Hyresvärden renoverar en ”provlägenhet” i huset för att se hur det kommer att bli och för att kunna göra justeringar som man upptäcker när man inte längre bara tittar på ritningar utan ser rummen och skåpen etc så att säga IRL.

Jag hade turen att få komma och ta en snabbtitt idag, mitt under renoveringen, när Olov Lindgren Byggnadsfirma AB:s representanter ändå var på plats, av andra skäl.

Det kommer att bli ljust och fint och köket kommer att kännas som nytt eftersom den bruna 70-talsfärgskalan som gällde när huset byggdes 1978, byts ut mot en modernare, ljusare, varmgrå färg. I stället för knoppar på skåpdörrar och lådor blir det handtag, vilket har önskats av många äldre som har svårt att greppa knopparna. Hyresvärden lyssnar verkligen på sina hyresgäster och försöker i möjligaste mån uppfylla önskemål som antingen kan passa för alla eller, i vissa fall, göra små individuella justeringar. Som till exempel när jag sa att jag gärna vill att vägguttagen i sovrummet flyttas ca 10 cm för att jag ska få plats med garderober så var responsen omedelbart positiv och inte ett ord sades om ”jobbigt” eller ”nej, samma standard gäller för alla”. Jag blev så glad!

En sanning torde vara att om alla hyresvärdar vore lika måna om sina hyresgäster och deras trivsel och nöjdhet så skulle förmodligen deras kostnader sjunka eftersom nöjda hyresgäster, som är lyssnade på och mötta med respekt också är mer rädda om sina lägenheter och även de allmänna utrymmena.

Köket blir som sagt betydligt ljusare än tidigare och eftersom man får möjlighet att inom vissa gränser välja golv så kan man också välja bort standardgolvet som är rutigt i svart/grått eller svart/grått/grönt, och i stället ha ett ljusgrått, enfärgat golv som går i ton med skåpluckor och lådor om man så önskar. Köksinredningen kommer förresten från Ballingslöv, medan vitvarorna kommer från Electrolux. Renoveringslägenheten är ju under uppbyggnad och är inte helt färdigt ännu, vilket märks på bilderna. Men här är ändå två jämförande bilder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den här dokumentationen av ”uppgraderingen” av lägenheten och stambytet – som alla fasar för när det drabbar dem – gör jag dels för att själv minnas det hela i framtiden och kunna glädjas åt att jag aldrig mer behöver vara med om det. Men dels också för att jag tror att det sätt varpå min hyresvärd hanterar det hela skulle kunna vara en måttstock för andra hyresvärdar när de måste göra stambyten och uppgradera sina lägenheter i samband med det.

Tidigare texter:
Det Stora Stambytet. Del 1.
Det Stora Stambytet. Del 1.

Fortsättning följer.

© denna sajt