Klicka på textrutan för att läsa Halmstads kommunledningsförvaltnings dokument.

Ur texten i Halmsrads kommuns häpnadsväckande dokument:

Rutinen för anställning utifrån gymnasielagen tar sikt på att stärka Halmstads kommuns inkluderingsarbete och kompetensförsörjningsbehov. Halmstads kommun har stora kompetensförsörjningsbehov, samtidigt som det finns många yngre människor med utbildning och erfarenhet som flytt till Sverige. Denna rutin handlar om hur Halmstads kommun som en inkluderande arbetsgivare bättre ska kunna ta tillvara på den kompetens som nyanlända har i form av utbildning och erfarenhet.

Kommentar: Samtliga som omfattats av den så starkt kritiserade Nya gymnasielagen, NGL, har fått avslag på sina asylansökningar och har därmed konstaterats inte ha ”flytt” till Sverige, som Halmstads kommunledningsförvaltning (härefter kallad ”Halmstads kommun”) skriver i sitt ”rutindokument”,  utan har sökt sig hit av andra skäl.

Vidare ur texten:

Syftet med rutinen är att verka för och främja anställning av medarbetare som med tillfälligt uppehållstillstånd på den nya gymnasielagen har fullföljt gymnasieutbildning och bedöms ha tillräckliga kvalifikationer för en varaktig anställning i Halmstads kommun.
———-
Rutinen syftar till att Halmstads kommun som en attraktiv och ansvarstagande arbetsgivare skall främja integration i samhället samt möjliggör för yngre medarbetare att komma in tidigare på arbetsmarknaden.

Kommentar: Det kan väl ändå inte vara en kommuns uppgift att införa särskilda rutiner för att skapa fasta anställningar åt unga afghanska män på det sätt som Halmstads kommun gör här? Erbjudandet exkluderar ju alla svenska och andra härboende unga människor 17-24 år; skulle man ha skräddarsytt fasta anställningar åt svenskar så hade förfarandet med stor sannolikhet omedelbart anmälts till Diskrimineringsombudsmannen.

Mer ur texten:

Definition

För anställning av medarbetare utifrån gymnasielagen gäller följande grundläggande förutsättningar.

Medarbetaren skall vara mellan 17–24 år gammal och har studerat på gymnasial nivå på tillfälligt uppehållstillstånd på gymnasielagen. Dessa medarbetare kan under vissa förutsättningar få uppehållstillstånd för anställning. Dessa förutsättningar handlar framför allt om att kunna uppvisa att man har regelbunden inkomst för att på egen hand försörja sig och kan förväntas göra det under en längre tid. Lönen som medarbetare uppbär skall vara så god att medarbetaren inte behöver försörjningsstöd.

Kommentar: NGL omfattar uttryckligen och enbart personer som har fyllt 18 år. Ändå går kommunen ut med att den vill ge fasta anställningar inte bara åt män som är 18-24 år gamla utan även åt 17-åringar som alltså inte ens omfattas av NGL. Hela det här projektet ter sig ytterst märkligt. Ska Halmstads skattebetalare verkligen överhuvudtaget bekosta ”varaktiga anställningar” med hänvisning till NGL? Och då även åt minderåriga som inte ens omfattas av den lagen? Är det en kommuns uppgift att agera på detta sätt i utlänningsärenden?

Så kan man också läsa följande ur dokumentet om Halmstads kommuns ”rutiner”. ”Rutiner” som till 100 procent skräddarsytts för att passa unga afghanska män som har fått sina asylskäl prövade i minst två instanser och fått avslag på dem. ”Rutiner” i tider då coronapandemin härjar och en hel del kommuninvånare sannolikt blivit arbetslösa och troligen gärna skulle se ”rutiner” som gav dem skräddarsydda, fasta anställningar:

Övriga grundläggande förutsättningar är att

– Medarbetaren har fullföljt gymnasieutbildning eller motsvarande.
– Anställningsvillkoren skall vara i nivå med svenska kollektivavtalen eller vad som är brukligt inom yrket eller branschen
– Anställningen skall ha på börjats senast den sista dagen på det tidsbegränsade uppehållstillståndet
– Anställningen måste vara varaktig, helst tillsvidare anställning, men minst två år efter det att migrationsverket har fattat beslut om uppehållstillstånd

Kommentar: Vad är det för fasta anställningar, det vill säga vad är det för arbetsuppgifter som det är tänkt att dessa personer ska utföra, vad är det för tjänster de ska segla förbi andra arbetsbehövande till? Hur många/vilka kommunala tjänster kräver endast ”gymnasieutbildning eller motsvarande” i Halmstads kommun? Som inga andra är kvalificerade att ta, alltså bland arbetslösa svenskar och andra som inte omfattas av NGL?

Har den här typen av selektering av personer till fasta, ospecificerade kommunala tjänster någonsin tidigare förekommit i Sverige? Att personer från ett utomeuropeiskt land, som fått avslag på sina ansökningar om asyl för att de befunnits sakna skyddsskäl, utan den prövotid om sex månader som brukar gälla för alla andra anställs fast i en kommun? Alltså att man uttryckligen skräddarsyr skattebekostade fasta anställningar (ospecificerat vilka, kanske nyskapade?) till en mycket noggrant definierad grupp unga män. Något mer skräddarsytt än denna ”rutin” kan knappast någonsin ha funnits i någon kommun (meddela gärna om jag har fel!):

– Anställningen skall ha på börjats senast den sista dagen på det tidsbegränsade uppehållstillståndet.
– Anställningen måste vara varaktig, helst tillsvidare anställning, men minst två år efter det att migrationsverket har fattat beslut om uppehållstillstånd.

Slutligen: Vad säger Halmstads kommuninvånare? Svenska 17-åringar som gärna skulle få en prövotidsfri anställning, till exempel. Med kollektivavtalsenlig lön och garanterat jobb i minst två år framåt. Och andra som blivit arbetslösa och gärna skulle få sådana här kommunala fasta anställningar, vad säger de? Och vad säger facket? SKR? Lagstiftarna?

Notera: Språkfel i Halmstads kommuns dokument har inte rättats. Citaten är ordagranna.

@ denna sajt.