I inlägget En migga och Dagens Juridik och Migrationsverket den 9 november 2018, finns dessa två bilder som sägs visa läget på gymnasielagsfronten under tiden 1 juli – 30 september:

Jag skrev då att:

Märkliga siffror. Notera att ansökningstiden gick ut den 30 september. Ändå har Migrationsverket publicerat två statistikrutor, den ena den 17 oktober där verket anger att 11.596 personer fram till detta datum har ansökt enligt ”gymnasielagen”. Det var alltså 17 dagar efter sista anmälningsdag. Men sedan har Migrationsverket också lagt ut en statistikruta den 30 oktober där antalet sökande har ökat till 11.621, trots alltså att sista ansökningsdag var 30 september och antalet den 17 oktober var 11.596.

Den 27 november har antalet ökat ytterligare. Återigen: trots alltså att den 30 september var sista ansökningsdag och det nu gått 58 dagar sedan dess:

Ändå skriver Migrationsverket så här på Twitter :

”…som inkom innan 30 september” (”före”, inte ”innan”. Men det är en språklig fråga…). Bevisligen har ju ett antal tillkommit efter att ansökningstiden gått ut. Hur det kommer sig är svårt att förstå.

I alla andra fall, när det gäller alla andra lagar, så gäller stipulerade tidsgränser och datum obevekligt. Om lagen säger att du kan överklaga ett beslut eller en dom inom tre veckor, då är det inom exakt tre veckor; överklagandet tas inte upp om det kommer ens en dag för sent. Men när det gäller denna, den troligen sämsta, rörigaste och mest ogenomtänkta lag som någonsin stiftats och genomförts i Sverige, ser det alltså annorlunda ut. Här gäller uppenbarligen andra regler.

Notera att i de två första rutorna angavs att det rörde sig om ansökningar inkomna 1 juli – 30 september (vilket ju inte var sant, antalet har ju ökat…), men i den tredje rutan har man tagit bort den informationen. Där står bara ”inkomna ansökningar”…

 

© denna sajt. Vid citat, vänligen länka till originalinlägget.