Klicka på textrutan för att läsa artikeln på Svenska Yles sajt.

Ur artikeln:

Över 300 svenska medborgare har ansökt om finskt medborgarskap hittills i år. Det här är en betydande ökning jämfört med i fjol då 153 personer lämnade in en ansökan.

– Vi har fått in väldigt många ansökningar och det är bara sommar ännu, säger Jouni Laaksonen som är ställföreträdande beskickningschef vid Finlands ambassad i Stockholm.

Han antar att orsaken bakom ökningen har att göra med coronaviruspandemin.

– Men det vet vi inte säkert eftersom man inte behöver ge grund för varför man ansöker om finskt medborgarskap. Men det är antagligen på grund av coronaviruset. Människor vill säkerställa att de kan komma till Finland.

Kommentar: Just så är det. Bland annat på grund av coronaviruset, men inte enbart därför. De som nu söker medborgarskap i Finland är finländare som tidigare avsagt sig sina finska medborgarskap till förmån för svenska dito,  innan möjligheten till dubbelt medborgarskap infördes i Sverige 2001 och i Finland 2003. De vill nu av olika anledningar kunna flytta tillbaka. De vill helt enkelt veta att om situationen i det starkt förändrade Sverige blir för svår så kan de flytta tillbaka till sitt ursprungsland utan problem.

Här om ett inte särskilt trevligt agerande från en person som valde bort sitt finska medborgarskap för 42 år sedan:

•  Hon vill ha finskt medborgarskap igen efter 42 år som svensk medborgare och klagar på att Finlands ambassad håller stängt under coronapandemin – 15 maj 2020. Ur texten:

Det ter sig lite väl magstarkt att efter drygt fyra decennier, under värsta coronavirustider, komma och kräva att snabbt få sin ansökan om finskt medborgarskap hanterad. Och att klaga hos Justitieombudsmannen över att Finlands ambassad håller stängt under dessa smittsamma och farliga tider. Någon “nödsituation” kan det knappast vara frågan om efter 42 år så det minsta man borde kunna förvänta sig av en person som söker medborgarskap respekterar att det inte går lika snabbt och lätt som det gör under normala förhållanden.

Jag har också de senaste fem åren fått många förfrågningar från svenskar utan finländsk anknytning om hur man kan flytta till Finland, vad som krävs och vart man ska vända sig, var man ska börja.

Nedan länkar till två texter av en rikssvensk man, Lasse Odrup, som genom åren skrivit många texter på denna sajt. Här finns alla hans texter för den som vill läsa fler än nedanstående två.

Lästips
•  Be my guest # 101 Lasse Odrup – 14 februari 2014. Ur texten, som berättar något som för en normal människa ter sig mer än absurt:

Efter trettiofyra års tjänst vid den svenska Försvarsmakten är jag statslös

Jag ska berätta om hur absurd en situation kan bli för en utlandssvensk som söker nytt pass.

Som bekant går det inte längre att ordna nytt pass vid den svenska ambassaden i Helsingfors, utan vi som bor i de nordiska och baltiska länderna måste åka till Sverige för att ordna det. Nåväl, hustrun och jag reste då till Karlstad i Sverige, min gamla hemort. Men på passexeditionen blev det tvärstopp.

– Du måste ha ett intyg från Finland som visar att du är svensk medborgare!
– Från Finland? Hur kan de veta men inte ni, att jag är svensk medborgare?
– Ja, så är det i alla fall och något pass kan du inte få utan det intyget.
– Men jag har ju ett gällande svenskt nationellt ID-kort där det står att jag är svensk medborgare?
– Ledsen, i polisens register står att du är utflyttad och det står med Röd Text!

•  Råd till Lasse Odrup: Byt medborgarskap, bli finländare! – 14 maj 2014. Ur texten:

Jag var lite orolig för hur jag skulle tvingas identifiera mig på svenska ambassaden i Helsingfors när jag skall kvittera ut mitt nya nationella ID-kort, men en kvinna på ambassaden förklarade på trygg finlandssvenska att hon kommer att jämföra mitt foto med mig och kan jag sedan visa upp till exempel ett körkort eller har ett pålitligt vittne så är saken biff.

Information: Lasse Odrup är numera finsk medborgare. Onneksi olkoon, Lasse!

© denna sajt. Vid citat eller användande av uppgifter publicerade på sajten, vänligen länka till originalinlägget.