Seminarium på Finlands ambassad del 1

Det faktum att sverigefinländare har särskilda lagstadgade språkliga rättigheter så som varande en nationell minoritet i Sverige, togs upp av  bland annat Britta Karlsson, socialdirektör vid avdelningen för social utveckling vid Länsstyrelsen i Stockholms län. Hon tillhör själv ingen nationell minoritet, men har, som hon själv sa, mycket goda medarbetare som verkligen brinner för sina frågor.

Flera andra talade varmt för ”sina” minoriteter och frågor som berörde dem: Anja Brans, föreståndare på Judiska Hemmet och själv från Finland, berättade om traditioner och vikten av att man fick känna gemenskap vid de stora högtiderna och att traditionerna hålls vid liv och att man fick äta judisk mat. Viktigt var också att man på Judiska hemmet visste att andra förstod de trauman många har: 80 % av de boende där har till exempel egna erfarenheter av Förintelsen, berättade Anja Brans.

En person som talade mycket varmt om ”sin” nationella minoritet var Lena Elsasdotter Niska, kommunikatör i Svenska Tornedalingars Riksförbund. En varm, medryckande talare som man verkligen kände har en passi0n för sitt folk. Hon talade om hur tornedalingarna har en stark tornedalsk identitet och vill ha andra tornedalingar omkring sig, särskilt på äldre dar. Och om att det är raka puckar mellan människorna, inget onödigt bjäfs. Man är raka mot varandra och spiller inte en massa ord i onödan.

Att lyssna på Viveca Arrhenius, socialråd vid social- och hälsovårdsministeriet var också intressant. Hon berörde även finlandssvenskarna i Finland, som ju inte är en nationell minoritet utan där svenska språket har en jämställd ställning med finskan, enligt grundlagen, men där många frågor ändå liknar dem som gäller nationella minoriteter. Hon berättade en del om både språk- och äldrepolitiken i Finland och om erfarenheter på området, och om slutsatser som dragits och som har börjat omsättas i praktiken.

Många andra talade också, och hela dagen hölls samman av socialrådet vid Finlands Ambassad, Timo A Tanninen som med obeveklig hand styrde det hela mellan morgonkaffe, lunchbuffé och eftermiddagskaffe. En erfaren och van moderator som klarade av att hålla ordning på det stora antalet talare och att hålla tiderna så när som på tio minuter hit eller dit.

För den som är intresserad av äldreomsorgsfrågor med särskild inriktning på äldre i Sverige som tillhör de lagstadgade nationella minoriteterna, finns mängder av material att tillgå numera. Man kan kontakta någon eller några av de här nämnda aktörerna eller vända sig till Socialstyrelsen, Sveriges kommuner och landsting eller Länsstyrelsen. Eller till Timo A Tanninen på Finlands ambassad när det specifikt handlar om sverigefinska frågor.

Några nyttiga länkar:
Pressmeddelande 2 maj 2012: Omsorgsministern i Stockholm: Finländska åldringar i Sverige bör få service på finska
Ladda ner eller beställ publikationen Ett socialt hållbart Finland 2020. Strategi för social- och hälsovårdspolitiken  – Social- och hälsovårdsministeriet
Ladda ner eller beställ skriften Nationella minoriteter. Rättigheter och möjligheter. – (Länsstyrelsen)

© Denna blogg.