Österrike

 I Wiens stadsmagasin Das Biber kan man läsa följande under rubriken Sugar Mamas und Seine Flüchtlinge (Sugar Mamas och deras flyktingar).

“Sugar Mamas och deras flyktingar”
Kvinnorna vill ha sex med dem – i utbyte får de pengar och presenter. Äldre kvinnor och snygga flyktingar – ett beroendeförhållande. En 24-årig irakier, vi kan kalla honom Hasan, som flydde till Österrike för tre år sedan, säger sakligt: “Hemma var jag en man, här är jag ingenting”.

I Irak var han professionell kroppsbyggare, i Österrike känner han sig som ingenting, som ett litet barn. För åtta månader sedan tog en cirka 50-årig kvinna, vi kan kalla henne Linda, kontakt med honom i en bar: “Du är så sexig, vill du följa med hem till mig ?” frågar hon efter några drinkar …

Hasan gick med henne hem, de hade sex – efter en gemensam natt blev det flera. Hasan delade en tvårummare med åtta andra flyktingar… När Linda erbjöd honom att flytta till henne tvekade han inte. Vad hade han att förlora?

I vågen av flyktingar 2015 kom många unga män till Österrike. I sina hemländer hade de jobb, bostäder, pengar, flickvänner – i Österrike har de ingenting. “Det är svårt att hitta en flickvän här, många unga kvinnor är rädda för flyktingar”, säger Hasan. Det är också därför män som Hasan ger sig in i relationer med äldre österrikiska kvinnor. Dessa kvinnor ger dem någonstans att bo, pengar och gåvor och i gengäld kräver sex. En överenskommelse som båda parter vinner på, kan det tyckas. Åtminstone vid första anblicken.

Hasan berättar vidare att han bor hyresfritt och om att Linda betalar för hans dyra gymkort. Medan han tränar väntar på hon på ett närbeläget café och sedan åker de hem tillsammans. Efter mer än sex månader med Linda känner sig Hasan begränsad och utnyttjad: “Hon vill ha sex med mig fyra gånger om dagen, jag är en sexmaskin för henne, inget mer.” Naturligtvis skulle han kunna gå, men Linda har visat honom det goda livet. Med henne har han för första gången ätit sushi och druckit dyrt vin. Hon betalar hans gymkort, hans kläder, hans sportutrustning och hans mobilräkning .

Den materiella lyxen har sitt pris: “På två månader har jag inte träffat någon annan människa än Linda. Hon vill att jag ständigt ska stå till hennes förfogande “, säger Hasan. Att hon älskar honom, det kan Hasan inte tro. “Hon vill inte att hennes omgivning ska veta om mig, hon vill bara ha sex av mig, inget mer”, det är han säker på. Hennes vänner vänner vet inte om Hasan och hon tar med honom på många resor, flera gånger till Italien, Kroatien och Ungern.

I artikeln berättas också om en 26-årig man från Aleppo i Syrien, som kom till Österrike 2015. Vi kan kalla honom Tarek. När han träffar reportern från Biber måste denne lova att inte nämna hans eller kvinnans rätta namn. Tarek är rädd. Under samtalet kämpar han för att hålla tillbaka tårarna. Han skäms och flera gånger vill han avbryta samtalet eftersom hans röst inte håller. Minnet av Petra (som kvinnan kallas här) är fortfarande så färskt.

Flera österrikiska tidningar återger text ur artikeln i Biber, en tidning som grundades 2006 och riktar sig till migranter och andra. Den tar upp frågor om politik, kultur, livsstil och samhälle.

I flera fall har stora tidningar tagit upp vad som skrivits i Biber, så som Rosenheim24 “Sugar Mamas”: Bezahlen ältere Österreicherinnen Flüchtlinge für Sex? (Betalar äldre österrikiskor flyktingar för sex?) och heute.de: Österreicherinnen halten Flüchtlinge für Sex aus (Österrikiskor försörjer flyktingar mot sex). Biber skriver också att:

Det är inte en Win-Win-situation. Hasan utnyttjas eftersom den materiella skillnaden mellan Linda och honom är alltför stor. och det här inget enstaka fall, äldre kvinnor söker målmedvetet efter unga flyktingar och låter dem bo hos sig mot att de ställer upp på sexuella förhållanden.

Tarek, 26 år gammal och från Syrien, fick tysklektioner på asylhemmet i Kärnten av en 51-årig tysk kvinna som tog hem honom och lät honom bo hemma hos sig, sin man och sin dotter. Snart ville hon ligga med honom och när han vägrade hotade hon med att se till att hans yngre bror utvisas.

Behar, en 22-årig afghan kom som 17-åring till Österrike. I Afghanistan var det känt att det i Österrike är helt normalt att ha sex med äldre damer mot pengar och presenter.

På sajten oe24.at, under rubriken Ältere Österreicherinnen halten sich Flüchtlinge für Sex, (Äldre österrikiskor håller sig med flyktingar för sex) kan man läsa:

Psykiskt och materiellt beroende

Så här sa Hasan till Biber: “Hon vill sex med mig fyra gånger om dagen, jag är en sexmaskin för henne, inget mer”.

Ändå kan flyktingen inte skiljas från sin Sugar Mama. Han har vant sig vid sin nya livsstil. Manfred Buchner från Centret för Mäns Hälsa förklarar anledningen till att Hasan och andra flyktingar föredrar att leva i en sådan ovanlig relation:

Det finns ett starkt beroende. Inte bara mentalt, men också materiellt. Många av dessa män riskerar hemlöshet och förlusten av en referenspunkt om de går.

Detta talas och skrivs det nu mycket om i Österrike. Samma fenomen har uppmärksammats i Tyskland och kan mycket väl finnas också i andra europeiska länder.

Tack till de två personer som hjälpt till med översättningen från tyska!
© denna sajt.