Här skriver Tiina Kantola (läs mer om henne i flera inlägg här) om hur det var att med cirka ett dygns varsel resa till Sudan som valobservatör. Inte för Sverige, utan genom egna kontakter, desamma som hon också fick förtroendet att vara valobservatör i Irak 2010.

Fri och rättvis folkomröstning i Sudan?

Valaffisch

Jag har deltagit som internationell valobservatör i South Sudan Referendum 2011. Folkomröstningen pågick en vecka, mellan den 9 och 15 januari, och handlar om huruvida södra Sudan skall bli en självständig stat eller inte. Förutsättningen för att södra Sudan ska få bilda en egen stat, är att 60 % röstberättigade sydsudaneser röstar för separation.

Ung kvinna röstar.

Bakgrunden är, att regeringen i Sudan och Sudan People`s Liberation Army/Movement (SPLA/SPLM) slöt ett avtal år 2005, Comprehensive Peace Agreement (CPA) för att få slut på inbördeskriget i Sudan, införa demokrati och komma överens om fördelningen av landets oljeresurser.  Folkomröstningen, South Sudan Referendum 2011 är en följd av detta avtal och en historisk startpunkt för en ny fas i Sudans utveckling.

I det stora hela har valet gått lugnt till. Organisationen och säkerheten har fungerat bra. Valdeltagandet beräknas vara mycket högt, i vissa regioner t.o.m. 90 % enligt uppgifter i lokala media och man tror att valresultatet 60 % för separation uppnås väl. Nu pågår rösträkning och det officiella resultatet av omröstningen meddelas den 14 februari.

Röstsedel.

Huvudansvarig för folkomröstningen är South Sudan Referendum Commission (SSRC). 3,9 miljoner sydsudaneser var röstberättigade genom särskild registrering i kommissionen. Majoriteten finns naturligtvis i södra Sudan, men även i landets norra del och utomlands. Kommissionen hade organiserat totalt 3471 vallokaler, varav 3200 i södra Sudan och 271 i norra Sudan.

Kommissionen har även auktoriserat valobservatörerna från lokala och internationella NGO:er och andra organisationer. FN och EU hade ett stort antal observatörer i landet.

Tiina Kantola längst t.h.

Mitt uppdrag i Sudan var för Head of Mission för Association of World Citizens www.worldcitizens.org.  AWC är en internationell fredsorganisation, med NGO-status inom FN:s DPI (Department of Public Information) samt konsultativ status i ECOSOC (FN:s Economic and Social Council). AWC finns i 50 länder.

Vårt observatörsteam på fyra personer gjorde observationer i sammanlagt 25 vallokaler i städerna Khartoum, Juba, Kosti och Renk. Några vallokaler låg ute i

Vallokal i Juba.

det fria eftersom det helt enkelt inte fanns någon lokal på orten. Vi avlämnade en preliminär rapport till kommissionen, samt höll en presskonferens där vi redogjorde för våra observationer. Eftersom våra observationer är en bråkdel av det stora hela, är de inte på något sätt representativa för hela landet.

Men vi kunde tydligt under valveckan uppleva att stämningen i norra respektive södra Sudan var totalt olika. I Juba, i södra Sudan, var situationen ganska spänd, valfunktionärer ofta nervösa med känslorna på ytan, medan röstningen i norr gick lugnt till.

Under valveckan, på måndag, uppstod konflikter i Ayeib, en region mellan södra och norra Sudan, där ca tio personer rapporterades ha dött. Eftersom den eventuella gränsen mellan norra och södra Sudan inte är förhandlad, uppstår det oroligheter i den oljerika regionen. Jag fick en uppfattning om att lokalbefolkningen i Ayeib anser sig äga landet sedan urminnes tider och inte har något intresse att tillhöra varken södra eller norra Sudan.

Flera delar i den här lilla rapportserien från mina valobservationer i Sudan följer.

© Denna blogg.