I texten Finland. MTV Uutiset: “Intellektuellt haveri” och Sveriges obegripliga coronakonsensus – man vågar inte ifrågasätta statens åtgärder trots att statistiken blir bara dystrare (15 april 2020) citerar jag ur en artikel av reportern Mirja Kivimäki för MTV Uutiset:

Coronaviruset har sällsynt tydligt visat skillnaderna mellan Sverige och Finland som nationer och politiska system. Finland kan uppenbarligen vidta snabba åtgärder vid behov – och samtidigt föra en kritisk diskussion. Sverige verkar å sin sida ha förblivit fånge i sin konsensuskultur och sina liberala värderingar

Skillnaderna mellan de två länderna är så stora att det skull kunna skrivas en serie om minst tre tjocka böcker om dem. För svenskarna i gemen – men också inom media och politik – tror att alla nordiska länder är rätt lika, vilket inte stämmer annat än på ytan och vad gäller naturen och allemansrätten.

En annan skillnad – som kan vara livsavgörande för många – är följande, som jag tog upp i texten Finland. Under tiden 1 januari- 31 mars 2020 sökte 451 personer asyl. (9 april 2020).

Migrationsverket i Finland meddelade den 9 april följande:

Alla asylsökande genomgår en inledande hälsokontroll på förläggningen och sökande från utlandet sätts i karantänliknande förhållanden i 14 dygn. Migrationsverket har gett anvisningar till asylsökande på deras modersmål om coronan och verkningarna av undantagsförhållandena.

Ytterligare information gällande detta från Migri:

Förläggningen hänvisar asylsökande till karantänliknande förhållanden i 14 dygn där man minimerar risken för närkontakter med andra klienter och personal. Praxis är densamma som för finländare som återvänder från utlandet.

Migrationsverket i Sverige meddelar på Twitter den 16 april:

Kommentar
Först: Jag gissar att Migrationsverket menar ”individens egna uppgifter”. Inte, som de skriver: ”den egna individens uppgifter”.

Sedan: Det är kanske den berömda, speciella svenska tilliten som gör att man agerar tvärtemot här hur man agerar i Finland – där i och för sig folkets tillit till regering och myndigheter är dokumenterat hög, men inte så speciell utan bara finsk. Inte så vackert blåögd. Det är den svenska tilliten som har gjort att Sverige allt mer skiljer sig från de övriga nordiska länderna och som skapat de stora problem och starkt förändrade samhälle som dess folk tvingas leva med, men som man i blåögdhetens namn inte ska låtsas om. Och som folket därmed knappt vågar andas om av rädsla för att fakta – alltså fakta! – ska klassas som ”rasistiska” i landet där en hel del blir absurdare för varje dag som går.

Exempel på svensk tillit

Den asylsökande: Hej! Jag vill söka asyl.
Migrationsverket
: Lider du av någon sjukdom, har du några sjukdomssymptom?
Den asylsökande: Nej.
Migrationsverket: Så bra! Vår avvägning kring din hälsostatus baserar vi på vad du själv säger och vad vi kan konstatera i mötet med dig. Och du ser ju inte sjuk ut. Välkommen till Migrationsverkets asylboende!

Man behöver alltså på Migrationsverket inte bry sig om det faktum att coronasmitta inte syns utanpå. I Sverige råder tillit.

Fler svenska tillitsexempel

Den asylsökande: Hej! Jag vill söka asyl.
Migrationsverket
: Lider du av någon sjukdom, har du några sjukdomssymptom?
Den asylsökande: Nej.
Migrationsverket: Så bra!

Den asylsökande: Hej! Jag vill söka asyl.
Migrationsverket
: Du behöver kunna identifiera dig så att vi vet vem du är när du söker asyl i vårt land.
Den asylsökande: Men det kan jag inte.
Den asylsökande förklarar att han inte hann få med sig sina handlingar när han hals över huvud flydde. Eller att han tappade handlingarna i vattnet. Eller att han aldrig haft några handlingar. Etc. Det finns många varianter.
Migrationsverket: Jaha, ja. Men det gör ingenting, det går fint att söka asyl här utan att vi vet vem du är. Om du beviljas uppehållstillstånd så kan du också få medborgarskap här i okänd identitet, det tar bara lite längre tid.

Den asylsökande: Hej, jag är ett barn som söker asyl. Jag är 17 år gammal.
Migrationsverket
: Du behöver styrka din ålder.
Den asylsökande: Det kan jag inte, men jag är 17 år.
Migrationsverket: Jamen då så, då anser vi att du är ett barn
(Trots att den sökande kanske är betydligt äldre).

 

© denna sajt. Vid citat ur texterna, vänligen länka alltid till originalinläggen.