Klicka på text- och bildrutan för att läsa hela texten i Hufvudstadsbladet.

Påpekande: Det inte är jag som har skrivit denna ingress:

Det händer alltför ofta att flyktingarna av godhjärtade, icke insatta människor ingjuts falskt hopp och besvikelsen och chocken blir för stor när ett avslag kommer.

Jag skulle inte ha använt ordet  ”flyktingarna” utan skrivit ”de asylsökande”. Detta sagt bara som ett klargörande. Ingressen i övrigt är helt korrekt. Ur texten:

Merete Mazzarella skriver (HBL 21 januari) i sin långa essä Rapport från vår gemensamma ansvarskris om det hon kallar ”flyktingkrisen” och om ”européers nationella egoism”. Flyktingkris? Ja. Men majoriteten som kom var ekonomiska migranter.

Den 28 januari 2016, efter att ett mycket stort antal människor från utomeuropeiska länder tagit sig in i Europa, sa EU-kommissionens förste vice ordförande, Frans Timmermans, i en intervju i Dagens Industri (Ekonomiska skäl dominerar asylansökningarna): ”Över hälften av alla asylsökande inom EU har ekonomiska motiv och därmed ingen rätt till asyl. Det handlar om 60 procent av alla flyktingar. Det är människor som man kan anta inte har en enda anledning att ansöka om flyktingstatus.”

President Sauli Niinistö konstaterade redan den 19 januari 2016 att: ”Den här situationen, som börjar påminna om en folkvandring, har skapat mycket diskussion inom regeringen. Vi har noterat att det har anlänt människor från nästan 30 länder till Finland. Då är det helt klart att vi inte talar om en flyttrörelse som orsakats av krigssituationen i Syrien eller Irak.”

Läs gärna hela Merete Mazzarellas essä och hela min text, som slutar så här:

Mazzarella reflekterar över ”flyktingkonventionen” (1951 års konvention angående flyktingars rättsliga ställning), att den inte är hållbar i dag, att den är skriven för helt andra förhållanden. Det har hon helt rätt i. Därför höjs nu röster om att den ska ersättas av en ny, relevantare konvention än den som skrevs för 67 år sedan för att ge skydd åt flyktingar efter andra världskrigets händelser.

För att minska den polarisering mellan ”flyktingkritiska” och ”flyktingvänliga” som Mazzarella talar om ser jag som en framkomlig väg att rapporteringen och informationen i de här för landet och folket så viktiga frågorna är så saklig och korrekt som möjligt och att, för undvikande av kaos, de lagar som reglerar invandringen följs. Även om man inte tycker om dem i alla delar.

Ytterligare lästips med länk till OBS Debatt i Svenska Yle den 25 januari 2018:
•  Finland. Varför finns det inget sådant här debattprogram i svensk tv?