu. I min uppväxtmiljö var homosexualitet tabu, det fanns inga som helst ord för att tala om den. I min kamratkrets var ett sätt att hantera rädslan för homosexualitet att använda ett nedvärderande språk. När jag under min studietid i Storbritannien blev bekant med en homosexuell lärare var jag förvirrad på ett sätt som idag känns helt galet.

•  Finland. Antti Rinne, SDP, kände inte till Hussein al-Taees skriverier: “Också vi har blivit lurade.” – 1 maj 2019. Ur texten:

Antti Rinne, SD:s ordförande, sa på tisdagen (30 april) att eventuella vidare åtgärder ligger i riksdagsgruppens händer. SDP:s partisekreterare Antton Rönnholm meddelade STT (Finska Nyhetsbyrån) att gruppen ämnar hantera frågan på nytt.

Rinne berättade för journalisterna att han har pratat med al-Taee och han hade gett riksdagsledamoten rådet att ta avstånd från sina skriverier och be om förlåtelse.

 Finland. Socialdemokraterna tar upp fallet Hussein al-Taee på nytt. – 2 maj 2019. Ur texten:

Socialdemokraternas riksdagsledamot Hussein al-Taee ljög upprepade gånger om sina kränkande (nedsättande) skriverier. SDP har inte ansett disciplinära åtgärder nödvändiga.

SDP:s riksdagsgrupp tar upp fallet på nytt idag (torsdag 2 maj).

Riksdagsgruppen hann redan förra veckan ge al-Taee syndernas förlåtelse sedan han beklagat sina gamla skriverier. Vid den tiden hade al-Taee ännu inte erkänt att det var han som hade skrivit alla de texter som kommit till allmänhetens kännedom, där grovt språk om minoriteter användes.

•  Finland. SDP-riksdagsledamoten Hussein al-Taee har intagits på sjukhus. – 2 maj 2019. Ur texten:

Den nyvalde riksdagsledamoten Hussein al-Taee (SDP) har varit intagen på sjukhus sedan tisdagen den 30 april, berättar SDP. Han kommer enligt partiet att vara sjukledig från idag, torsdag 2 maj. Ordföranden i SDP:s riksdagsgrupp, Antti Lindtman:

– Det handlar om hur långt en människas mentala krafter räcker och nu är det viktigt att Hussein får tid att tillfriskna.

•  Finland. Centralkriminalpolisen: Det finns inte anledning att misstänka Hussein al-Taee för brott med anledning av hans skriverier. – 8 maj 2019. Ur texten:

Centralkriminalpolisen, beslöt redan i april att det inte finns anledning att misstänka SDP-riksdagsledamote Hussein al-Taee för brott med anledning av hans gamla skriverier. En privatperson hade gjort en anmälan till Centralkriminalpolisen som utredde saken och kom fram till att en förundersökning inte ska påbörjas.

 Finland. Riksdagsledamoten Hussein al-Taee är sjukledig hela maj månad, meddelar SDP. – 13 maj 2019. Ur texten:

Riksdagsledamoten Hussein al-Taee är sjukledig hela maj månad, meddelar SDP. Han lider av en stressrelaterad sjukdom.

•  Finland. Förlängd sjukledighet för ifrågasatta, nyinvalda riksdagsledamoten Hussein al-Taee – 27 juni 2019. Ur texten:

Hussein al-Taee (SDP) är sjukskriven för en stressrelaterad sjukdom. Han har varit sjukskriven sedan slutet av april. Sjukledigheten är nu förlängd till den 21 juli. Han är inte tillgänglig för intervjuer eller kommentarer, säger al-Taees assistent Matti Sadeniemi till Yle Uutiset.

•  Det är svårt att se hur Hussein al-Taee ska kunna anses vara lämplig att sitta i Finlands riksdag – 23 juli 2019. Ur texten:

Tragiskt. Den här mannen hade allt. Han var respekterad i det finska samhället. Han backades bland annat upp av president Tarja Halonen när han kandiderade för Socialdemokraterna till Finlands riksdag (och med liten marginal också kom in i april i år). Innan dess hade han arbetat som fredsmäklare hos president Martti Ahtisaari(Nobels fredspris 2008) vid hans världskända, ytterst välrenommerade Crisis Management Initiative, CMItexter på sajten där han nämns finns här.

När det avslöjades (läs texterna ovan) att Hussein al-Taee skrivit ytterst nedsättande om judar, somalier, kurder, homosexuella med flera på sociala medier, men han nekade tills han var totalt överbevisad och det inte gick att upprätthålla lögnen längre, höll han en gripande pressträff och därefter, på Valborgsmässoafton, hamnade han på sjukhus och blev långvarigt sjukskriven, en sjukskrivning som förlängdes till och med söndagen den 21 juli. Och nu kommer alltså ytterligare avslöjanden om mannen som verkligen hade allt

•  Finländarna verkar vara både ytterst vidsynta, toleranta och förlåtande mot Hussein al-Taee 29 juli 2019. Ur texten:

Det här är ingen privatperson. Hussein al-Taee kom in i riksdagen med minsta möjliga marginal före Joona Räsänen som fick se sig slagen med endast 21 röster. Han ska företräda det finska folket. Han ska vara med och stifta lagar och fatta för landet mycket viktiga beslut.

Och så här slutade det hela för Hussein al-Taee den 16 augusti 2019, fyra månader efter de omskakande tweetsen och lögnerna och en några månaders sjukledighet för “stressrelaterad sjukdom”:

 Hussein al-Taee ska möta sina väljare och berätta att “den människa som de röstat på är den människa som betjänar dem följande fyra år och arbetar för ett mer rättvist Finland”. – 16 augusti 2019. Ur texten:

Socialdemokraterna har landat i följande:

– al-Taee gav en grundlig redogörelse för sina tidigare ord och riksdagsgruppen förde en nödvändig diskussion om dem. Gruppens utlåtande är att vi inte accepterar någon form av kränkningar eller åtskillnad av folkgrupper. Det är en förutsättning för att man ska kunna vara i vår riksdagsgrupp, säger Lindtman.

– För det andra är det avgörande att han både bett om ursäkt och tagit avstånd från skriverierna. För det tredje har de skett under en tid som var före hans verksamhet i SDP, och de har inte i någon form fortsatt så länge han varit med.

Gruppen gav också direkta regler om hur man agerar som riksdagsledamot i gruppen, vilket al-Taee förbundit sig till.

Kommentar: Nu, drygt ett år efter turbulensen kring fula tweets och lögner, inval i riksdagen, psykisk kollaps som ledde till lång sjukhusvistelse samt förlåtelse och plats i Finlands riksdag för SDP, har Hussein al-Taee följande riksdagsuppdrag:

Stora utskottet (ersättare) 18.06.2019–
Utrikesutskottet (ersättare) 03.04.2020–
Lagutskottet (ersättare) 03.04.2020–
Ekonomiutskottet (medlem) 18.06.2019–
Arbetslivs- och jämställdhetsutskottet (ersättare) 02.05.2019–
Miljöutskottet (medlem) 18.06.2019–

Han har också, bland annat:

•  lämnat ett skriftligt spörsmål om att bromsa vräkningsprocesser i syfte att stödja de hyresgäster som drabbats av ekonomiska svårigheter på grund av coronakrisen
•  ställt en muntlig fråga om snabblåneföretag

Slutkommentar: Så här hanterade man “fallet al-Taee” i Finland, ett fall som givetvis inte helt, men till viss del, kan jämföras med “fallet Hamid Zafar” i Sverige. Man valde således att ge honom en chans, bland annat baserat på hans tidigare (positiva) meriter, och inte utesluta honom ur partiet och klippa av alla hans band till samhället genom att ta ifrån honom hans riksdagsplats och “dreva” ut honom också från möjligheten att försörja sig.

Avslutning: Den som har tagit del av texterna i det här inlägget kan, om den vill, fundera lite om och kring ingressen till Dan Korns artikel på sajten Kvartal:

Det som var rektor Hamid Zafars styrka blev också hans fall, skriver Dan Korn. Hamid Zafar lyckades vända en förortsskola därför att han förstod eleverna, deras föräldrar och den mentalitet som rådde där. Korn uppmanar till förlåtelse av den kände skoldebattören, som nu avslöjats med att ha skrivit antisemitiska och homofobiska inlägg. Problemet är inte Hamid Zafar, utan alla de som fortfarande inte gjort den livsresan han har gjort och omprövat sina åsikter.

© denna sajt. Vid citat, vänligen länka till originalinläggen.