Klicka på textrutan för att läsa hela texten på Svenska Yles sajt.

Det här var bland det märkligaste jag läst på ett tag! Dessutom är det fel i rubriken, det är inte “finskt pass” hon vill ha utan finskt medborgarskap.

Ur artikeln:

Britt Nyman flyttade till Sverige 1978. Då var det inte möjligt att ha dubbelt medborgarskap och hon valde svenskt pass.

Kommentar: Medborgarskap är inte detsamma som pass. Hon valde alltså svenskt medborgarskap och avstod då, för 42 år sedan, från sitt finska medborgarskap. Det hade hon givetvis inte behövt göra, men det var ändå det val hon gjorde då, för drygt fyra decennier sedan.

Finlandssvenska Britt Nyman tvingas vänta på sitt finska pass på grund av coronaepidemin – nu vill hon att Justitieombudsmannen utreder om det är rätt att Finlands ambassad i Stockholm håller stängt.

Kommentar: Det ter sig lite väl magstarkt att efter drygt fyra decennier, under värsta coronavirustider, komma och kräva att snabbt få sin ansökan om finskt medborgarskap hanterad. Och att klaga hos Justitieombudsmannen över att Finlands ambassad håller stängt under dessa smittsamma och farliga tider. Någon “nödsituation” kan det knappast vara frågan om efter 42 år så det minsta man borde kunna förvänta sig av en person som söker medborgarskap respekterar att det inte går lika snabbt och lätt som det gör under normala förhållanden.

Men nu känns tiderna osäkra och Nyman tycker det ändå skulle vara bra att ha ett finskt pass.

– Det känns som att det kan vara nödvändigt att ha det i coronatider och man vet ju inte vad som händer i framtiden. Man förutsåg inte heller att gränserna skulle stängas så här, säger Britt Nyman i Norrtälje.

Kommentar: Det här är en något märklig syn på medborgarskap. Nyman har i 42 år varit nöjd med sitt svenska medborgarskap, som hon alltså helt frivilligt valde. Nu vill hon ha finskt medborgarskap igen för att dra fördel av det, inte för att hon flyttat tillbaka till Finland eller djupt ångrar sig för att hon avstått från det. Som om medborgarskapet bara är något man vill ha för att det ger fördelar. Och klagar på att hon inte får det så snabbt som hon vill.

Finlands ambassad är stängd och tar sig på obestämd tid, under coronapandemin, endast an nödsituationer där personlig inställelse krävs.

Med anledning av coronaviruset tar Finlands ambassad sedan den 19 mars inte emot passansökningar. Kundservicen har endast öppet vid nödfall.

– Om det är så att någon verkligen behöver pass för någonting, förhoppningsvis inte för att resa, så kan de kontakta oss och vi hjälper. Men som det är nu så jobbar vi bara med nödsituationer, säger ambassadens konsul Pia Helin. Man kan fråga sig varför man behöver ett pass just nu. Om man reser i Norden behöver man inte pass och man kan ju inte resa någon annanstans.
———-
Men Britt Nyman anser ändå att principen är fel och att alla finländare borde ha rätt att ansöka om pass vare sig det är en nödsituation eller inte. Därför anmälde hon nyligen ärendet till Justitieombudsmannen.

Kommentar: Journalisten som intervjuade Nyman har inte reagerat på det felaktiga i Nymans uttalande: “Alla finländare borde ha rätt att ansöka om passsom om det skulle gälla henne. Så är det ju inte. Hon är en svensk medborgare med rötter i Finland som avstod sitt finska medborgarskap 1978, och som nu vill ansöka om finskt medborgarskap igen. Det är endast finska medborgare som kan ansöka om finskt pass.

En olustig historia.

© denna sajt. Vid citat, vänligen länka till originalinlägget.