Dima Tahboub, änka efter Tareq Ayyoub, stämmer Vita Huset och Pentagon på $30,000,000 för hennes makes död. Tareq Ayyoub, en 35-årig palestinier som bodde i Jordanien, hade rest till Bagdad för att rapportera om kriget för Al Jazeera. Fem dagar senare dödades han när amerikanska bomber träffade och slog sönder kontoret i Bagdad. Hans änka säger till media från sitt hem i Jordanien att hon inte kan kommentera stämningen.
Hamdi Rifai — Dima Tahboubs advokat — meddelade i en telefonintervju till Arab News att Al Jazeera före bombningarna 2003 hade haft personer på sitt kontor i Bagdad som i samråd med den amerikanska militären skulle försäkra sig om att det inte skulle ske några bombningar mot dem "i misstag"; särskilt med tanke på USAs bombningar "i misstag" i Kabul, Afghanistan, 2001. Han framhöll att man på Al Jazeera var medvetna om att det förekom "anti-Al Jazeera retorik från den amerikanska regeringen vid den tiden". Hamdi Rifai sa vidare att "fakta kommer att avslöjas som visar den amerikanska regeringens uppsåt att bomba Al Jazeera i Bagdad".
Rifai hänvisade också till "PM nummer 10", som han sa visade den amerikanska regeringens ansträngningar att undanhålla innehållet i denna pm och till den diskussion som förevarit där president Bush föreslog för Tony Blair att man skulle bomba Al Jazeeras kontor.
"Det är på basis av dessa fakta som vi inlämnar en stämningsansökan med hänvisning till Genèvekonventionen och dess bestämmelser om skydd för civila i områden där det pågår en väpnad konflikt."
I stämningen nämns specifikt president George W. Bush, i hans egenskap av överbefälhavare och Donald Rumsfeld i hans egenskap av försvarsminister. Regeringen Bush har sex månader på sig att svara. "Om de underlåter att svara går vi vidare med stämningn till federal domstolen i Washington D.C.", sa Rifai.
Den 8 april 2003, bombade amerikanska styrkor Al Jazeeras Bagdadkontor, och dödade Tareq Ayyoub. Några ögonblick senare, mindre än tre kilometer därifrån, förstörde enligt uppgift amerikanskt artilleri Abu Dhabi TVs kontor varvid ett trettiotal journalister belv instängda bland bråten. En tankbåt från USA öppnade eld mot Palestine Hotel, där nästan alla utländska journalister bodde. En ukrainsk kameraman, Taras Protsyuk, som jobbade för nyhetsbyrån Reuters, och José Couso som arbetade för det spanska tv-bolaget Teleinco, dödades.
Från Pentagon håller man stenhårt på att militära styrkor från USA "absolut inte" siktade på journalisterna. Vid den här tidpunkten förnekade en taleskvinna för de amerikanska beväpnade styrkorna att bombningen skulle ha varit medvetet avsedd för Al Jazeera. "Vi siktade inte på Al Jazeera. Vi siktar enbart på legitima militära mål", sa major Rumi Nielson-Green vid det amerikanska högkvarteret i Qatar.
Al-Jazeera anklagade amerikansk militär för att medvetet ha siktat på deras kontor och påminde om att deras kontor i Kabul hade träffats i november 2001 under den USA-ledda attacken mot Afghanistan.
I november 2005, i vad som kom att bli känt som "Downing Street -PM", rapporterade den brittiska tidningen Daily Mirror att president Bush också hade velat bomba Al Jazeeras högkvarter i Doha, Qatar. I denna PM rapporteras också, enligt uppgift, att Bush diskuterat bombningen med Storbritanniens premiärminister Tony Blair under ett möte år 2004. Obekräftade uppgifter säger att Blair övertalade honom att låta bli.
Mötet mellan Bush och Blair ägde rum medan ameikanska trupper var inbegripna i en brutal strid i Fallujah (väster om Bagdad). Om den striden och alla dess vidrigheter rapporterade Al Jazeera, men rapporterna "rensades" rejält i USA. Bush lär ha varit rasande för att Al Jazeera rapporterade om antalet civila irakier som dödats i attacken.
Regeringen Bush beskrev tidningen Daily Mirrors rapporter som "sällsamma, besynnerliga" . Efter att ha vägrat att kommentera artiklarna under nära en vecka, kallade Blair tidningen Daily Mirrors rapportering för "en konspirationsteori". Blair svarade sedan på en förfrågan från parlamentet om hurvida han hade någon information om Bush-regeringens planer att bomba Al Jazeera. Blairs skriftligga svar var ett enda ord: "Ingen". Den brittiska regeringen förbjöd sedan media att ta del av innehållet i PM:n. Den stämde också två före detta regeringstjänstemän för att de läckt hemligstämplad regeringsinformation.
Översättning: Merit Wager ©
Källor: