Läs först: En migga: ”Jag tror inte att detta rättsliga ställningstagande kommer att ”hjälpa”, det vill säga beröra, ensamkommande afghanska män som har skrivits upp i ålder.” 13 december 2016.

Och sedan en miggas information och resonemang:

Det finns en hel del märkligheter i det rättsliga ställningstagandet (SR) om Afghanistan.

Exempelvis när det gäller internflykt för barnfamiljer från Helmand. Internflykt förutsätter att man har skyddsbehov mot sin hemprovins och alla afghaner från Helmand har det förstås, då det råder väpnad konflikt med urskillningslöst våld i Helmand.

Ensamma män som gjort sannolikt att de kommer från Helmand har dock internflyktmöjlighet i andra provinser.

Däremot ska barnfamiljer från Helmand få tillstånd på grund av konflikten. De anses inte kunna bosätta sig en annan provins om de inte har anhöriga där.

Men: Har vi så många barnfamiljer här från Helmand? Jag har förstått att de flesta asylsökande barnfamiljerna kommer från andra provinser eller från Iran (dvs att även föräldrarna är födda i Iran).

Ska dessa barnfamiljer – om de bedöms sakna individuella skyddsskäl – utvisas till Afghanistan? Om inte, på vilken grund kan vi fatta ett positivt beslut för dem? Det finns egentligen inget utrymme för detta i utlänningslagen. I synnerhet inte i den tillfälliga lagen.

Samtidigt kan jag personligen tycka att en fembarnsfamilj (som jag har träffat) där även de båda unga föräldrarna är födda i Iran/har flyttat till Iran i femårsåldern, har sämre förutsättningar för ett liv i Afghanistan än en barnfamilj från Helmand…

I övrigt kan jag inte se att det rättsliga ställningstagandet gör någon skillnad i de ärenden som vi hanterar. Det försämrade säkerhetsläget sänker förstås ribban för sökande som kan göra sannolikt att de har ett lokalt skyddsbehov mot hemorten. Men hur många sådana har vi träffat? Ytterst få. Dessutom kan även dessa sökande också i fortsättningen bosätta sig på annan ort i Afghanistan.

Det tråkiga är (såvitt jag har hört – jag var inte i Sverige när det här senaste SR kom) att vår myndighets ledning inte vågar säga rakt ut att detta SR inte ändrar så mycket. Nu tror alla frivilligorganisationer med flera att alla afghaner kommer att få uppehållstillstånd. Men vad vet jag, kanske kommer det att bli så ändå, så småningom. Dock knappast till följd av ledningens SR 59/2016.

Klicka på textrutan för att ta del av SR 59/2016 – rättsligt ställningstagande angående säkerhetsläget i Afghanistan.

© denna blogg.