Klicka på textrutam för att läsa hela ledaren på Nya Ålands sajt.

Michael Hancock börjar sin ledarartikel så här:

Hej Anders.

Det är lilleputtriket Åland, fyra landmil från din svenska kust, som skriver.

Vi ålänningar är mestadels en stillsam sort, men nu måste vi faktiskt ställa frågan: hur tänker du och din stab egentligen? Samt följdfrågan: har ni någon aning om vad era beslut kostar inte bara Sverige, men också oss övriga i Norden?

Det öppna brevet till statsepidemiologen i Sverige är långt. Och skarpt. ytterligare et tutdrag ur den lyder:

Vi satt visserligen som begravda ända fram tills mitten av juni, men vi var i alla fall levande begravda. Samtidigt började svenskarna att dö och dö och dö i solskenet, hur ansvarskännande och vuxna de än var. Och vården och vårdpersonalen gick sönder.

Den enkla faktumet var nämligen att när samhällssmittan väl fått fäste gick den inte att hålla borta från äldreboendena.

Och har man som policy att a) hålla gamlingarna i hemmet så länge som möjligt och b) låta dem servas av timanställd personal med massor av olika klienter, då ska man inte bli förvånad om dödstalen skjuter i höjden.

Förstod ni verkligen inte hur det skulle gå, när gigarbetarna flög runt som pollinerande dödsbringande bin bland era sköraste medborgare?

Mycket mer sägs i brevet, gå in och läs hela texten på Nya Ålands sajt. Slutklämmen citerar jag dock här:

Alla kan fela. Ni tänkte lite tokigt i våras och fick betala ett högt pris. Men varför i herrans namn har ni inte lärt er av läxan? Varför gjorde ni om i stort sett samtliga misstag när den andra vågen kom i höstas? Varför är det bara ni och Donald Trump i hela världen som fortfarande vägrar rekommendera allmän användning av munskydd?
———-
Varför vaccinerar ni då inte vårdpersonalen först, som alla andra? Varför stänger ni inte ner samhället i åtminstone ett par veckor, som vi gjorde redan för ett år sedan?

Vem är det som är vuxen här egentligen?

Kommentar: Ingen.