Tillägg till vad en migga skrev i texterna
En migga: ”Jag tror inte att detta rättsliga ställningstagande kommer att ”hjälpa”, det vill säga beröra, ensamkommande afghanska män som har skrivits upp i ålder.”
och
En migga: ”Nu tror alla frivilligorganisationer med flera att alla afghaner kommer att få uppehållstillstånd”,

Migrationsverket bekräftar det som redan sagts av en kunnig ocherfaren migga här på bloggen:

Fortfarande en individuell prövning av afghaner

Det försämrade säkerhetsläget i Afghanistan innebär inte att alla afghanska medborgare automatiskt har skyddsskäl. En individuell prövning görs fortfarande i varje enskilt fall.

Informationen från Migrationsverket publicerades efter att journalister och olika grupper som inte tyckte att afghanska medborgare som fått avslag på sina asylansökningar, skulle utvisas uppmärksammat att ett mindre antal afghaner utvisades till Afghanistan i veckan. De hade inte satt sig in i vad som sades i det rättsliga ställningstagandet – eller inte förstått det. Migrationsverket förtydligade alltså – eller försöker uttrycka vad som sägs i deras text – på ”lätt svenska” så att människor bättre ska förstå (!):

Det nya rättsliga ställningstagandet sätter inte stopp för av- eller utvisningar till Afghanistan. Det finns inte heller något i det förändrade säkerhetsläget i Afghanistan som innebär att det inte går att återvända till någon del av landet, utan läget är allvarligare i vissa regioner.

Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer meddelar också följande – trots att det i två dyra asylprocesser redan avgjorts att personerna saknar asyl- eller skyddsskäl:

Alla personer som fått ett av- eller utvisningsbeslut möjlighet att anmäla verkställighetshinder fram tills att avresan sker.

Men framhåller att:

Migrationsverket vill också förtydliga att myndigheten inte har någon juridisk skyldighet att pröva ärenden på nytt, eller pröva om det finns skäl för verkställighetshinder, till följd av ett nytt rättsligt ställningstagande.

Migrationsverket meddelar vidare:

Flera av de personer som utvisades under måndagskvällen hade gjort en anmälan om verkställighetshinder, men fått avslag på dem.

– Säkerhetsläget i Afghanistan har försämrats, men det görs fortfarande individuella bedömningar av skyddsskäl och verkställighetshinder, säger Fredrik Beijer.

Migrationsverket förtydligade ytterligare en gång – och mycket tydligare på lätt svenska kan det knappast uttryckas:

– I Afghanistan har säkerhetsläget försämrats, men förändringarna bedöms inte vara sådana att man inte kan återvända till någon del av landet, säger Fredrik Beijer.

Alla som söker asyl i Sverige informeras flera gånger under asylprocessen om möjligheten att ansöka om verkställighetshinder. Det sker i återvändandesamtalet med Migrationsverket och därefter är det polisen som tar över ärendet om det handlar om återvändande med tvång.

Kommentarer

Media har haft 20 år på sig att sätta sig in i asylsystemets och -processens lagar, regler och konventioner och – inte minst – vokabulär. Men det tycks vara oerhört svårt, nästintill omöjligt för de flesta att lära sig dessa så viktiga saker, vilket dock inte hindrar dem från att rapportera. Om det är för att man inte velat att rapportera korrekt på just det här området eller om man inte vill eller klarar av att lära sig hur asylprocessen och allt runt omkring fungerar och vilka ord som beskriver vad, det vet jag inte. Men för att man inte satt sig in i området blir rapporteringen alltså mycket ofta både felaktig och bristfällig. Ett fåtal journalister har de senaste åren insett (och även erkänt!) hur illa de hanterat det här viktiga samhällsområdet och bättrat sig betydligt, även om det finns en del övrigt att önska även från dem. Men det finns i alla fall de som försöker, det måste i sanningens namn också sägas.

Hjälpare – enskilda och de som ingår i grupper – som tycker att personer som inte befunnits ha skäl att få uppehållstillstånd i Sverige med allt vad det medför, ändå ska få stanna här (i strid med lagen och för att just de tycker det), borde också ta sig tid att sätta sig in ordentligt i vad som gäller. Man hjälper inte asylsökande som fått avslag och ska utvisas genom orimliga krav som man borde förstå är fruktlösa. Man hjälper dem bättre genom handfast, praktisk och kanske lite ekonomisk hjälp så att de har lättare att klara sig i det land de är medborgare i. Dessutom borde man veta att det finns ett ganska stort etableringsstöd att få för dem som återvänder frivilligt – ett belopp som måste anses vara mycket stort och kunna räcka till ganska mycket i hemlandet. Återetableringsstödet motsvarar 30.000 svenska kronor för varje person över 18 år och 15.000 kronor för barn under 18 år. En familj kan få högst 75.000 kronor. Dock: om man inte samarbetar utan ens ärende har lämnats till polisen för tvångsutvisning kan man inte söka stöd för återetablering.

Det finns ett ordspråk som lyder: Kunskap är makt (Sir Francis Bacon,22 januari 1561 – 9 april 1626,engelsk filosof, vetenskapsman och statsman). Läs och lär så blir det lättare att agera och rapportering och vidarebefordrandet av information blir korrekt och faktabaserad, inte baserad på tyckande och troende.

© denna blogg. Vid ev korta citat ur texten, vänligen länka till originalinlägget.