Till skillnad från Sverige satsar Finland på invandring av kvalificerad arbetskraft. Ett litet högteknologiskt land kan omöjligt ta emot stora mängder människor som är analfabeter, nästan analfabeter eller lågutbildade.

Finland främjar en mer omfattande användning av kvotflyktingsystemet, eftersom mottagandet av kvotflyktingar är ett effektivt och verkningsfullt sätt att hjälpa de mest utsatta flyktingarna.

År 2020 tar Finland emot 850 kvotflyktingar. Uppgifterna kommer från Inrikesministeriet. Och få asylsökande söker sig till Finland. Åren 2018–2019 har det kommit färre asylsökande till Finland än någonsin tidigare på 2010-talet.

År 2018 lämnades totalt 4.548 ansökningar om uppehållstillstånd in. Nästan hälften (2.139) av dessa var överklaganden av negativa beslut. Det faktiska antalet personer som sökte asyl i Finland 2018 var således 2.409. Det finns dock fortfarande, med finländska mått mätt, ett ganska stort antal asylsökande kvar på förläggningarna till följd av det exceptionellt stora antalet som sökte asyl 2015.

Vidare ur Inrikesministeriets lägesrapport till OECD:

Befolkningsökningen i Finland är beroende av invandring eftersom nativiteten i Finland är rekordlåg. Vissa branscher lider av brist på arbetskraft, och den åldrande befolkningen kan förvärra situationen i framtiden. Situationen kan underlättas genom arbetskraftsinvandring.

Allt fler personer har sedan 2017 ansökt om uppehållstillstånd i Finland på grund av arbete. År 2018 lämnades det in 10.805 första ansökningar om uppehållstillstånd för arbete, vilket är drygt 2.000 fler än 2017.

Största delen av dem som ansökte om uppehållstillstånd för arbetstagare gjorde det på grund av utförande arbete (53 % av sökandena). Näst mest ansökningar om uppehållstillstånd lämnades in på grund av expertarbete (14 %). Största delen av dem som ansökte om uppehållstillstånd för specialister var indier (56 %).

Våren 2018 gjordes processen för uppehållstillstånd för specialister smidigare så att det första uppehållstillståndet nu kan beviljas direkt för två år i stället för ett år. Samtidigt lanserades ett uppehållstillstånd för tillväxtföretagare vars syfte är att göra det lättare för internationella experter att flytta till landet och bli företagare. Det har intresserat i synnerhet experter inom teknologibranschen.

Man både anser och inser att det är oerhört viktigt i Finland att alla invandrargrupper kommer in i samhället och är sysselsatta med studier eller med arbete. Inrikesministeriet:

År 2018 var familjen den vanligaste orsaken till att flytta till Finland, och uppehållstillstånd på grund av familjeband beviljades sammanlagt 9.009 sökande. Siffran är i samma storleksklass som år 2017. Traditionellt har ryska medborgare beviljats flest uppehållstillstånd på grund av familjeband.

I Finland satsar man på att också invandrare som beviljats uppehållstillstånd till exempel på grund av familjeband eller internationellt skydd snabbare än tidigare ska komma in i arbetslivet. Målet stöds till exempel genom arbets- och näringsministeriets SIB-sysselsättningsprojekt och genom utveckling av kompetenscenterverksamheten för invandrare. Snabb sysselsättning hjälper de nyanlända att etablera sig i det finländska samhället och lindrar bristen på arbetskraft.

Kommentar: Så ser det alltså ut i det östra grannlandet.