En text i en serie texter som  publiceras under den här vinjetten inför valet till riksdag, kommun och landsting den 9 september 2018. Texter tänkta att påminna om vad som hänt och inte hänt sedan förra valet och valet därförinnan och ibland ännu tidigare. Om vad som hänt, vilka som sagt och gjort och tyckt vad och lite annat som kan vara bra att fundera på innan man går till valurnan.

Förvaltningsrätten i Malmö, migrationsdomstolen, har den 6 juli på ett unikt sätt genom sin dom idag näpst regeringen och de övriga partierna som hafsat fram och drivit igenom en av de mest rättsstridiga och hårdast kritiserade lagarna i mannaminne.

En ung man från Irak har fått avslag på sin ansökan i enlighet med just den usla lagen, för tydlighetens skull kallad ”gymnasielagen” för att lagen anses så dålig att det inte går att använda sig av den (kortfattat uttryckt. Här nedan finns exempel på hur olika personer och partier och har kommenterat migrationsdomstolen dom.

Klicka på textrutan för att läsa hela texten. Kort ur texten:

– Det här är ett typexempel på hur det går när man struntar i kritiken från kloka jurister i lagrådet, säger gruppledaren Tobias Billström (M).

Inte heller är Sverigedemokraternas Paula Bieler överraskad över migrationsdomstolens beslut.

DN har vid upprepade tillfällen sökt Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson.

Ansvarig minister Helene Fritzon vill inte kommentera vad migrationsdomstolens beslut kommer att innebära för framtida bedömningar.

Klicka på textrutan för att läsa hela texten. Kort ur texten:

Att en svensk domstol vägrar att följa en lag stiftad av Sveriges riksdag är sensationellt. Migrationsdomstolens sågning av gymnasielagen är ett tungt bakslag för regeringen. Det innebär också att frågan om ensamkommande unga åter blir politiskt sprängstoff i debatten.

Migrationsdomstolen i Malmö anser att lagen håller så låg kvalitet att den inte kan tillämpas. Lagtexten om sänkta krav vad gäller att kunna styrka sin identitet är inte möjlig att tillämpa, menar domstolen som alltså underkänner lagen.

Att en svensk domstol underkänner en lag stiftad av Sveriges riksdag är extremt ovanligt och jag kan inte på rak arm minnas om och i så fall när det tidigare har skett.

Samtidigt är det förstås ett grovt underkännande av regeringens lagstiftningsarbete. Trots Lagrådets avrådan valde ju regeringen att gå vidare till riksdagen med förslaget.

Klicka på textrutan för att läsa hela texten. Kort ur texten:

Den så kallade gymnasielagen mötte hård kritik från flera instanser innan den röstades igenom riksdagen.

Bland annat fick den svidande kritik från lagrådet.

Men med hjälp av Centerpartiet fick regeringen den igenom riksdagen och Maria Ferm, gruppledare för miljöpartiet i Riksdagen, vill nu avvakta vad som händer.

– Det här är en enskild dom i en av Sveriges migrationsdomstolar och det kom idag, så vi får avvakta och se hur andra domar kommer att se ut och vilka bedömningar som görs i andra fall, säger hon.

Klicka på textrutan för att läsa hela texten. Kort ur texten:

Majoriteten av de 9 000 ensamkommande afghanerna kommer att utvisas – den nya gymnasielagen till trots.

Det kan bli resultatet om Migrationsöverdomstolen gör samma bedömning som Migrationsdomstolen i Malmö nu gjort.

– Sex dagar efter att den här lagen har trätt i kraft så har den nu underkänts av en domstol. Det måste på något sätt ändå vara ett rekord, säger Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen.

Han ser allvarligt på att resultatet i slutänden kan bli att den nya lagen inte går att tillämpa – och att majoriteten av de 9 000 ensamkommande i så fall sannolikt ändå utvisas.

– Det är mycket allvarligt naturligtvis. Det här visar hur regeringen ser på lagstiftningsprocessen. Med en blandad känsla av nonchalans och ointresse.

 

Klicka på textrutan för att läsa hela texten. Kort ur texten:

Den hårt kritiserade gymnasielagen för unga ensamkommande har underkänts av en domstol i Malmö. I praktiken blir den tandlös, enligt en expert.

Regeringen vägrar dock att kommentera frågan. Statsminister Stefan Löfven (S) hänvisar till att domen kan komma att överklagas.