Klicka på textrutan för att lyssna på Nyhetspodden på Svenska Yles sajt.

Den 17,5 minuter långa podden presenteras så här:

Våldsam gängbrottslighet som inspireras av gangstarap och sprids på sociala medier. Det här börjar bli verklighet också här hos oss. Polisen utreder nu en våldsspiral mellan två gäng, som slutade med ett planerat mord under en rap-konsert i Helsingfors. Så håller Finland på att gå i Sveriges blodiga fotspår eller går det att stoppa?

– Ännu är det inte för sent, men det här är en allvarlig väckarklocka.

Det säger den prisbelönta kriminalreportern Diamant Salihu som deltar i Nyhetspodden med Johannes Tabermann.

Efter att ha lyssnat på podden kom jag att tänka på det jag skrev som en varning i en debattartikel i finlandssvenska Hufvudstadsbladet för fem år sedan, den 9 april 2017, och vilket himla liv det blev efter den. Tongivande finlandssvenskar gav sig hejdlöst in och kommenterade okunnigt och blåögt och ville aldrig sluta skriva sina inlägg så debatten drog ut så långt att jag behövde replikera hela åtta gånger!

Att läsa
•  Ta inte efter Sverige på en enda punkt – 9 april 2017 i Hufvudstadsbladet. Ur texten:

När Fredrik Reinfeldt var statsminister talade han om Sverige som En Humanitär Stormakt. Han sa till folket: ”Öppna era hjärtan” och såg ingen gräns för hur många utomeuropeiska migranter och flyktingar Sverige kunde ta emot. Invandringen från Mellanöstern, Somalia, Eritrea, Afghanistan blev ohanterlig och till stora delar okontrollerbar. Lagar luckrades upp och det till och med stiftades lagar som gick stick i stäv med varandra och med existerande utlänningslag.

Det är förfärande att se att samma aningslöshet som rått i Sverige nu också verkar drabba Finland. Att hjälpa människor är inte fel. Att demonstrera är inte fel. Att arbeta för att förändra ikraftvarande lagar som man inte tycker är bra är inte heller fel, det både kan och får man göra i en demokrati. Men att till exempel försöka stoppa lagenliga utvisningar och störa ordningsmakten när den gör vad som på den enligt lag ankommer, är fel. Man må vara hur missnöjd man vill med Migris beslut, med regeringens asylpolitik och med utlänningslagen; lagar och beslut ska ändå följas. Annars blir det anarki.

•  Finland. Sans och balans. Ta inte efter Sverige i asylfrågor på en enda punkt. – 9 april 2017. Ur texten:

Uppmaningen att inte ta efter Sverige omfattar givetvis också landets inställning till att människor tagit sig in i landet och helt enkelt bara stannat där (okontrollerad invandring). Utan att söka asyl, utan att registrera sig. Svensk polis har själv uttalat att “lika många som sökte asyl, det vill säga som registrerade sig, lika många vandrade rakt in i landet utan att anmäla sig eller registrera sig någonstans. Men i stället för att utvisa dem som olagligt tagit sig in i landet, ordnades det inkvartering för dem och hjälptes tusentals av dem norrut så att de kunde ta sig från Sverige till Finland och Norge… Svenska SJ – Statens Järnvägar – lät dem till och med resa “gratis” på tågen. Många blev också kvar – tiotusentals människor – i det parallella skuggsamhälle som inte längre “håller på att växa fram” i Sverige utan redan är ett faktum.

•  Finland. Vidare i debatten i Hufvudstadsbladet… – 24 april 2017. Ur texten:

Nog är det lite märkligt att vare sig “åldrade professorer” (Merete Mazzarellas och Lars Hertzbergs egen benämning på sig själva) eller vice häradshövding (Leo R. Hertzberg) riktigt vill förstå vad jag skrivit i Hufvudstadsbladet, utan försöker vinkla det till att låta som något annat. Varför? Det vet jag inte.

I en insändare i Hufvudstadsbladet den 22 april skriver vicehäradshövdingen följande:

Merit Wagers inlägg att vi måste finna oss i de asylavgöranden Migrationsverket (Migri) gör är oacceptabla. I ett demokratiskt samhälle har man rätt att kritisera vår lag samt domstols- och myndighetsbeslut.

Varför mina inlägg skulle vara “oacceptabla” förstår jag inte. De är precis lika acceptabla som Hertzbergarnas, Mazzarellas och Stenius och andras inlägg. Och vad jag har sagt är att lagen måste följas och att när såväl Migrationsverket som förvaltningsdomstolen avgjort ett asylärende så är detta ärende enligt lag avgjort och beslutet får laga kraft. Precis som alla andra beslut fattade av myndigheter och domstolar. Eller menar ovan nämnda debattörer månne att det endast är utlänningslagen som inte behöver följas? Och menar de att det är de som ska avgöra vilka som ska få asyl eller uppehållstillstånd i Finland?

Notera: I ovan text från den 24 april 2017, finns länkar till sju texter med anknytning till ämnet.

Och här finns ytterligare texter med anknytning till min debattartikel Ta inte efter Sverige på en enda punkt, bland annat min replik nummer åtta som skrevs så sent som den 13 juni 2017, det vill säga två månader efter min ursprungliga debattartikel:

•  Finland. Min replik nummer 8 i Hufvudstadsbladet. – 13 juni 2017. Ur texen:

Jag kan inte undgå att undra på vilket sätt mina realistiska, faktabaserade uppgifter anses ”kyliga” och får Torbjörn Anderssén att bli illa berörd (HBL 8.6). Känslor har alla, men när det gäller viktiga samhälls- och livsförändrande sammanhang föredrar jag att försöka hålla huvudet kallt och basera mina utsagor på kända fakta.

Nej, Torbjörn Anderssén, jag har ingen önskan om att skrämmas. Verkligheten är tillräckligt skrämmande och det är den jag försöker berätta om. Dock förgäves här på denna opinionssida eftersom ingen enda debattör vill se den utan samtliga låter sig mer eller mindre styras av just känslor. Och av historien, om utvandrare (inte flyktingar) för långt över 100 år sedan och annat som inte har någon som helst relevans när det gäller läget i Europa och även Finland i dag.

Slutkommentar: Bemötandet av sakliga argument och fakta från ”gräddan” i finlandssvenska kretsar var en lätt skakande upplevelse. Nästan lite chockartad. Jag blev rejält besviken över att ingen av alla de här replikerande människorna stannade upp och tänkte till lite, utan att de lät känslor och fina ord dra dem åt fel håll. Särskilt som de varningar jag kom med var relevanta. Både då och nu.

© denna sajt.