Klicka på textrutan för att läsa texten.

Efter att ha läst Josefin Utas text Arabiskans frammarsch i Sverige, undrar jag varför man i Sverige inte vet vilka modersmål de boende i landet har? Nog är det väl av intresse? Även om svenska är och ska vara det gemensamma språket, det är ju Sveriges officiella språk som ska kunna talas och förstås av alla som är medborgare i landet och även andra som lever och bor här. Fast, det är klart: man vet ju inte ens hur många som befinner sig i landet, var de är, vilka de är eller vad de gör här, så…

Utdrag ur Josefin Utas text:

Huvudspråk i Sverige är svenska. Så sent som 2009 har det fastställts i en språklag. Sedan år 2000 har befolkningsmängden i Sverige ökat med 1,5 miljon, främst på grund av den stora invandringen. En av fyra i Sverige har nu utländsk bakgrund. Hur många i Sverige har arabiska som modersmål? Ingen vet, för det finns ingen statistik som förs över det. Inte ens SCB gör det. I artikeln i SvD från 2018 skriver språkvetaren Mikael Parkvall, som själv undersökt och försökt uppskatta hur många det är genom att använda indirekta källor.

Josefin Utas citerar språkvetaren Mikael Parkvall; notera att det är ett fyra år gammalt citat ur hans artikel publicerad i Svenska Dagbladet den 31 maj 2018 (länk ovan i utdrag ur Josefin Utas text):

Antalet arabisktalande har fördubblats på tio år, och är nu sannolikt över 200.000. Enligt mina beräkningar torde arabiskan därmed ha blivit Sveriges näst vanligaste modersmål.

Det överraskade mig alltså inte nämnvärt, men det tog ett tag innan jag insåg att det är en historisk milstolpe som passerats. Det är nämligen inte bara så att finska varit Sveriges näst största språk ”ett bra tag”, utan faktiskt så länge som Sverige alls har existerat som nation. Det är med andra ord en åttahundraårig episod i svensk historia som sedan 2015 är avslutad.

Läs gärna hela texten ovan!

Och så här ser det ut i grannlandet Finland, där man, till skillnad från i Sverige, har kontroll på befolkningen genom det välfungerande befolkningsdatasystemet, som omfattar följande:

Klicka på bilden för att förstora den om det behövs.

Uppgifter och siffror gällande befolkning efter härkomst och språk i Finland är från den 31 december 2020:

Klicka på bilden för att förstora den om det behövs.

En sak till: I Finland måste man via språktest bevisa att man behärskar landets språk (finska i första hand, men svenska godtas också eftersom det är Finlands andra officiella språk) för att kunna beviljas medborgarskap. Dessutom ska man styrka sin identitet…

© denna sajt. Vid citat, vänligen länka till detta inlägg.