Kommentar: Att bo i Sverige (särskilt i dessa tider) att se hur ens skattepengar används och hur corona-pandemin hanteras, är inte roligt… Det råder dålig beredskap för sådant som andra länder, bland dem Finland, är betydligt bättre förberedda för. Det handlar om den livsviktiga sjukvården, som svenskarna i decennier fått se förfalla (se längre ner), till stor del på grund av politikers och andra (o)ansvarigas oförmåga att hantera den. Också livsmedelsförsörjningen är det mycket sämre ställt med och man har till och med från Sverige vänt sig till Finland med förfrågan om hjälp.

Det är oerhört frustrerande att se och höra dem som styr Sverige lägga nästan alla beslut på en statsepidemiolog som otaliga gånger fattat helt andra beslut än man gjort i så gott som alla andra länder i Europa, men som regeringen ändå så nästan blint lutar sig mot. Det är han som bestämmer, regeringen vågar/vill/orkar/ids (välj valfritt verb) inte ta det ansvar som tillkommer en regering i en demokrati och ta in och lyssna på uttalanden från många håll och andra länder i den utsträckning som skulle behövas. Nej, regeringen låter statsepidemiologens ord gälla och det blir han som så småningom får bära hundhuvudet för alla misslyckanden. Det är också oerhört frustrerande att vi som lever här, ser hur de oerhört tunga skatter vi tvingas betala, inte har hanterats så att det finns samma möjligheter att skydda befolkningen vid en kris i Sverige, som i andra länder.

Den svenska regeringen vill inte heller lära sig av andra länder som hanterar krisen kraftfullare, starkare och bättre. Den kör hellre sitt eget land och sitt eget folk i botten. Det blir så tydligt när man, som jag, parallellt hela tiden följer hur man agerar i mitt forna hemland, Finland. Jag har i decennier med sorg sett hur allt mer illa skött Sverige blivit jämfört med Finland, men också jämfört med Norge och Danmark. Inget annat nordiskt land har till exempel uppskattningsvis omkring 100.000 människor som olagligt och ofta oregistrerat vistas på dess territorium. Inget annat land har heller så kapitalt misslyckats med integrationen av ett enormt antal hitkomna från utomeuropeiska länder; i Sverige krävs inte ens att de lär sig landets språk.

Det här landet är inte längre ett välfärdsland. Skatterna är enorma men hanteringen av dem är under all kritik.

För några år sedan funderade jag på att flytta tillbaka till Finland. Jag önskar att jag hade gjort det. Men det är en fåfäng önskan eftersom jag har närstående här som jag inte vill lämna. Hade jag inte haft det så hade jag med 100 procents säkerhet inte bott kvar här.

Positivt: Många, många, många svenskar är mycket hjälpsamma och visar stor empati och vilja att göra livet lättare för dem som har det svårast under den stora omställning och omläggning av sina liv som många tvingas till. Många nya, kreativa lösningar och påhitt växer fram, verksamheter ställer om på en femöring, insamlingar görs. I det civila samhället, det som består av ”verklighetens folk”, finns det mycket som är positivt som man. Man kan hoppas att det finns kvar också på andra sidan pandemin. Och att folket, som ju är ”demos”  (av grekiskans δήμος, démos, ”folk, och γράφω, gráfo, ”skriva”)  i ordet ”demografi”, blir mer medvetna om att makten ska utgå från folket och att man inte ska överlåta makten åt personer som inte klarar att hantera den.

Läs också:

•  Finland. Det kom ett mejl från en vän i Finland: “Är svenskarna medvetna om detta?” – 17 mars 2020. Ur texten:

I Sverige har graden av egen livsmedelsförsörjning redan fallit till 50 procent, medan den i Finland är 80 procent. Coronavirus har väckt svenskarna som börjat  oroa sig för vad som händer om gränserna stängs helt och maten tar slut.

– I Sverige börjar redan en del råvaror ta slut, berättar Snellman. Där har man nu börjat diskutera sin självförsörjning.”

•  Finns det beredskap i Sverige för det okända antalet – kanske hundratusen – människor som vistas illegalt i Sverige? – 21 mars 2020. Ur texten:

Finns det någon beredskap kring vad som händer kapacitets- och säkerhetsmässigt när coronaviruset börjar spridas och resultera i smittobärande och insjuknade personer bland det okända antalet – utifrån myndigheternas uppskattningar kanske 100 000 – som vistas illegalt i Sverige? Och bland dem som är analfabeter och inte behärskar svenska och som det är svårt att nå med information om vad den här ytterst smittsamma sjukdomen innebär?

•  Finland. “I Sverige har de stor brist på nötkött.” – 23 mars 2020. Ur texten:

Snellmans har också fått telefonsamtal från Sverige. Där oroar man sig för att livsmedlen kan ta slut. Självförsörjningsgraden i Sverige ligger kring 50 procent och om gränserna stängs också för livsmedelsimport kan Sverige hamna i en svår sits.

– I Sverige är det också stor efterfrågan på vissa produkter som maletkött (köttfärs, min anm.) och de ringer för att höra sig för om råvara. De har stor brist på nötkött, säger Roland Snellman.

Grafisk sammanställning av hur det ser ut för svensk sjukvård med siffror och uppgifter från följande källor: Sveriges Kommuner och Regioner; OECD Health Statistics; Rhodes: A., Ferdinande, P., Flaatten, H. et al samt Socialstyrelsen, Svensk förening för anestesi och intensivvård.

Klicka på text- och bildrutan för att se den i större format.
Bilden är hämtad från Twitter och jag vet tyvärr inte
vem som är upphovsman till sammanställningen.

© denna sajt. Vid citat ska länkning göras till originalinlägget.