Jag lyssnade på Ekots lördagsintervju den 12 maj. I inslaget Tveksamma domar och nya terrorlagar togs följande upp:

Vad fungerar i kampen mot framtida terrorbrott; är kameraövervakning och kriminalisering av deltagande i terrororganisation effektivt?

Lag och ordning, fler poliser och strängare straff, står högt på partiernas agendor. Men hur ser domstolarna på debatten? Hjälper strängare straff för att få ner brottsligheten?

Intervjun, inslaget handlade enorma, fruktansvärt farliga, samhällsomvälvande frågor. Som detta med terrorismen, där det till stor del handlade om att framhålla hur krångligt, hur oerhört svårt och i det närmaste omöjligt allting är som har med terrorism att göra.

Sverige är ju inte på något sätt förskonat från infiltrering av terrorister eller terrordåd. Det har kommit ett okänt, kanske ganska stort antal IS- och andra terrorister som asylsökande till Sverige, det finns många vittnesmål om detta. Och här finns också radikaliserade män som efter bara fyra år i Sverige har skaffat sig svenskt medborgarskap (det måste vara världens lättaste medborgarskap att få…) och som kan åka och terrorisera och mörda i Syrien och sedan återvända till det svenska bidrags- och omsorgssamhället som tar emot dem som vore de offer. Sverige är känt som en “safe haven for terrorists”…  Ändå sitter man fortfarande här och funderar och utreder och diskuterar och utreder igen hur man ska hantera mördare och slaktare. Man kan ju, gudbevars, råka kränka mördarmaskinernas “föreningsrätt” och “det är ju så svårt att leda i bevis” etc, etc, etc.

Och varför fick inte Public Service-lyssnarna, tillika licensbetalarna, veta något alls om den nu pågående terroristrättegången i grannlandet Finland? Rättegången mot två 24-åriga irakiska män, tvillingar, som tog sig till Finland i asylströmmen 2015 och misstänks ha deltagit i mördandet vid en massaker i Irak. Nog kunde den ha varit relevant att nämna, nog kunde man ha gjort en del jämförelser mellan skillnader och likheter i hur terrorbrott hanteras i respektive land. Jag skrev kort om dem i texten Finland. Irak berett att hjälpa till att identifiera terrormisstänkta tvillingbröder. den 18 december 2015.

Citat ur Vasabladet den 11 maj i år:

Idag hölls slutpläderingarna i rättegången mot dessa tvillingbröder från Irak, som åtalas för terrormord.  Enligt åklagaren sköt någondera av dem ihjäl åtminstone elva människor som IS tagit till fånga.

Statsåklagare Tom Laitinen yrkar att bröderna straffas för att ha deltagit i en massaker i Tikrit i Irak 2014. Enligt åklagaren sköt någondera av dem ihjäl åtminstone elva människor som IS tagit till fånga.

Till åklagarens viktigaste bevismaterial hör en IS-propagandavideo där en man i röd barett på nära håll skjuter en man som ligger på marken. Enligt åklagaren är gärningsmannen någondera av de åtalade.

Det som gör fallet speciellt svårt är att tvillingarna är väldigt lika varandra till utseendet. Om ingendera kan bevisas skyldig till att ha skjutit bör de båda dömas för medhjälp, anser åklagaren. Åklagaren yrkar att den som sköts döms till livstids fängelse och den andra åtalade till tolv års fängelse för medhjälp. Brottsrubriceringarna är mord i terroristiskt syfte, grov krigsförbrytelse samt grov misshandel i terroristiskt syfte.

Att en del av vittnena som hörts i rättegången och som bor i Irak har hörts via videolänk är bra: det sparar både tid och pengar. Många medier där rapporterar om den och den har också fått internationell uppmärksamhet (BBC, New York Times, Daily mail, . Men alltså inte i Sveriges Radio.

Information 1: I SR:s arkiv om IS-terroristerna är från december 2015: Misstänkta IS-terrorister gripna i Finland. Det är det enda. Varför följdes det inte upp inför Lördagsintervjun, kan man undra?

Information 2: Två män dömdes i Sverige till livstids fängelse för terroristbrott. Det kan man bland annat läsa lite om under rubriken Hovrätten fastställer livstidsdom mot terrordömda, Svenska Dagbladet den 30 mars 2016.

© denna blogg.