Klicka på textrutan för att komma till artikeln på Svenska Yle.

Läget i Bagdad har blivit sämre, men inte tillräckligt för att irakier ska få stanna

Migrationsverket Migri bedömer att säkerhetsläget i Irak har försämrats, men det varierar kraftigt mellan olika delar av landet. Svårast är läget i staden Mosul. Där har irakiska regeringsstyrkor försökt återta kontrollen av terrornätverket IS. Migri vill ännu inte sända tillbaka människor till det här området.

Migri anser att:

Civilbefolkningen har också kunnat återvända till provinserna Anbar, Nineve, Salah al-Din och till regionen utanför Bagdad (”Bagdads bälte”) där läget har försämrats. Civilpersoner i de regioner som har befriats av IS angrips av beväpnade grupper som begår allvarliga rättskränkningar.

– Det här är högriskområden, där man kan råka ut för våld, men trots det bedömer Migrationsverket att alla civila inte är utsatta för fara på grund av den väpnade konflikten, säger Hanna Helinko som är direktör för enheten juridisk service och landinformation på Migrationsverket.

Om en asylsökande inte har grund för ett individuellt asylbeslut eller rätt till så kallat sekundärt skydd finns det inga skäl till att låta bli att utvisa personen till Bagdad, bedömer Migri.

Vidare meddelar Migri att:

Vad gäller Somalia är det möjligt för avvisade migranter att återvända till huvudstaden Mogadishu.

Förvaltningsdomstolen har krävt noggrannare utredningar om områden i södra och mellersta Somalia där till exempel terrororganisationen Al-Shabaab och klanmiliser härjar.

Beträffande Afghanistan återbördas flyktingar inte till Helmand-provinsen som kontrolleras av talibanerna. Däremot går det bra att fly till huvudstaden Kabul och skydd av de lokala myndigheterna kan man också få i provinsen Mazar-i-Sharif.

Migri har upptäckt att det bland de irakiska asylsökande nu finns en trend där många konverterar till den kristna tron efter att de har kommit till Finland. En del av dem hänvisar till sin kristna tro först efter att de fått avslag på sin asylansökan och då de överklagar till förvaltningsdomstolen.

– I Irak och i andra muslimska länder kan en person som blir kristen sväva i fara om omvändelsen är äkta och kommer till hemlandets kännedom, säger Helinko.

Just bland irakierna har det här blivit ett fenomen. Migri måste noggrant bedöma om påståendet är trovärdigt eller inte.

Klicka på rutan för att komma till Migris pressmeddelande.

Så här säger Migri:

Landinformationsrapporterna har uppdaterats – Migrationsverket har preciserat sin beslutspraxis under hösten 2016

Enligt gällande rättspraxis kan afghaner, irakier och somalier som kommit som asylsökande till Finland återsändas till sina hemländer om de saknar individuella grunder för att beviljas internationellt skydd. Största delen av de negativa beslut som Migrationsverket fattat och över vilka det har anförts besvär har stått sig i förvaltningsdomstolarna.

Att en asylsökande uppger att han eller hon kommer från ett visst område är inte tillräckligt i sig för att han eller hon ska beviljas internationellt skydd. För varje asylsökandes del utreder verket om personen i fråga har anledning att frukta förföljelse eller att han eller hon ska utsättas för en verklig risk och, om detta är fallet, om han eller hon har möjlighet att få skydd genom att flytta sig till en annan region i sitt hemland (UtlL 88 e §).

Sedan våren 2016 har det inte skett några betydande förändringar i det allmänna läget i Afghanistan. Landets säkerhetsläge varierar stort enligt region och till och med enligt årstid. Södra Afghanistan har redan i flera års tid varit den av regionerna som har lidit mest av Afghanistans konflikter, sett både till antalet säkerhetskonflikter och till antalet civila offer. För tillfället är läget svårast i provinsen Helmand, där striderna har haft störst inverkan på livet för lokalbefolkningen, när man betraktar antalet konflikter och antalet personer som har varit tvungna att fly.

Migrationsverket och Helsingfors förvaltningsdomstol är eniga om att det är möjligt att återvända till Kabul och att intern flykt till Kabul i allmänhet är möjligt. Däremot har Helsingfors förvaltningsdomstol, till skillnad från Migrationsverket, gjort bedömningen att man inte kan avvisa personer till vissa provinser i Afghanistan. Migrationsverket har fört ärendet vidare till HFD för granskning.

Säkerhetsläget i Bagdad har försämrats, men våldet uppnår inte den extremt höga nivå som är villkoret för beviljande av internationellt skydd enbart på grund av omständigheterna på asylsökandens hemort. Även HFD har konstaterat att det är möjligt att återsända asylsökande till Bagdad.

Ingen betydande förändring har skett i Somalias säkerhetsläge sedan våren 2016. Den största orsaken till instabilitet är fortsättningsvis gruppen al-Shabaab som har fortsatt sin strid mot Somalias regering och har genomfört militära operationer mot Somalias armé och AMISOM-trupperna runt om i landet. Trupperna som stöder Somalias regering har kontrollen över de viktigaste städerna i landets södra och mellersta delar. Al-Shabaab har inflytande över stora delar av landsbygden mellan städerna.

Både Migrationsverket och Helsingfors förvaltningsdomstol har ansett att det är möjligt att återvända exempelvis till Mogadishu.