Fler än Sverige måste ta ansvar, är rubriken på en artikel av migrationsminister Tobias Billströms på Expressens debattsida den 20 juni. I den framhåller han den svenska synen på ”ansvar”, som enligt just svenskt sätt att se innebär att:
Det ansvar Sverige tar behöver fler axla, fler länder i och utanför EU måste göra mer.
(Konstig mening, men den är direktkopierad från Expressen-artikeln…)
Uppenbarligen har de flesta länder inte samma syn på ”ansvar” och ”solidaritet” som man har i Sverige. Att man från den svenska regeringens sida storvulet svenskt säger att fler länder ”måste” göra mer, det faller kanske inte i särskilt god jord hos länder som kanske tolkar ”ansvar” och ”solidaritet” på ett annat sätt. Om man i Sverige väljer att ha en urusel asylprocess (läs hundratals exempel här!) och ger uppehållstillstånd på lösa boliner och utan säkerställd identitet och bakgrund hos de asylsökande, så är det ett val som Sverige har gjort.
I Sverige har man under decennier valt att ta ”ansvar” och visa ”solidaritet” med hundratusentals människor som man, som sagt, inte ens vet vilka de är (94 procent av alla asylsökande i Sverige har inga eller falska id-handlingar). I andra länder har man tagit ansvar och också, förutom med dem som sökt skydd i landet, visat solidaritet med sitt folk och sitt land och agerat i enlighet med sitt lands utlänningslag och internationella konventioner. Att dessa länder skulle vilja följa i Sveriges fotspår är tämligen otroligt, hur mycket man från svenskt håll än talar om att ”andra länder måste göra mer”!
I inlägget Inrikesministern: ”Invandringen är lönsam för Finland så länge den hålls under kontroll.” (19 juni) kan man ta del av den finländska hållningen. Inrikesministern, som bland annat också ansvarar för asyl- och migrationsfrågor, säger:
Invandringen kan bli ett plus om vi klarar av att hantera den på ett kontrollerat sätt, så att den inte åsamkar oss sådana problem som vi ser i till exempel Sverige och annorstädes i Europa, som undergräver samhällsordningen och därigenom orsakar kostnader. Därför är det så viktigt att vi har en kontrollerad invandring, att den sker inom de gränser som samhällets kapacitet tillåter, och att vi klarar att se till att säkerheten fungerar. Såväl säkerheten för samhället som för invandrarna själva.
Så synen på ”ansvar” och ”solidaritet” så som den ser ut i Sverige, ser uppenbarligen inte likadan ut i andra länder. Inget annat land – inte bara Finland – önskar få de stora problem som man har i Sverige och som bara ökar år för år. Kanske är det dags (och har varit det länge) att man från svenskt håll i stället börja titta på hur andra länder tar ansvar och visar solidaritet? Kanske är det dags att man från svenskt håll inser att ansvar och solidaritet även måste visas det egna landet och folket. Gör man det så blir det också lättare för främlingar att komma in i samhället och slippa gettoisering och utanförskap.