Klicka på textrutan för att läsa hela artikeln i The Daily and Sunday Express. Se Panorama i tyska Das Erste, som artikeln bygger på, längre ner.

Syriska flyktingar i Tyskland smugglas till Turkiet, avslöjar en rapport

Syriska flyktingar med uppehållstillstånd i Tyskland ger sig av på farliga resor – ofta med hjälp av smugglare – för att resa till Turkiet, har framkommit i en undersökning.

Detta otroliga påstående gjordes i ett program i tysk tv, där en smugglare framträdde som hävdade att det finns fler flyktingar som ber honom att transportera dem till Turkiet än från Ankara till länder i väst.

Eftersom Tyskland inte ger syriska flyktingar visum som gör att de kan åka till Ankara, måste de företa riskabla resor för att återvända till Turkiet, avslöjade NDR-rapporten. De flesta av dem når Grekland på laglig väg och lägger sedan sina liv i smugglares händer, ofta i ett desperat försök att återförenas med sina familjer.

Grupper på sociala medier säljer information till flyktingar om hur man gör sina “omvända flyktresor”. En kort resa över floden Evros, som delar Grekland och Turkiet, kostar ca 200 euro (ca 2.200 kronor), avslöjar rapporten i det tyska tv-programmet “Panorama”. Bland de smugglare som intervjuades av journalisterna som utfört undersökningen bekräftade en man att han tar upp till 50 personer till Turkiet från Grekland varje dag.

Dominik Bartsch, Tysklands ambassadör i FN:s flyktingkommission, sa till Panorama att: “Det faktum att flyktingar använder samma väg att resa till Turkiet som de ursprungligen brukade komma till Tyskland är ett paradox.”

Den federala myndigheten för migration och flyktingar (BAMF) uppgav att omkring 4.000 syrier har rapporterats saknade, och att mycket tyder på att många av dem kan ha rest till Turkiet.

Tyskland är på väg att skärpa reglerna för rätten till familjeåterförening för flyktingar och denna rätt kan också nekas personer som är beroende av bidrag, det vill säga dem som inte har arbete och kan försörja sig själva och sin familj. Detta kommer med sannolikt att innebära att fler flyktingar reser tillbaka till Turkiet och Mellanöstern för att träffa sina familjer. Mannen bakom förslaget är Horst Seehofer, konservativ inrikesminister i Tyskland, som till tv-programmet Panorama sa:

Vi är ett fritt land, tack gode Gud!
Se inslag i Panorama genom att klicka på bildrutan (på tyska).

OBS! © denna sajt. Översättning Merit Wager.