Klicka på textrutan för att läsa artikeln i Helsingin Sanomat (på finska).

Fler än tusen finländare träffade lördagen den 30 mars oliktänkande samtalspartners – här är resultaten.

Helsingin Sanomat (HS) utmanade finländarna att sätta sig ner med en samtalspartner som tänker precis tvärtom mot hur de själva tänker. På lördagen träffade över tusen människor varandra runtom i Finland.

Lördagen den 30 mars var ”Suomi puhuu” = Finland pratar”-dagen då finländare med olika åsikter träffade varandra. HS förde dem samman genom att i februari och mars ställa en del värderingsfrågor och påståenden och genom att svara på dem kunde människor anmäla sig. Algoritmer valde sedan ut par bland dem som svarat och satte dem i kontakt med varandra.

De åtta frågorna/påståendena löd:

1.   Det går bättre för finländarna idag än för 20 år sedan.
2.   Bilkörning, köttätande och flygande borde beskattas strängare än idag för klimatets skull.
3.   Det finns för många invandrare i Finland.
4.   Mäns och kvinnors traditionella könsroller begränsar livet.
5.   Det är bra att människor flyttar från landsbygden till städerna.
6.   Man borde inte betala ut socialbidrag utan att det ställs några krav på mottagaren.
7.   Jämställdheten har gått för långt.
8.   De ungas liv är lättare än de stora (äldre) årskullarnas.

Från början anmälde sig 2.700 finländare. Av dem bekräftade över tusen (567 par) till slut sin medverkan och på lördagen träffades de på platser de själva bestämt. Syftet med projektet var inte att avgöra vem som hade rätt och vem som hade fel eller att finna gemensamma synsätt, målet var däremot att lyssna och förstå varför människor tänker och tycker så totalt olika i Finland valvåren 2019.

Mauri Hyhkö och Santtu Rumbin

Mötet mellan Mauri Hyhkö och Santtu Rumbin förflöt naturligt, även om de var lite spända i början, trots 30 års åldersskillnad. I samtalet tog de upp både samhällelig rättvisa, landsbygdsstöd och förhållandena i afrikanska länder. En gemensam nämnare fann de i frågan om internationella, fredsbevarande uppdrag.

Vesa Jarva och Severi Pihlainen

”Jag är själv medelålders och insåg hur annorlunda den världen är som dagens unga lever i. Framtiden ser så mycket osäkrare ut för dem och de litar inte så mycket på livet och människorna”, konstaterade Vesa Jarva efter sitt samtal med Severi Pihlainen.

Fatima Verwijnen och Anita Schroderus

Fatima Verwijnen berättar att mötet med Anita Schroderus gick riktigt bra. ”Jag lärde mig att också om man i många frågor inte har samma åsikt så kan man få en riktigt bra känsla efter ett samtal”, konstaterade hon.

Blandade reaktioner:

”Under samtalets gång förändrades en hel del åsikter åt olika håll”, konstaterade Kim Väisänen.

”Det var en intressant och trevlig upplevelse att delta i ”Finland pratar”-evenemanget och diskutera med Markus. Om en hel del tänkte vi lika, men som tur var så fanns det också olikheter”, berättade Pirkko Filtness.

”Fantastiskt samtal via konceptet ”Finland pratar”. Vi var inte så mycket av olika åsikt utan det handlade mer om hur vi motiverade våra åsikter”, säger Christina Forsgård.

Inka och jag lärde oss av varandra. Världsbilden vidgades och vi konstaterade att åsiktsskillnader ofta beror på bristen på samtal. Tack!”, skriver Aape Pohjavirta på Twitter

”Jag lärde mig att i teorin kan saker och ting te sig helt annorlunda än de är i praktiken, särskilt genom den erfarenhet som en lång yrkeskarriär ger”, konstaterar Silva Saulio, som träffade Maria Kalliokoski.

Bland de samtalspar som träffades i Helsingfors valde många att ses på Oodi/Ode centralbibliotek.

Hela artikeln har inte översatts, det finns många fler berättelser om vad samtalen gav och hur de som deltog upplevde dem. Jag har översatt en del och skrivit om det här initiativet för att jag tycker att det är intressant. Det är viktigt att människor lär sig prata med och lyssna på andra som tycker helt annorlunda än de själva och att respektera att alla har rätt till sin åsikt. Som det är idag – i varje fall i Sverige – så blir människor ofta offensiva eller kränkta när de pratar med andra som för fram andra åsikter och tycker helt olika/annorlunda än de själva. Man behöver inte bli vare sig arg eller kränkt över att andra tycker annorlunda, det är allas rätt att ha en egen åsikt. En del kan komma att ändra åsikt när de samtalar med någon som de inser har bättre kunskap och insikt i ämnet som diskuteras. Andra håller fast vid sina åsikter och då måste man helt enkelt bara ”agree to disagree”. Svårare än så borde det inte vara.

Slutfundering: Skulle det här kunna vara ett initiativ att ta efter i Sverige?

© översättning Merit Wager.