Klicka på textrutan för att komma till artikeln i Iltalehti (på finska).

Kanslichef Nerg om tvångsutvisningarna: ”De sköts så humant som bara någonsin är möjligt.”

Enligt Inrikesministeriets kanslichef Päivi Nerg försöker man återsända de asylsökande som fått avslag på sina ansökningar till deras hemländer på frivilliga grunder.

•  Inrikesministeriets kanslichef Päivi Nerg försäkrar att de asylsökande som avvisas från Finland behandlas humant.
•  Finland strävar efter att styra de asylsökande som fått negativa beslut till de frivilligt återvändandes skara.
•  Kanslichef Nerg anser att man kan återvända till Irak.

I utredningen om den inre säkerheten 2016 konstateras att:

De asylsökande som fått negativa beslut ska återsändas snabbt och effektivt.

Inrikesministeriets kanslichef Päivi Nerg säger att det är just så man agerar. Hon påminner om att man har avstått från att inrätta separata så kallade återvändandecentra. I praktiken satsar man i Finland på frivilligt återvändande, det vill säga att asylsökande som fått avslag ska återvända av egen vilja till sina hemländer.

Päivi Nerg sväljer inte utan vidare påståenden om att man inte kan återvända till Irak.

– Det stämmer inte att man inte skulle kunna resa tillbaka till Irak, säger Päivi Nerg till Iltalehti.

Att det finns problem i Irak förnekar inte Nerg. Hon besökte i december Bagdad för att förhandla om ett återsändandeavtal mellan Finland och Irak gällande asylsökande.

– Landet befinner sig i en verkligt besvärlig situation. Men till exempel Afghanistan kändes för mig mycket värre, säger Päivi Nerg. För oss är det viktigt att vi ser och hör. Därför reser vi själva till ort och ställe.

Enskilda ärenden kan Nerg inte kommentera och inte heller veta allt om. Hon betonar dock att finländska myndigheter sköter återsändandet så humant som möjligt:

– De sköts så humant som bara någonsin är möjligt, försäkrar hon.

Hon försäkrar också att man ser till att de som hamnat på någon förvarsenhet i väntan på tvångsavvisning tas väl om hand.

Redan nu under vintern kommer sannolikt allt fler asylsökande att få sitt andra eller tredje beslut om avslag och då har alla överklagandemöjligheter uttömts. Efter det finns två alternativ: frivilligt återvändande till hemlandet eller tvångsutvisning som hanteras av polisen.

Nerg säger att just nu finns 200 personer som inte har accepterat att återvända frivilligt, så antalet är än så länge litet.

– De funderar på om de ska stanna och gömma sig i Finland eller om de ska ta sig till Tyskland, berättar Nerg.

Från Finland har många asylsökande med negativa asylbeslut tagit sig till Tyskland. Enligt det så kallade Dublinfördraget kan de dock skickas tillbaka till Finland.

– Väldigt få har återsänts hit från Tyskland trots att många förfrågningar inkommit, konstaterar Nerg.

När återsändandet från Finland till hemlandet ska ske, placeras personerna på mottagningscentralerna.

– Sedan ser vi över vilka åtgärder som behöver vidtas, det vill säga om det handlar om en person som polisen ska eskortera till hemlandet eller om personen ämnar inleda en ny besvärsprocess (överklaga), berättar Nerg.

I det som sker i fortsättningen har Migrationsverkets lägescentral en viktig uppgift.

Päivi Nerg betonar också att i Finland effektiviserar myndigheterna de frivilliga återresorna. Tvångsutvisning är den sista utvägen.

Finländska och irakiska myndigheter förhandlade senast i december om ett återsändandeavtal. Päivi Nerg anser att antalet frivilligt återvändande personer ökar och att det framskrider på ett bra sätt. Ett avtal om återsändande kanske inte kommer till stånd.

– Beskedet från Irak är att de är beredda att samarbeta när det gäller dem som återvänder frivilligt. Förhandlingarna kan komma att återupptas snart.

– Idag skrev jag under ett brev där en del punkter finjusterats, berättade Nerg på onsdagen (11 januari). Målet var att vi ska få klarhet kring återsändandeprocessen. Det var därför vi reste till Bagdad, till exempel, för att bekanta oss med förhållandena på flygplatsen.

Nerg medger att de asylsökande som fått avslag på sina asylansökningar och går under jorden i Finland är ett problem.

– Radikalisering är en av riskerna, säger hon.

Hon tror dock inte att särskilt många asylsökande som gömmer sig undan myndigheterna i Finland hamnar i våldsam radikalisering på grund av ett negativt asylbeslut.

Nerg påminner om att de asylsökande som fått avslag befinner sig olagligt i landet.

– Vi söker hela tiden lösningar för att Finland inte ska bli ett samhälle där asylsökande som fått avslag kan gömma sig. Vi satsar på frivilligt återvändande.

© översättning Merit Wager.