Redan för fem dagar sedan, den 17 mars, skrev jag detta: Finland. Det kom ett mejl från en vän i Finland: “Är svenskarna medvetna om detta?” som bland annat tog upp att:

“De ringde oss från Sverige den här veckan. Där diskuterar de hur livsmedlen ska räcka”, berättar Snellmans verkställande direktör Roland Snellman.

I Sverige har graden av egen livsmedelsförsörjning redan fallit till 50 procent, medan den i Finland är 80 procent. Coronavirus har väckt svenskarna som börjat oroa sig för vad som händer om gränserna stängs helt och maten tar slut.

Det var alltså för fem dagar sedan, och idag, den 23 mars, rapporterar Svenska Yle:

Klicka på textrutan för att läsa hela artikeln på Svenska Yles sajt.

Ur texten:

De anställda på Snellman jobbar långa dagar och sexdagarsvecka för att möta den ökade efterfrågan på köttprodukter och färdigmat.

– Nu lämnar tjänstemännen sina kontor för att hjälpa till i produktionen, säger Tommy Snellman som är vd för Kokkikartano, som är en del av Snellmankoncernen.

Snellmans har också fått telefonsamtal från Sverige. Där oroar man sig för att livsmedlen kan ta slut. Självförsörjningsgraden i Sverige ligger kring 50 procent och om gränserna stängs också för livsmedelsimport kan Sverige hamna i en svår sits.

– I Sverige är det också stor efterfrågan på vissa produkter som malet kött (köttfärs, min anm.) och de ringer för att höra sig för om råvara. De har stor brist på nötkött, säger Roland Snellman.

Snellman säljer redan i nuläget köttprodukter till Sverige och den försäljningen har ökat rejält. Nu går diskussionen het i Sverige om landet gått fel väg när man förlitat sig så starkt på import av livsmedel.

Vidare i artikeln:

När det gäller kött reder sig Finland i princip helt utan import, säger Roland Snellman. Vad det gäller nöt, svin och fågel ligger självförsörjandegraden på omkring 90 procent.

Snellmans använder sig enbart av inhemsk råvara och har sina egna producenter som levererar djur. Det tar en litet tag att ställa om till flera konsumentförpackningar istället för att leverera till storkök, men inom några veckor har läget normaliserats.

– Nej, man behöver absolut inte vara orolig. Vi kommer att fylla hyllorna och köttet räcker till, säger Roland Snellman.

Det är första gången i fredstid som vi lever i undantagstillstånd och Roland Snellman säger att man kan uppleva detta som en liten kris.

– Men den ställer till stora saker genom att människor börjar tänka på sina grundbehov, och tillgången på mat är ett av dem. När man upplever att maten riskerar ta slut, då blir den väldigt viktig, säger Roland Snellman.

Kommentar: Under alla år som jag har skrivit på denna sajt och i andra medier, har jag emellanåt tagit fram exempel på skillnader mellan Sverige och Finland på så gott som alla samhällsområden. Jämförelserna har tråkigt nog till mycket stor del utfallit till Sveriges nackdel. Jag har försökt uppmuntra såväl journalister som politiker och andra att intressera sig för hur man hanterar samhällsfrågor och kriser i det östra grannlandet men nej, det har aldrig lyckats. Norge och Danmark tittar man på och rapporterar ibland (inte ofta) om/från. Men inte Finland. Inte landet som är det mest välfungerande i världen på så många områden och som nu senast för några dagar sedan för tredje året i rad också utsågs till ”Världens lyckligaste land”. Grannlandet som ligger bara ett stenkast från Sverige, det är man inte intresserad av, det anser man sig inte ha något att lära av. Men att komma och be om livsmedel när man själv har sjabblat, det drar man sig inte för.

Mer läsning:

Klicka på textrutan för att läsa hela texten på New York Times sajt.

Ur texten:

The Finns, who so pride themselves on their stoicism that they have a word for their national grit (sisu), have been named the happiest people in the world for the third year in a row.
———-
In Finland, 91 percent of survey respondents reported being satisfied with their president and 86 percent said they trust the police.

“Thus, in the current crisis, people are willing to follow instructions and trust that everyone will do their part,” Frank Martela, a Finnish philosopher who contributed to the report, said in an email. “Every time the president or the prime minister holds a public speech about the issue, the overwhelming response is one of trust and commitment.”

Och:

Klicka på textrutan för att läsa inlägget Finland bäst eller bland de ledande i världen – som vanligt.

Några exempel ur texten, skriven av Statistikcentralen:

@ denna sajt.