Klicka på textrutan för att läsa artikeln på Yles sajt.

En fjärdedel av alla utlänningar som måste lämna Finland kräver ledsagning av polis för att resan ska kunna genomföras. Det kan förekomma motstånd, skrik och till och med hot, säger man vid polisen.

Hittills i år har närmare en fjärdedel av alla utlänningar som återsänds blivit ledsagade av polis för att det ska gå säkert till. Andelen krävande fall har ökat de senaste åren.

Kommentar: I övriga tre fjärdedelar av fallen behövs således ingen ledsagning av polis utan de som fått avslag reser tillbaka som vanliga resenärer.

Vidare ur artikeln:

Hittills i år har närmare 350 personer ledsagats ut ur landet av polis. Det är till Irak som flest personer har ledsagats – 92 stycken.

Ökningen syns också i Österbotten, berättar Thomas Skur, chef för utlänningsenheten vid Österbottens polisinrättning. På Österbottens polisinrättnings område har man hittills i år ledsagat 32 personer då man ifjol ledsagade 34 personer på hela året.

– I år har de flesta skickats till Afghanistan, Irak, Italien och Polen.

Kommentar: Antalet asylsökande som kommit till Finland är en bråkdel av antalet som kommit till Sverige. Därmed är givetvis också antalet som utvisas proportionerligt lägre. Det går inte att stanna kvar och leva i landet om man inte har tillstånd till det, som man kan i Sverige. I Finland utvisas de som inte har rätt att stanna. Det förekommer att folk försöker gömma sig och hålla sig undan utvisning, men det fungerar inte under någon längre tid. Och polisens inställning är att de letar efter dem som vistas olagligt i landet tills de hittar dem.

Ur artikeln igen:

Normalt består polisens ledsagarpatrull av två ledsagare men numera måste man allt oftare skicka tre eller till och med fler poliser.

– Klimatet i samhället blivit hårdare. Människor har väntat länge på ett slutgiltigt beslut. När beslutet är att man inte längre får stanna i landet blir man frustrerad och försöker kanske försvåra och förhindra avlägsnandet så att man ska få stanna i landet lite längre, säger Thomas Skur, chef för utlänningsenheten vid Österbottens polisinrättning.
————-
Polisen strävar i första hand till att människor avlägsnar sig frivilligt ur landet – och det gör de flesta fortfarande, säger Skur.

– Vill man inte avlägsna sig frivilligt är vi tvungna att söka upp personen och se till att personen avlägsnas.

Kommentar: Alternativet att människor utan tillstånd skulle kunna stanna i Finland någon längre tid finns inte. Lagen ska följas, dels för att lagar ska följas (annars lever man i en anarki); dels för att det inte ska bli samma kaos som i Sverige.

Ur artikeln:

Vasabon Birgitta Åsvik är stödperson för tre unga irakier och har engagerat sig i att hjälpa dem att komma tillrätta med tillvaron i Finland. Hon hoppas att hennes pojkar, som hon kallar de unga irakiska männen, ska få stanna i Finland. Skulle det gå så att de inte får stanna hoppas hon att de skulle återvända till sitt hemland frivilligt.

Kommentar: En sund inställning, fjärran från den som aktivisterna i Sverige som kräver (kräver!) att afghanska män som fått avslag på sina asylansökningar ändå ska få blir kvar i landet uppvisar. Birgitta Åsvik verkar vara en sann stödperson som är just det: ”en person som stödjer”, inte en aktivist som vill sätta sig upp mot Finlands lagar och rättsliga ordning.

© vid citat, vänligen länka till detta inlägg.