Finland vill snabbare och i större antal avvisa irakiska asylsökande som har fått avslag. den som har fått avslag får inte stanna i landet, det ska inte uppstå parallellsamhällen och man accepterar inte att personer vistas illegalt i landet. Svenska Yle rapporterar:

Idag tar Irak inte emot chartrade flyg med avvisade flyktingar utan de transporteras med reguljärflyg; en procedur som går för långsamt nu då avvisningarna blir allt fler, anser polisen.

Men EU och Irak har ingått ett brett samarbets- och partnerskapsavtal (PCA) som handlar om många olika saker, till exempel handel. Avtalet är godkänt av alla EU-länder och ska nu börja tillämpas. Där finns också paragrafer som säger att Irak enligt avtalet är förpliktat att ta emot medborgare som vistas olagligt i EU.

Just nu vistas 1800 personer med negativa asylbesked på mottagningscentralerna runt om i Finland. Av dem kommer 1300 från Irak. Deras alternativ är antingen att resa tillbaka frivilligt eller att avvisas med olika grad av tvångsåtgärder.

Polisen ordnar resedokumenten och sätter dem i vissa fall på planet. I en del fall reser poliser med de avvisade ända tillbaka till Irak.

Hittills har de som avvisats till just Irak måst resa med reguljärflyg. Till många andra länder avvisar Finland många personer samtidigt i för ändamålet chartrade plan, men Irak har inte tagit emot charterplan med avvisade flyktingar, de har fått utvisas med reguljärflyg. Men med det nya avtalet mellan EU och Irak kommer det att bli annorlunda.

Finlands ambulerande ambassadör i Irak, Päivi Laine, säger att det här på sikt kan förändra Iraks hållning i flyktingfrågan.

Polisinspektör Mia Poutanen på Polisstyrelsen ansvarar för polisens andel i avvisningsprocessen och hon välkomnar det här.

– Nu när antalet avvisningar ökar önskar vi inom polisen att man kunde använda sig av chartrade plan för att kunna göra vårt jobb på det sättet som förväntas av oss, säger Mia Poutanen.

Exakt när det här blir möjligt är oklart. Ambassadör Päivi Laine förklarar att samarbetsavtalet nu ska manglas en hel del av EU-tjänstemän och irakiska myndigheter.

På sikt innebär avtalet att Irak måste ändra sin inställning till massavvisningar, dock är det oklart när.