Kicka på textrutan för att läsa artikeln på Ilta-Sanomats sajt (på finska).

Ledartext: ”IS-kvinnorna” har ansvar för sitt öde – att påstå att man inte visste är inte trovärdigt

Det tiotalet finländare som finns i lägret al-Hol i Syrien har inte anledning/rätt att komma till hemlandet på statens bekostnad.

I spåren av terroristorganisationen IS ”kalifat” i Syrien har man hittat ett antal massgravar, där det i den största fanns 3500 kroppar. Den senaste funna massgraven avslöjades i onsdags den 3 juli, i staden Raqqa – där låg minst 200 offer. Massgravarna är bevis på hurudant den mordiska och systematiskt kriminella IS-organisationens kalifat, som störtades i mars, var.

Den här bakgrunden måste man komma ihåg när man i Finland talar om de kvinnor och deras barn som befinner sig i  al-Hol-lägret i Syrien. Barnen har inte valt sitt eget öde. Mammorna är dock ansvariga för vilka vägval de gjort, ditlockade eller ej, och för vilken sorts samhälle de rest till Syrien för att bygga.

Regeringen undersöker som bäst vad som borde göras med det tiotalet finländare som finns i al-Hol lägret. Den 27 juni framhöll statsminister Antti Rinne (Socialdemokraterna) att staten inte kommer att agera aktivt för att hämta dessa människor till Finland.

Kalle Löövi, chef för internationell assistans vid Finland Röda kors, påminde på torsdagen den 4 juli i Yle Radio 1-programmet Ykkösaamu om att de praktiska utmaningarna vid en eventuell räddningsoperation skulle vara mycket svåra. Man kan inte åka till ett land som slitits sönder av inbördeskrig bara så där utan vidare och ta ut människor från fängelseliknande lägerförhållanden.

Släktingar till kvinnorna och barnen uttryckte på Helsingin Sanomats opinionssida (på finska) på torsdagen den 4 juli sin starka oro för de yngsta barnens hälsa och överlevnad. Deras oro är befogad eftersom förhållandena i al-Hol är ytterst svåra. Författarna av texten anser inte att deras släktingar lättvindigt ska stämplas som terrorister: ”Kvinnorna har lockats till Syrien med många olika metoder. De visste inte vilket totalitärt system som väntade dem”, skriver släktingarna.

De anhörigas tal om kvinnornas okunnighet är inte trovärdig, det har funnits information tillgänglig om IS agerande i medierna och i organisationens egna propagandavideor som visat brutala halshuggningar. Enligt Helsingin Sanomat har en av dem som lämnade Finland också berömt IS våld på Twitter.

Kvinnors och barns eventuella återvändande kan betraktas både som en fråga för Finlands säkerhet och ur humanitär och juridisk synvinkel. Ur humanitär synvinkel är Finland skyldigt att åtminstone sörja för barn genom Finlands åtagande gällande mänskliga rättigheter. Juridiskt bör varje brott i Syrien begånget av vuxna personer bedömas av en domstol. Det är dock mycket svårt att i Finland utreda vad kvinnorna har gjort och huruvida deras handlingar uppfyller kriterierna för terroristbrott eller andra brott. Ur säkerhetssynpunkt är det tydligt: ​​kvinnorna kan med rätta betraktas som ett hot mot Finland.

När man sakligt lägger alla delar i vågskålarna så tippar vågen inte över mot en räddningsoperation.

Kommentar: Ovanstående är alltså en ledartext i Ilta-Sanomat, en av Finlands största (kanske den största?) kvällstidningar.

Översättning Merit Wager.

 

Den som uppskattar översättning och sammansättning av den här och andra texter är välkommen att bidra: