En text i en serie texter som  publiceras under den här vinjetten inför valet till riksdag, kommun och landsting den 9 september 2018. Texter tänkta att påminna om vad som hänt och inte hänt sedan förra valet och valet därförinnan och ibland ännu tidigare. Om vad som hänt, vilka som sagt och gjort och tyckt vad och lite annat som kan vara bra att fundera på innan man går till valurnan.

En migga i mellersta Sverige reflekterar:

För en person som har fått statusförklaring enligt den tillfälliga lagen finns ju möjlighet att få permanent uppehållstillstånd på grund av arbete. Detta om vissa krav är uppfyllda beträffande anställningens varaktighet och att den sökande utan stöd från det allmänna kan försörja sig på sin lön. Mer om det står ju i rättsliga ställningstaganden och i lagtext.

Men därutöver krävs ju också ”styrkt” identitet. Ett av syftena med både den gamla och den nya gymnasielagen är ju att den sökande får viss tid utöver studietiden (sex månader) att etablera sig på arbetsmarknaden och kunna få en väg till permanent uppehållstillstånd genom arbete (försörjning). Men då krävs som sagt styrkt identitet.

Hur ska då de, som nu är aktuella för 16f-tillstånd, och som inte kan klarlägga sin identitet nu, kunna göra det , efter avslutade studier och om de då fått en anställning som uppfyller kraven för permanent uppehållstillstånd genom arbete (försörjning)? På vilket sätt kommer deras förutsättningar att klarlägga sin identitet att förbättras jämfört med nu?

Och dessutom så är det ju bara permanenta uppehållstillstånd som kan ligga till grund för medborgarskap… och styrkt identitet…

Kommentar: Det blir liksom dubbelfel här. För identiteten ska ju styrkas redan i samband med att en person söker tillstånd för studier…

Läs även texterna:
•  Val 2018. Några kommentarer och uttalanden om migrationsdomstolens i Malmö dom gällande ett ärende som prövats enligt ”gymnasielagen”. – 6 juli 2018
•  Val 2018. Alla är förlorare i gymnasielagscirkusen. – 7 juli 2018.•  Val 2018. En migga undrar: ”Inte kan väl jag som tjänsteman fatta beslut med bindande verkan utan lagstöd ?” – 9 juli 2018•  Val 2018. Regeringsformen: ”Finner en domstol att en föreskrift står i strid med en bestämmelse i grundlag eller annan överordnad författning får föreskriften inte tillämpas.” – 9 juli 2018

 

© denna sajt. Vid citat vänligen länka till originalinlägget.