sr-om-%22flyktingKlicka på bild- och textrutan för att läsa och lyssna på reportaget.

I Sveriges Radios inslag fyller den person som ska utvisas 18 år om några dagar och har uppenbart vare sig av Migrationsverket eller migrationsdomstolen ansetts ha asyl- eller skyddsskäl.

I medierna talas det om att ”ensamkommande flyktingbarn” utvisas när de fyller 18. Och att det är en ny praxis som gör att dessa ”flyktingbarn” ”avvisas”.

1) De är inte flyktingar och de är inte barn. Har de fått avslag så är de inte flyktingar. Och inte heller längre asylsökande. Och 16, 17-åringar och äldre är minderåriga eller unga, de är knappast ”barn”.
2) De ska inte ”avvisas” utan ”utvisas”.
AvvisningEtt beslut om att en person ska lämna Sverige. Beslutet ska fattas inom tre månader.
Utvisning
Avlägsnandebeslut som en person kan få från och med tre månader efter den
3) Det handlar inte om en ”ny praxis” utan om att följa utlänningslagen, vilket inte alltid varit fallet under Dan-Anders-epokerna, det vill säga den tid Dan Eliasson och Anders Danielsson varit generaldirektörer.

Det handlar inte om ”barn”. Det handlar om unga som snart fyller 18 år och då inte längre är minderåriga och om de uppskattningsvis 18.000 som enligt justitie- och inrikesminister Morgan Johansson kan misstänkas vara betydligt äldre än 18 år och därmed definitivt inte är ”barn”. Och – viktigt – det handlar om personer som i två instanser befunnits inte ha vare sig asyl-eller skyddsskäl (alltså inte är ”flyktingar”) som gör att de har rätt att få stanna i Sverige.

Att man har fått uppehållstillstånd i Sverige under en lång tid (Dan-Anders-epokerna…) bara för att man är – eller, som torde vara mycket vanligt – påstår sig vara under 18 år, har hela tiden varit fel. Det finns inget i utlänningslagen som ger rätt till uppehållstillstånd för att man är minderårig, med allt vad det innebär. Samma krav på att det ska finnas lagliga skäl för att beviljas uppehållstillstånd gäller för alla, oavsett ålder.

Och: Det är också viktigt att unga asylsökande inte ges falska förhoppningar om att få stanna genom att de under asylprocessen ges svenskundervisning och skolgång och genom att de får vänta så länge på beslut.

© denna sajt. Vid citat, vänligen länka till originalinlägget.