Klicka på bild- och textrutan för att lyssna (på svenska) på SR Finskas inslag.

Ur inslaget:

För 75 år sedan, den 2 september 1940, tog andra världskriget slut. Sverige deltog aldrig i något av krigen som pågick under andra världskriget, men påverkades bland annat av Sovjetunionens anfall mot Finland 1939 och framåt. Tusentals svenska soldater stred dom frivilliga i de två krig som Finland utkämpade mot Sovjetunionen.
———-
Jan-Erik Kjellberg är idag 96 år. Han minns när han som 18-åring stred i Fortsättningskriget som startade 1941

– Rädd var man ju alltid, kan man säga. Sedan var det ju inte bättre om det stupade folk varje dag.

Ur tidigare texter om mina möten med Jan-Erik Kjellberg

•  Finland. Specialvisning av storfilmen Okänd soldat. – 30 november 2017. Ur texten:

Under föreställningen satt jag bredvid en mycket gammal man som jag bara hade hunnit nicka ett “god dag” åt innan filmen började. Jag tittade på honom ibland i smyg för att se om han somnat, men det hade han inte. Han satt blickstilla med händerna i knäet genom hela filmen och följde med allt som hände. När filmen var slut och publiken hade applåderat var det ovanligt tyst i salongen. Inte det vanliga sorlet utan det var som om många var försjunkna i egna minnen och tankar; att människor var starkt gripna av vad de sett rådde det inga tvivel om.

Jag vände mig mot mannen som satt kvar bredvid mig och frågade om han var en av dem som stred i det krig vi just sett skildras i filmen. Han nickade. Jag frågade: “Oletko suomalainen? Oletko sotaveteraani?” (Är du finländare? Är du krigsveteran?”) eftersom det ju var det mest troliga. Men hans svar var en lätt skakning på huvudet och ett korthugget: “Svensk”. Det visade sig att han hade deltagit i Svenska Frivilligkompaniet 13 december 1942 – 26 september 1943 och fyllt 21 år den 26 mars 1943. Jag blev både glad och rörd, jag klappade honom på armen och sa att jag själv och alla finländare är oändligt tacksamma för att han, som inte alls hade behövt det, ställde upp för oss och var beredd att offra sitt liv.

(Mannen var Jan-Erik Kjellberg).

•  Självständighetsdagen. Oväntat möte med den svenske Finlandsveteranen igen. – 7 december 2018. Ur texten:

En av dem som jag blev gladast att träffa på Finlands ambassads mottagning på Självständighetsdagen, var en liten, gammal man. Jag såg honom genast när jag kom in i en av de vackra salongerna i residenset på Västra trädgårdsgatan: finlandsveteran Jan-Erik Kjellberg, 94. Svensken som 13 december 1942 – 26 september 1943 , 20 år gammal, deltog i försvaret av Finland som medlem av Svenska Frivilligkompaniet. Han satt där i en fåtölj och såg nöjd och belåten ut.

•  Finland. Självständighetsdagsmottagning och två krigsveteraner – en svensk och en finländare. – 7 december 2019. Ur texten:

I år liksom förra året på mottagningen och året dessförinnan på förhandsvisningen av den tredje och mest storslagna filmatiseringen av Okänd soldat (kan ses i full längd på HBO) träffade jag den svenske krigsveteranen Jan Erik Kjellberg. Nästa gång han fyller år blir han 96.

@ denna sajt. Vid citat, vänligen länka till relevant inlägg.