Nima DervishBoktips SvD Nima 13.10 2013Gästbloggning av Nima Dervish som bland annat skrivit boken Ordbrand som kom hösten 2013 på Mummelförlaget. Kan köpas i pappersformat och som e-bok bland annat här.

Mer om Nima Dervish kan man läsa till exempel på Wikipedia.

På tal om SVT-inslaget om Mona Walter där en man i Rinkeby säger: ”Det här är inte Sverige.”

Det är synd att beskåda hur liberala ledarskribenter och CIS-män pekar ut och svartmålar folkgrupper. Det är ju uppenbart för var och en utan en muslimofobisk agenda att det vi såg i inslaget var en René Magrittesk konstinstallation. ”La trahison des Förort” om man så vill.

”Ceci n’est pas la Suede!” utropade mannen och tekniskt sett har han ju rätt. Är Rinkeby Sverige? Har Rinkeby en area på 450,295 km2 och innefattar det ett Rosenbad, en Gotland, Vättern eller ett Kebnekajse. Självklart inte.

Istället för att hylla den modiga neo-surrealisten som opponerade sig mot Monas vilseledande Totum pro parte-disinformation så skjuter vi budbäraren; sannerligen en trist bild av det nya kalla Sverige. 

Min tolkning ovan skulle iofs kunna vara fel, men i så fall såg vi i SVT-inslaget ett oroväckande exempel på den svenska skolans misslyckande inom ämnet geografi. Medan barnen i Danderyd och Östermalm minsann får gedigna geografikunskaper så hamnar förortsbarnen utanför – och här kan vi verkligen snacka om utanförskap! – De vet inte ens var de befinner sig! Är det så konstigt att vissa hamnar i Syrien när de inte visste vilket land de befann sig i initialt?

Där vissa i kommentaren ”Det här är inte Sverige” ser ett hot hör jag en rop på hjälp. ”Vem är jag och varför?” är klassiska existentiella frågor som nu utökats med ett ”Var är jag?”.

Det är hög tid att vi pratar om det rumsliga utanförskapet och räddar de (bokstavligen) vilsna och spatialt utmanade kidsen. De saknar inte bara en lokal, de saknar ett land!

Sahlin och Kuhnke måste ta det spatiala utanförskapet på allvar och genast upprätta en GPS-utrustad hjälptelefonlinje som kan tala om för den som ringer var hen befinner sig. (Vi kan kalla projektet för ”Rummet”.) Skattepengar bör satsas på fler geografilärare i förorten, som utrustade med kartor och Google Earth kan förebygga problemet med rumsligt utanförskap. Med mer toponymi, onomastik och kartografi i skolan kan vi kanske hinna få bukt med extremismen. Kartkampen fortsätter!

© denna blogg.