Bland annat följande information ges till utlänningar som flyttar till Finland. Den finns på många olika språk, även på svenska för det händer ju att också rikssvenskar flyttar österut.

I det lilla Finland är det nödvändigt att människor som kommer till landet för att stanna lär sig finländska seder och bruk, får kännedom om finländska traditioner och normer och – inte minst – språket! Tar man inte till sig och anpassar sig till finländarnas sätt att leva kan man knappast fungera i det finländska samhället. Här följer alltså en del av den information som ges till nykomlingar i landet:

Om du vet något om finländska seder och bruk är det lättare att förstå finländarna. Samtidigt blir det lättare att förstå de förväntningar som riktas mot dig. I Finland är sederna och bruken ännu ganska enhetliga. Därför känns nya saker och sätt att fungera ibland främmande för finländarna. Å andra sidan är alla jämställda i det finländska samhället och alla skall behandlas lika rättvist. I Finland anses jämlikhet mellan män och kvinnor vara viktigt.

I början kan finländarna verka tvära och tystlåtna. De är rakt på sak och ärliga. Diskussionerna är informella och man duar vanligen varandra. Finländaren koncentrerar sig på sina egna saker och respekterar andras privatliv. Det sägs också att det är svårt att bli bekant med en finländare men vänskapen blir evig. I dagens Finland är individen, inte familjen, grunden för samhället. Kulturen är individcentrerad precis som i många andra västländer. En flitig och viljestark människa uppskattas.

Finländaren vill använda sin tid på ett förnuftigt sätt. Finländaren planerar saker på förhand och håller överenskomna tidtabeller. Finländaren håller sina löften och förväntar sig detsamma av andra.

Finländaren löser helst kontroverser genom att diskutera. Finländaren vill inte försätta någon i en besvärlig situation. En finländare visar ogärna sina känslor offentligt. Natur, tystnad och bastu är exempel på saker som är viktiga för finländaren. Bastu badas med såväl familjemedlemmar, vänner som affärsbekanta. Även viktiga politiska diskussioner förs ibland i bastun!

Det är bra att komma ihåg att alla har sin egen kulturella bakgrund som inverkar på sättet att se på saker. Det är lättare att förstå en annan person och kulturen när du försöker tänka på saker ur denna persons synvinkel. Var modig och ställ frågor om det är något du inte förstår. Färre missförstånd uppstår med öppen och ärlig diskussion.

Dessutom berättas väldigt mycket om Finlands historia, om att Finland blev självständigt 1917 1917, om alla krigen och om att Finland sedan 1995 är medlem i EU och var bland de första länderna som 2002 anslöt sig till euro-området. Och så berättas förstås också lite om Nokia och andra finländska framgångar!

Här finns också arbetsministeriets information för invandrare om Livet i Finland och Finland – det nya hemlandet.