Sverige

I Sverige finns en mycket aktiv rörelse som heter #vistårinteut (på Facebook). Den består enligt egen utsago av

8500 professionella och volontärer som på ett eller annat sätt möter och är engagerade i gruppen asylsökande ensamkommande barn och ungdomar.

Särskilt handlar det om personer ur folkgruppen hazarer från Afghanistan, Iran och Pakistan, som är överväldigande störst till antalet.

Den här rörelsen, som talar om sig själv som “en folkrörelse”, kräver “amnesti” åt de unga männen. Signifikativt för den är, att den anser att alla minderåriga och vuxna asylsökande män (och flickor och kvinnor, men de är få) som tagit sig till Sverige ensamma, måste få stanna här, försörjas, utbildas och i förekommande fall vårdas här. I varje fall om de varit här över ett år… För att de tagit sig ända hit. Och för att rörelsens medlemmar tycker det. Medlemmarnas vilja, tyckande och önskemål ska stå över lagen.

Österrike har sina Sugar Mamas, men i Sverige är massor av kvinnor, medlemmar i “folkrörelsen” “vistårinteut, “Extra Mamas” åt mängder av dessa pojkar och män som de tagit under sina vingars beskydd. Här är några exempel på vad de berättar om sina skyddslingar:

Klicka på bild- och textruta för att läsa texten publicerad i tidningen Södermalmsnytt. Ur texten:

När Liisa Korvenranta ser tillbaka på sitt liv för tre år sedan, är det inte mycket som är sig likt. Idag delar hon sin trea på Söder med 18-åriga Abdul Hussein från Afghanistan – och ägnar all sin lediga tid åt att hjälpa och stötta nyanlända.

Här medverkar två av medlemmarna i rörelsen #vistårinteut i Tv4 Nyhetsmorgon. De är båda två extramammor åt unga asylsökande pojkar/män. Klicka på bildrutan för att se och höra inslaget i TV4 Nyhetsmorgon. den 29 maj 2017:

Och i texten ”Jag hämtar en levande död från tåget”, 23 april 2017, på sajten Blankspot, berättar en kvinna som också fungerar som extramamma bland annat följande:

Jag bäddar soffan, han lägger sig, jag sitter bredvid. Tar hans hand, kramar honom. Då börjar något som jag inte ens kan beskriva, ett ohyggligt uttryck för ångest och skräck. Han kan inte andas, han kan inte gråta, han kan inte skrika, jag ser hur han kämpar för att överleva nästa sekund.

Det blir fler besök, han är placerad på migrationsverket boende, men får en natt då och då hemma hos mig. Nu funkar inte soffan längre, han får följa med till min säng. Jag textar en vän, hjälp – jag måste ta honom i min säng! Får svar: Det gör vi allihopa, ta det lugnt. Det är så, ge honom närhet, det är det du kan göra.

I Sverige har det förekommit en del sexuellt utnyttjande av unga asylsökande pojkar och män och om en del har det också rapporterats i mainstream media. Det värsta fallet torde vara den så kallade “Arboga-kvinnan”, Johanna Möller, och hennes unge afghanske asylsökande pojkvän, som var och en själv kan googla och läsa om.

Ett urval andra fall, där kvinnliga anställda på HVB-hem och asylboenden sexutnyttjat så kallade ensamkommande barn, kan läsas här:
•   Polisanmälan: Chef på flyktingboende tvingade pojkar till sex – Aftonbladet 16 juni 2016
•  Kvinna misstänkt för sexuellt utnyttjande på det stängda HVB-hemmet i Kramfors – Örnsköldsviks Allehanda, 28 februari 2017
•  Här ger HVB-personalen lapdance till minderårig – GT 5 juni 2017
•  Sparkas efter relation med boende – SVT 20 juli 2017

Läs här på här på sajten:
 Snedvriden syn på rätten till skydd och asyl – 29 maj 2017
•  En migga: ”De här afghanska ungdomarna och männen försätter sig alltså medvetet i en situation där de förlorar sitt skydd i Iran.” – 19 juni 2017
 ”Land ska med lag byggas” har blivit omodernt. Nu gäller i stället ”Land ska på känslor byggas”. – 30 juni 2017
•  UNHCR: ”De väljer att söka asyl för att de upplevt att Sverige erbjuder goda möjligheter till utbildning, respekterar mänskliga rättigheter, har en rättvis och effektiv asylprocess och ger möjlighet till ekonomisk utveckling.” – 10 juli 2017
•  Hazaren och presidenten – 13 juli 2017

Läs också Ann Heberlein på ledarsidorna.se:
•  Jag står inte ut – 6 juni 2017

© denna sajt.