Klicka på textrutan för att läsa och se inslaget på SVTs sajt.

Först det pinsamma som visar att politikerna inte har kollat upp ordentligt hur det ligger till inan de rusar iväg och sätter i gång en jätteapparat som sedan faller ihop som en ballong tömd på all luft. M tar initiativet och driver det stenhårt, en aning oklart varför. Andra partier hakar på, alla lika snabba och villiga att “ta poäng” och ingen kontrollerar alltså  hur det verkligen ligger till. Så ytterst, ytterst pinsamt.

Klicka på textrutan för att läsa texten från den 9 januari 2014 (med länkar till tidigare texter i frågan).

M har ändrat sig helt i tolkfrågan jämfört med vad den dåvarande moderata migrationsministern, Tobias Billström, ansåg och sa i samband med att  frågan om “afghanska tolkar” var aktuell senast (2013, 2014). Han sa bland annat:

Samtidigt är det nödvändigt att klargöra att svensk asyllagstiftning inte tar sin utgångspunkt i insatser som gjorts eller kommer att göras för att främja svenska intressen. Svensk asyllagstiftning har sitt ursprung i internationella konventioner och utgår från den enskildes hotbild och skyddsbehov. Den individuella prövningen är en grundsten.

I samma text citeras också ur Zulmay Afzalis text i Newsmill i april 2013, om att det inte bara är tolkar som har betjänat utländska styrkor i landet Den avslutas en aning tillspetsat:

Ska svenska Migrationsverket bevilja asyl åt halva Afghanistan?

 Klicka på textrutan för att läsa och se inslaget på SVT:s sajt.

I detta inslag säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson ungefär detsamma som Zulmay Afzali uttryckte för drygt 8,5 år sedan. Under den här ogenomtänkta och – som det tycks – av ingen faktagranskade kampanjen, svajar S fram och tillbaka och justitieministern uttalar sig ena dagen si och andra dagen så. Varken han eller hans parti har orkat ta reda på hur det förhåller sig med “de afghanska tolkarna”. Fruktansvärt pinsamt och ytterligare ett bevis på att det är illa ställt med regeringsdugligheten. Men den odugligheten finns inte bara hos S utan över hela det politiska spektrat, inte bara hos S, MP och C.

  Klicka på textrutan för att läsa och se inslaget på SVT:s sajt.

17,5 timmar senare (alltså  efter det som länkas till ovan), kommer detta inslag. Det som först starkt sticker i ögonen är rubriksättningen, som härrör sig från justitie- och migrationsministerns yttrande:

Sverige tog hem 23 tolkar 2014.

Tog “hem“??? Vad menar ministern med det? Inte togs väl afghanerna “hem”, de togs till Sverige. Man ska inte slarva vare sig med språket eller med att ta reda på fakta. Alldeles särskilt inte som minister.

I samma inlägg uttalar sig Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard:

För varje dag som går blir säkerhetsläget värre. Därför är varje timme viktig. Man har pratat om totalt maximalt 100 personer och det ryms ju absolut inom flyktingkvoten.

Klicka på textrutan för att läsa texten på Expressens sajt.

Då har Moderaterna också hunnit med att kräva “att regeringen agerar omedelbart för att ge skydd till de tolkar och lokalanställda som bistått den svenska styrkan i Afghanistan.” Och att hota med att tvinga regeringen att göra det via ett utskottsinitiativ. Läser man det Zulmay Afzali skrev i april 2013 och det Moderaterna nu kräver och slår ihop uttalandena och hoten så är Zulmay Afzalis tillspetsade fråga i slutet av citatet inte så märklig, det vill säga:

Ska svenska Migrationsverket bevilja asyl åt halva Afghanistan?

Givetvis är det en rejäl överdrift att Migrationsverket skulle bevilja asyl åt “halva Afghanistan”, tillspetsningen var menad som en illustration och ett sätt att försöka få svenskarna att förstå (redan 2013 …) att det då också handlar om

… butiksinnehavare som säljer sina varor och produkter till internationella styrkor och diplomater stationerade i Kabul eller till soldater i Mazar-i-Sharif; restaurangägare som säljer kebab till utländska soldater och journalister oavsett var de befinner sig i landet.

och deras ofta stora familjer.

Det visar också att det snarare är Morgan Johansson som haft rätt när han yttrat att det kan röra sig om 10.000 afghaner eller fler eftersom moderaterna i sitt krav verkar innefattar dem som Zulmay Afzali radade upp i sin text, det vill säga “lokalanställda” som på olika sätt bistått och betjänat svenska styrkor.

Moderaterna har av slarv gett upp en hel del av sin trovärdighet i dessa frågor, när de så nästintill aggressivt och med direkt hot om utskottsinitiativ till varje pris vill hämta hit personer som inte ens finns i sinnevärlden (eller också rör det sig kanske om 10.000 om man ska leta efter all lokalanställda personer som på olika sätt bistått svenska styrkorna genom alla år. Och hur M hade tänkt kontrollera alla dem och vad de ställt upp med, vilka tjänster de tillhandahållit etcetera, för att “hämtas hem“, det vete fåglarna. M borde ha gjort lite bättre kontroller och tänkt igenom det här betydligt djupare innan de gick ut och slog på sin jättetrumma i hopp om att kanske få good will i vissa kretsar.

 Klicka på textrutan för att läsa texten på Dagens Nyheters sajt.

2,5 timmar tidigare än ovan inslag gjordes av SVT Nyheter, skrev Dagens Nyheter också om saken. Då hade fortfarande ingen brytt sig om att förhöra sig ordentligt om omständigheterna kring de här “afghanska tolkarna” som Moderaterna plötsligt ömmade så mycket för och hade en helt annan syn på än förra gången det begav sig 2013, 2014.

Hur ska folket, väljarna, skattebetalarna, medborgarna kunna lita på politiker som dessa? Inte bara på S och M utan på andra partier också, som samtliga (gissningsvis utom SD men jag vet faktiskt inte, det är så rörigt, det här) hoppade på “tolkkarusellen” och skulle visa sig “goda” och “humanitära” utan att ens kontrollera omständigheterna i det de så snabbt gick ut och agerade för.

För att ytterligare förvirra den som läser den här texten, publicerar jag ytterligare några länkar till inslag om “de afghanska tolkarna”.

•  Försvaret: Inga egna tolkar i Afghanistan – 11 august i kl 08:08, Bulletin. Ur texten:

Men nu uppger Försvarsmaktens kommunikationsdirektör Mats Ström på myndighetens webbsida att Försvarsmakten inte haft några lokalanställda tolkar i Afghanistan sedan 2014.

”Efter att Isaf-insatsen avslutats och övergick till Resolute Support Mission har Sverige inte haft några egna lokalanställda tolkar utan har använt tolkresurser anställda av bland annat Tyskland”, skriver han.

I samband med att Isaf-insatsen avslutades 2014 fick totalt 69 personer (anställda och anhöriga) skydd i Sverige.

Kommentar: Ingen.

•  Migrationsverket och Försvarsmakten undersöker hur de kan hjälpa de afghanska tolkarna – 11 augusti 2021 kl 17:00, SVT. Ur texten:

Migrationsverkets. chef Mikael Ribbenvik säger att det inte går att göra på samma sätt som 2014. Då fick flera afghanska tolkar komma till Sverige. Nu är det inbördeskrig i Afghanistan, och Sverige har inte längre någon militär som jobbar där. Därför är det svårare nu, säger Migrationsverkets chef Mikael Ribbenvik till nyhetsbyrån TT.

Kommentar: Var ska gränsen dras för vilka som ska anses ha varit anställda/anlitats av svensk militär? Hur ska man leta efter alla tolkar och lokalanställda som inte ens arbetat för Sverige på många år?

Notera: Jag har skrivit den här texten enligt bästa förmåga och med goda intentioner, men eftersom hela den här tolk- och lokalanställda afghaner-historien är så rörig och så illa hanterad av dem som uppbär löner och arvoden för att hantera den, så kan jag inte till 100 procent garantera att allt stämmer. Men jag tror det, annars hade jag inte skrivit.

Till slut en enkel fråga: Varför inte bara hålla sig till utlänningslagen?

© denna sajt.